27 декември 2003 г., база "Индия", в центъра на Кербала, Ирак. Между 12,45 и 13,00 ч местно време са извършени три координирани нападения от самоубийци с коли бомби. Камион цистерна приближава портала към българската база. Охраната стреля, но камионът продължава. Снайперист уцелва шофьора. Возилото, натъпкано с експлозиви, не спира, преминава през плитък ров и се врязва в базата. Убити са петима български военни, а десетки бойци са ранени. Загиналите са командир на рота капитан Георги Качорин, лейтенант Николай Саръев от Крумовград, сержант Антон Петров, командир на отделение, старши сержант Иван Инджов, редник Свилен Киров - мерач. България е в траур.

Днес, на 27 декември, стават тринадесет години от атентата срещу базата „Индия“ в иракския град Кербала, при който загинаха български военнослужещи от първия български контингент в Ирак. В годините, последвали началото на мисията в Ирак, при различни обстоятелства, включително и при инцидент с т.нар. приятелски огън, загинаха още 8 български военни – България е изгубила общо 13 бойци в Ирак.
Искам да се обърна към близките и да изразя своята съпричастност към болката и загубата. Да им кажа, че тези достойни мъже не са забравени. Предавайте спомените си за тях като най-голямата фамилна ценност, която носите в сърцата си, така ще запазим живи техните идеи и сила. Докато тази земя ражда храбри българи, до тогава ще има България! Светла им памет!
Инж. Хасан Азис
Кмет на община Кърджали


24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен27/12/16 10:26

    Bravo gospodin Hasan Aziz
    Vie ste kmeta koito ne deli na etnosi,uvajavate vsicki ot grada i regiona.

    Balgari i turci ste jiveem zaedno v grad Karrdjali nikoya politiceska sila nqma da moje da ni razdeli.

    Da jivee saedinenieto-pravi silata.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен27/12/16 10:30

    Тази страна е покажена , господ винаги ни наказва за Коледа

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен27/12/16 10:35

    Дълбок поклон пред подвига и героизма на тези велики момчета!
    Светла им памет.
    Имах честта лично да познавам Николай Саръев - най -лъчезарния и добър човек.Поклон.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен27/12/16 17:25

    Господин кмет в удобен момент може да отворите скобата и да назовете, че историята помни и най човешката драма в Кербела извършена преди столетия, станала причина за разкола в исляма. Иначе поклон пред героите!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен27/12/16 22:00

    Качорин mi beshe komandir prez 2000-2001g marino pole 1 divizon 1sabatareq

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен28/12/16 17:05

    Вечна им памет!
    лейтенант Николай Саръев от Крумовград ?
    Бог да ги прости! А м и н!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен1/1/17 20:41

    На човека написал това: Имах честта лично да познавам Николай Саръев - най -лъчезарния и добър човек.Поклон. -сърдечно благодаря . Моя син имаше добри приятели, колеги с който се разбираше със знаци ,с малко думи .Тези който го познаваха знаят това . В мисълта да помогне забравяше за себе си. Да защите база "ИНДИЯ"-забрави за своята защита.С първите картечни изтрели на 27.12.2003 около обяд. Той е бил готов да напусне база "Индия" и да се прибере в база "Кило" там където е стаята му. Свършил е със задълженията по охрана на командира -Петко Маринов. Да, ама не, той не е страхливец.Издава заповед- ВСЕКИ ПО МЕСТАТА СИ КАКТО СМЕ ТРИНИРАЛИ- ..Неговите момчета от поделение 68 бригада специални сили -Пловдив ,заемат позиции и чакат външната опасност.Никой от тях не е знаел че това е кола бомба .Липсвала е връзка между хората от покрива и долния етаж. Не са имали точните радиостанции.Защо??? някой е сви парите за оборудване и е купил не качесвени .Тези грешки се криеха в продължение на доста години.В крайност загинаха 5 смели момчета от тази кола бомба. Те са герой,за смелоста си .Ники можеше да е жив ако се беше качил в джипа и напусне базата поради свършен вече ангажимент,но той се е върнал да запази и хората почиващи в тая база -това му коства живота- неговия и на Антон Петров,Няколко ранени приятели от групата му.Защо е трябвало да подържат две бази -ИНДИЯ И КИЛО когато се повирали в една- втора грешка.Трета грешка - как може колата "бомба "да навлезне в двора на базата - липсва необходимото ограждение.....

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.