Най-голямата колекция от екзотични папагали за първи път ще бъде представена в Кърджали. От 15 декември в Арт галерия „Кръг“ ще отвори врати празнично изложение на птиците, които заемат едно от челните места по интелигентност в животинския свят. Те са способни да реагират на целия спектър от емоции на човека и разбират как се чувстваме, кога сме щастливи, тъжни или разтревожени. Сред 33-те вида, представени на изложението, посетителите ще видят забележителния говорещ вид Еклектус, който може да заучава дори песни и чиито обитания са на Соломоновите острови, Нова Гвинея и североизточна Австралия. Представени ще бъдат няколко вида Ара Маракана, най-едрите папагали в света, които могат да запомнят и голям брой думи – рядък и застрашен от изчезване вид, известен с дълголетието си от 70 до 90 години, чиято цена в някои страни достига до 15 000 евро. Мараканите, които идват от вечнозелените тропически и субтропически гори, са енергични, мили, обичливи, любознателни и изключително дружелюбни птици. Ще видим и представители на вида Какаду Инка, най-преданият домашен любимец, с неговото чувствително и изразително лице, който е способен да заучава лесни фрази и страда истински, подобно на човека от изневярата на любимата. Между най-красивите екземпляри са и няколко Токо Тукани от Централна и Южна Америка, любопитен и интелигентен вид с невероятно ефектни клюнове, които достигат една трета от цялата дължина на тялото.
За птиците в галерията няма да бъдат използвани клетки, а кацалки. Всички екземпляри от гостуващата колекция са обучени да общуват с хора и ще бъдат свободни за контакт с деца и възрастни. Подготвени са информационни табла за характерните особености на всеки вид, за страната на произход и начините на общуване с него. В изложението участват и млади гидове, които ще отговарят на въпросите на любопитната публика за тайните на папагалския характер и ще я „сприятеляват” с птиците.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.