Отговарящият за реда в Млечино не трябва да забравя: Всички са равни пред закона – и търсещите правата си демократи, и „дружката на Сюлейман“


На 24 декември България похарчи още 4 832 лева за охраната на независимия народен представител Лютви Местан. Така е от месеци след като анонимен информирал Националната служба за охрана, че изключеният от ДПС Местан бил заплашен.
За първи път от месеци днес имаше реална заплаха да здравeто и духа на депутат и за… целостта на един мегафон.
Днес някой в Млечино можеше да счупи мегафона в главата на депутата, защото той се изгаври с паметта на жертвите на „Възродителния процес“.  Точно по време на мевлида, когато молитвите пълнеха очите на възрастните хора, Местан включи мегафона в един от ъглите на селския площад (70 души бяха докарани от Турция и още 40 дойдоха от Джебел, за да
присъстват на политическото му мероприятие) и направи всичко възможно да надвика духовните лица.
Грозно, много грозно поведение на политик! Ако е вярващ мюсюлманин, а не само за снимки на байрямски намаз – непростимо!
На 24 декември 1984 г. гръмва първият изстрел срещу невинни хора. Тогава в студеният декемврийски ден в Млечино се опитват да влязат над 3 000 души от близките села, за да говорят с тогавашния председател на селищната система, протестирайки, че не са съгласни да си сменят турско-арабските си имена.
Местан по онова време е бил на съвсем друга вълна и може би затова няма сетива да улови онова, което се носи във въздуха на 24 декември в Млечино, на 26 декември пред Тюркян чешма... Сляп е да види и сълзите в очите на бабите, които помнят мразовития декември на 1984-та в Млечино, Могиляне… Но това е друга тема.
Важното е, че млечинци запазиха самообладание. А и момчетата от НСО си бяха на поста. До 22 януари 2017 година един независим депутат може да е корица на списание „Здраве“, а един мегафон е годен за повторна употреба.

*
Отговорният за реда в Млечино полицейски служител от управлението в Ардино (шефът на полицията е в отпуск и се намира в Северна България - б. .) пък демонстрира странно поведение за блюстител на реда в демократична европейска България. Заповяда да бъде изключена фоновата музика на площада, която се носеше преди мевлида. Тя пречела на Лютви Местан да държи политическа реч. Добре, че Местан не поиска от полицая да прекъсне и мевлида!
Без да е искал разрешение за провеждане на митинг или друга политическа проява, независимият депутат Местан проведе точно такава, а ардинският полицай му помогна да наруши закона.
Преди година и нещо полицията не позволи нито веднъж протестиращи момчилградчани да блокират пътя за Маказа. Те нямаха разрешение за затваряне на пътя и жандармеристите, колкото и да подкрепяха исканията на момчилградчани, не им позволиха да извършат закононарушение.
Днес един полицай помогна на един независим депутат да гази закона.
Всички трябва да са равни пред закона - и ловците от Момчилград, Равен и Нановица с отнетите им терени, и „дружката на Сюлейман“.

*
Колкото до явлението „Сюлейман“ – днес е нещо, утре ще е нищо. Но заветите на Млечино, Могиляне, Момчилград, Груево ще останат за поколенията.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.