В Бурса почина жената, която в далечната 1985 година подкрепи съпруга си Мюмин Генчоглу и светът научи от него за така нар. „Възродителен процес“ в България. Това е 86-годишната Юммю Селиме Генчоглу.
Елитът на Бурса дойде в двора на историческата джамия „Улу“ да се сбогува с Юммю и да изкаже съболезнования на синовете й Турхан и Орхан Генчоглу. Траурни венци бяха поднесени от името на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и от председателя на партията Мустафа Карадайъ.
Юммю Селиме Генчоглу бе погребана на 12 декември в гробището „Емирсултан“.

*
Площад "Ататюрк" в Бурса в далечната 1985 година. Хилядно множество се е събрало пред паметника на създателя на турската република. 7-8 мъже в кръг си стискат ръцете, а единият казва: "Започваме, Европа и светът ще чуят за това, което става в България, чрез нас".
Минути преди това един от тях е зареден с думите „Това е твоят дълг в живота. Твоите приятели, земляци, сънародници. Те изживяват трудни дни. Светът трябва да научи за болката им от теб“. Това казва Юммю на съпруга си Мюмин Генчоглу.
Човекът, който през 1985 година застава пред 15 000 души и отправя апел към дипломати и журналисти да помогнат да спре асимилацията на "нашите братя и сестри в България", е Мюмин Генчоглу. Дете на бедни тютюнджии в Кърджалийско, той се превръща в един от водещите бизнесмени в Бурса. Генчоглу е първият нашенец, който решава да обедини официално изселниците. Той създава Федерацията на балканските изселници и емигранти - "Балгьоч", а активната дейност сред придошлите от България му отваря пътя към Меджлиса.
След смъртта на Мюмин Генчоглу фамилният бизнес е поет от сина му Турхан. Наричат го "консервният крал" на Турция. Генчоглу-младши има амбициозни проекти и за България. Той също след години става президент на "Балгьоч" - организацията, чрез която говори правителството в Анкара.
Мюмин Генчоглу е роден през 1932 година, завършва религиозно училище в Кърджали през 1948-ма. Три години по-късно се изселва в Бурса със семейството си.
Създава една от най-успешните компании в „столицата на изселниците", но се занимава и с политика. В периода 1970-1972 г. е №1 в категорията „Турски бизнесмен с най-голям износ". През 1983, 1984, 1985 и 1986 година и обявен за най-големия данъкоплатец в Турция.
Научавайки за смяната на имената на българските турци в Кърджалийско в края на 1984 година, Мюмин Генчоглу създава на 17 януари 1985 година изселническата организация „Балгьоч". Започва серия от митинги, срещи с министри, премиер, президент, дипломати.
През 1991 година е избран за депутат от партията на Тургут Йозал – Анаватан.
На 7 февруари 1993 година той загива при тежка катастрофа край Ескишехир, докато пътува за погребението на бивш финансов министър в Анкара.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/12/16 11:50

    Още се целувайте с комунистите по орлов мост.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен13/12/16 12:39

    a mujut jiv li e za koito sveta nauchi za vuzroditelnia proces

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен13/12/16 12:42

    Целувката не е важна---По важна е подкрепата на ген РАДЕВ

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен13/12/16 14:51

    DOGAN pratil venec kak ne go e sram,to4no toy e edin ot tiya komunisti zverove

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен13/12/16 18:22

    А,питам какви права и свободи имат в Турция в момента,пресата,жените или онези които противоречат на управляващата партия,че тогава да се говори за демократиция
    и Европейски ценности...А иначе кервана си върви-кучетата си лаят...

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен13/12/16 20:35

    Поклонение на седжде от името на България турци (Nur icinde yatsın.Mekyaani Cennet olsun). нека всевишшият Аллахутааля да изпрати в Дженнет. госпожата Юммю.не е Виновен тоз у който е пратил венеца. А тоз който го приема.значи мнозина от наши сънародници (има една стара Турска поговорка гласи Denizi geçen Domuz Olur това го показват нашите събратя от гол.градове като Бурса Измир Истанбул и др.градове и селца все още което и до днес не са сетили или почти са забравили че има Техни събратя и сестри в Българските земи. Ви

    ОтговорИзтриване
  7. TURCE YAZIN BRE HERGELELER. BULGAR ALFABESI CALMA KAPMA YUNAN YAZISIDIR. TURKCEMIZ NE GUZELDIR. NE MUTLU TURKUM DIYENE. UYANIN ARTIK EY CALISHKAN VE ZEKI KARDESHLERIM. SETETELI HEPINIZI SELAMLIYOR! Ummu Kardeshimize ALLAHTAN RAHMET DILIYORUZ! LA ILAHE IL ALLAH, MUHAMMEDEN RESUL ALLAH.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен14/12/16 10:34

    Светът научи за нашите проблеми чрез Великая страна Рус, както обича да казва нашият почетен вожд Ахмед Дуран!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.