„Майка“, „Име“, „Вяра“, „Майчин език“, „Свобода“, „Бебето Тюркян“, „Демокрация“ - ако някога бъде позволено тези думи да бъдат патентовани, България ще признае авторските права на хората, които всяка година от зората на демокрацията се събират пред Тюркян чешма в кирковското село Могиляне. Оратори ги изричат с патос, всеки един присъстващ ги повтаря със сълзи в очите. Защото знаят за какво иде реч на всеки 24 декември.
„Гюлен“, „Ердоган“, „ФЕТО-джии“, „AKP-джии“, „гюленисти“, „ердоганисти“, "турска партия", "Путин" – това пък са най-често срещаните думи, които няколко души се опитват да прокарат в обръщение в социалните мрежи в последните дни. Тези хора ще направят опит за преврат в прочита на датата 26 декември 1984 година и смъртта на 17-месечната Тюркян. Тях този ден не ги интересува, те имат други цели, те не зачитат чувствата на хората в Кърджалийско.
На 26 декември пред Тюркян чешма ще има един законен възпоменателен митинг. Едно е поисканото разрешение, едно е даденото.
Ще има и още нещо, което се нарича провокация. Когато правиш алтернативен митинг без разрешение, това си е незачитане на правовия ред. Някой доказан агент на Държавна сигурност може да грабне мегафона и да кресне, че полицията не му разрешава и че едва ли не е модерна жертва, а този, който в най-мракобесническите времена се е борел за правата на турците в България и е лежал в затвора, ще си замълчи. Но това е друга приказка – за мъжете в този живот и за мишките в панталони.
Притеснението ни е за друго – че в ранното утро на 26 декември в Могиляне в групата за алтернативния митинг, освен читави присъстващи и командировани статисти от далече, ще има и много гюленисти.
Така нар. „гюленисти“ са лица, които са минали през някоя от школите на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който е сочен за организатор на неуспешния опит за преврат в Турция. Най-известните гюленисти у нас, според бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров, са двама независими български депутати. Те са били обучавани от професори на Гюлен в Турция. Голяма част от преподаватели им вече са в затворите в Турция, а тези двамата или за нищо не са ставали като студенти или изпълняват коварна мисия в демократична България.
Поведение на гюленист демонстрира на среща с жители на Опълченско и един от десетките изселнически лидери Зюрфеттин Хаджъоглу, който в България се подвизава и с други имена. От аудиозапис става ясно как настройва хората в България срещу президента на Турция Реджеп Ердоган. „Има в нашия сарай в Турция един, ние не го обичаме“, казва Зюрфеттин. Когато видя зора, той се изметна, че говорейки за сарая в Турция, визирал сарая в ... Пенсилвания, САЩ (Добър е по география почти колкото черната Златка).
Може от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) да са проявили интерес към провокациите на тема „Защо не мразите човека от сарая в Турция?“, но може и само да са отчели, че има ръст на „всякакви, блещещи по селата“.
Може пък „гюленистите“ само да провокират хората и после да пишат доноси от рода на „този говори така за Ердоган“, „онзи нарече партията ни в Турция с грозни думи“, „един пък направо псува партията ни в България“. Защото на база такива доноси вече има списък с български граждани, на които им е забранено да влизат в пределите на Турция докато трае извънредното положение в южната съседка. Тези хора не са заплаха за националната сигурност на Турция, а просто "страхуват" Групата на Лютви Местан, която лъже Анкара, че Групата е станала партия не само на книга, но даже има поддръжници в България.
Дано българските гюленисти да са от третата категория – доносниците, че иначе за ДАНС ще се отвори много работа.
А иначе, онези, които заслужават патент за думите „майка“, „име“, „вяра“, „майчин език“, „свобода“, „демокрация“, използват в речите си също „Турция“ и „анаватан“, но винаги прибавят и името на създателя на съвременна и модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.