Хиляди присъстват на възпоменателния митинг в Могиляне, община Кирково. Официалната програма за отбелязване на 32-годишнината от мирните протести срещу тоталитарния режим закъсня заради провокациите на хората на Лютви Местан. Той бе освиркан докато провеждаше незаконен митинг в пространството около Тюркян чешма.
Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, депутати и евродепутати на Движението, депутати и изселнически лидери от Турция, общински кметове и председатели на ОбС се поклониха пред гроба на 17-месечната Тюркян, която е убита на 26 декември 1984 година по време на мирен протест срещу смяната на имената.
„Тук е паднала първата жертва на така нар. Възродителен процес – 17-месечната Тюркян. Застреляна е пред очите на майка си в резултат на безпорядъчната стрелба срещу мирната протестна демонстрация.  32 години след драматичните събития, нашето загинало дете се превърна в символ - ангел на борбата за човешки права и най-известната жертва на Възродителния процес.  Всяка година ние сме тук, благодарение на ДПС, което вече 26 години неизменно превръща основните човешки ценности –свобода, толерантност и гордост в принципа на политика в борбата за защита на правата на човека“, каза в приветственото си слово кметът на Кирково Шинаси Сюлейманов.
„Нека бъдем благодарни за това, което имаме. Нека бъдем силни за да можем да преодоляваме това, което може да ни поднесе животът във всеки един момент. Защото всички виждаме какво се случва както у нас, така и по света. Нека бъдем по-добри, защото злото се надига и за съжаление, има кой да му служи“, заяви Шинаси Сюлейманов. 
24rodopi.com
Снимки: Гюнер Шюкри
Очаквайте подробностите
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен26/12/16 12:03

    Тази редакция на ДПС-то ли е.Една не зависима редакция работи по различно.Вие само критикикувате които не са годни на ДПС.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен26/12/16 12:38

    Скъпи приятели,
    Ако от Новата партия са искали да отдадат почит на загиналите по време на така наречения "Възродителния процес" в село Могиляне нямаше нужда да чакат 26.12.-(дата на митинга на ДПС.)
    От 1990 година насам точно Движението за права и свободи е инициатор и организатор на това честване.Чешмата в памет на невръстната Тюркян е изградена благодарение на инициативата и с участието на членовете на местните съвети на ДПС в селата .Могиляне, Бенковски и.Кирково.
    Г-Н Председателя,най вероятно да не го знае,но в Новата партия са и Бахри Юмер и други учредители на ДПС.. Тази дата и чешмата са знакови точно за ДПС.

    Всичко прилича на "участието" на Новата партия на изборите за президент.

    Искам да ви разкажа една приказка!
    – Вие сте чували за някогашния еврейски цар Соломон. Казват, че той познавал миналото на хората, гадаел бъдещето и проумявал езика на всяка жива гадинка. Веднъж Соломон поканил в градината си всички животни: лъвове, мечки, вълци, зайци, сърни, биволи, коне, магарета. Ще попитате защо ги е поканил? Нали разбирал езиците им, искал да ги послуша и да се посмее, защото много смешни работи си приказвали помежду си. Напълнила се царската градина. Най-сетне дошло и магарето. Като видяло толкова зверове на едно място, навирило уши, изтъпанчило се пред Соломона и почнало да реве, колкото му глас държи. Всичките зверове се спогледали, а Соломон си запушил ушите. Като млъкнало магарето, лъвът се приближил до него и му рекъл:
    – Абе, ти какво правиш?
    – Рева – отвърнало магарето.
    – Защо ревеш?
    – Че аз – отвърнало магарето, – пред такова голямо събрание ако не си покажа магарията, къде ще я покажа?
    – Тази е приказката – разбрахте ли я?

    Честита и мирна 2017 г.!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен26/12/16 12:38

    mestan e predatel i gyotveren

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен26/12/16 14:23

    От списъка за забрана ще разберете кои не са мюсюлмани и работят срещу тях.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен26/12/16 15:48

    Rodopi samo laji pishete eii.. Kak nevi e sram.. Cok belli ediyorsunuz Dupese yi desteklediginizi.. Sizin tarafsiz ve ilkeli haber yapmaniz gerekmiyormu?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен26/12/16 19:55

    Искам да попитам на кой от общинските кметове синовете и дъщерите работят на минимална заплата

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен27/12/16 10:52

    Интересно Ахмед Доган защо не посещава гроба на бебето Тюркян от 26 години всички турци гласуваха за него.Нека да каже кой ще носи отговорност за убийството на невинната Тюркян и останалите невини убити от ДС БКП сегашните БСП и чадърите АТАКА,ГЕРП,ДПС и останалите партии.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.