Възпоменателен митинг в Горско Дюлево в памет на Мустафа Юмер



Днес в момчилградското село Горско Дюлево се проведе възпоменателен митинг-мевлид в памет на Мустафа Юмер, убит през 1985-а година, когато диктаторският режим осъществява поредния етап на „възродителния процес” в Кърджалийско. Заедно с родителите и близките на загиналия, както и репресирани и организатори на декемврийските събития от 1984 година от региона, събитието уважиха председателят на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ, зам.председателите на ДПС Ахмед Ахмедов и инж. Хасан Азис, генералният секретар на Републиканската народна партия в Турция Кямил Съндър, евродепутатите Неджми Али и Илхан Кючюк, народните представители Ердинч Хайрула, Джейхан Ибрямов, Салиха Емин, Мустафа Ахмед, Айхан Етем. Тук бяха още депутатът от Народно-републиканската партия на кипърските турци Армаган Джандан, депутатът от Обединена демократичната партия на кипърските турци Зеки Челер, областният лидер на ДПС инж. Изет Шабан, кметове на общини и населени места и много жители от околните места.
Проявата е част от поредицата възпоменателни митинги, посветени на жертвите срещу т.нар. „възродителен процес“ в Кърджалийско преди 32 години.
Ученици от близкото село Груево рецитираха стихове на турски език под ръководството на Илкнур Кязим.
„Мустафа Юмер беше изключително принципен човек. Добър по душа, скромен и човечен, но ставаше ли дума за чест и достойнство, ставаше твърд като камък и с непреклонна воля”, сподели Айше Мехмед, леля на загиналия Мустафа Юмер. Тя бе дошла специално за събитието от Бурса.
Ръководството на ДПС и гостите поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на Мустафа Юмер. Всички присъстващи бяха нагостени с три казана пилаф, приготвен от 73-годишната Хюрю Салим.
Бившият главен мюфтия Фикри Сали отправи кратка молитва в памет на загиналия Мустафа Юмер и за всички жертви по времето на „Възродителния  процес”.
Снимки: Гюнер Шюкри

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен25/12/16 16:49

    Светли Празници на целият свят!
    Да е мирна и спорта 2017 година!

    МИР НА ЗЕМЯТА!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен25/12/16 19:19

    Montyora i Nurito bqhali pak na mitinga?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен25/12/16 19:50

    Хубави,добродушни хора..лесно ги маниплират

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен25/12/16 19:58



    С вас е свършено бе ДПСари мръсни.Мислите че ще излъжете още турския народ ли,много се лъжете

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен26/12/16 09:17

    Аз съм съпроцесникът на Мустафа Юмер,Исмет Юсуф.
    Двайсет и няколко години минаха за да се сетят, че някаде лежат
    някои които отвориха вратина за забогатяване толкова много забогатяха самозабравиха се.
    Мустафа беше убит в Кърджалийската болница от същите тези които днес управляват ДпС.
    Мустафа беше убит за това, че искаше детцата му да изучават майченият език в редовната орограма.
    Искаше да ходи в джамията без страх от МВР.
    Искаше да коли курбан без страх.
    Искаше да живее в България като свободен равноправен гражданин от Турското малцинство.
    За това, ше искаше беше убит.
    ДпС какво направи за да облекчи спокойният вечен сън на Мустафа НИЩО.
    Как неги е срам да посещават гроб на мъченика още по вече да го мъчат.
    Ние никога мяма да простим на ръковотството на ДпС.
    Мисля, че коментара ми ще бъде публикуван.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.