Вече не е възможно извънредните парламентарни избори да се проведат по мажоритарна избирателна система.
В рамките на оставащите четири седмици след Нова година не може на коляно да се пише и да се районира държавата, защото тогава ще се предизвика един хаос, една липса на представителност в парламента.
Това заяви Цвета Караянчева, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ, в интервю за предаването „Това е България“ на радио „Фокус“.
Вижте цялото интервю:

Реформаторския блок, ГЕРБ и ПФ не успяха да постигнат консенсус за кабинет в рамките на този парламент. Г-жо Караянчева, разговаряхме с вас миналата седмица, още тогава бяхте много предпазлива по темата за възможността за сформиране на правителство с мандата на Реформаторския блок. Заявихте, че дължите на партньорите ви в лицето на Реформаторския блок един такъв разговор, но само толкова. Това означава ли, че сте подходили формално към тези преговори?
Цвета Караянчева: В никакъв случай. Изключително отговорно подходихме. Базирахме се на отделни политики, които искахме да бъдат заложени в управлението, което ще се формира. Точно заради това три-четири дена дебатите бяха единствено и само върху политиките. Не сме говорили кой ще бъде премиерът или какъв ще бъде съставът на Министерския съвет. Затова беше важно да изговорим всички тези неща. Усилията, които положихме, също не бяха малки, но за съжаление се разминахме в някои от политиките, което показва, че всичките разговори бяха на принципна основа. В никакъв случай не се говореше за власт на всяка цена. И колегите от Патриотичния фронт, и от Реформаторския блок, и колегите, които преговаряха от ГЕРБ, бяха изключително диалогични, изключително отговорни в това, което се направи, но за съжаление не намерихме по някои теми допирни точки и затова фактите са такива, каквито са – отиваме на избори.
Една от най-коментираните теми, според някои препъникамъкът в преговорния процес, е била свързана с увеличението на пенсиите. Потвърждавате ли това, изказано между впрочем, и от участници в преговорния процес?
Цвета Караянчева: Да, това е една от темите. Естествено, когато става дума за финансите на държавата, участва и финансовият министър, който е най-запознат със ситуацията в страната, и всички аргументи, изказани в една или друга посока, трябва да се пречупят през финансовите възможности на държавата. За съжаление, това е една от темите – така е, за която не намерихме допирни точки.
ГЕРБ е принципно против увеличението на пенисите или против размера, който е поискан от патриотите?
Цвета Караянчева: В никакъв случай против увеличение на пенсиите. Виждате, че всяка година прави възможното, за да могат да се увеличават пенсиите. За съжаление, нивата на увеличение са много по-ниски от тези, които ние желаем, но това е картината, в която се намираме в момента. Всички тези искания в посока на увеличение на пенсиите ще доведат до дестабилизация на самата пенсионна система. Другото, което е, че ако увеличим най-ниските пенсии, от там ще се поиска индексация на останалите пенсии, защото има пенсии, които са примерно 201 лева, 202, 205 лева. Досещате се, че това е изключително деликатна тема. Това е тема, която ще блокира изцяло пенсионната система, ще увеличи ресурса, който трябва да се изразходва всяка година, и той няма да бъде еднократен. Той ще се генерира в годините. Затова: увеличение – да, но не в тези стойности, в които се предлагаше от Патриотичния фронт. И това не доведе до съгласие.
Казахте, че по време на разговорите сте обсъждали преди всичко отделни политики, не толкова имена и състав на кабинета. Кои бяха водещите за вас политики, с които трябваше да се съобрази сформирането на този кабинет?
Цвета Караянчева: Не толкова да се съобрази, колкото да се маркират и да се разпишат изключително подробно, за да е ясно какво се прави, в какви срокове се прави и да могат да се отчитат реалните резултати. Темите бяха антикорупция и санирането, също бежанците, престъпността, битовата престъпност, енергетиката – защото в енергетиката се бележат едни много добри резултати, и желанието ни беше да се движим в тази посока и да не се позволи отново тези дефицити, които се получават в енергетиката. Образованието и още няколко теми, които са важни на практика, и които изкарахме от тази програмна декларация, която подписаха абсолютно всички – и реформаторите, и Патриотичният фронт – програмната декларация, с която беше формирано преди две години управляващото мнозинство.
Т.е. така или иначе, по тези политики изначално не е имало проблем и е можело да се стигне до консенсус сравнително лесно?
Цвета Караянчева: Да, по принцип идеите, които се разписаха за по-детайлно отразяване във всяка една политика, което щеше да доведе до добри резултати.
За мен е интересно, г-жо Караянчева, беше ли повдигнат въпросът в тези преговори за срока, в който трябва да работи този кабинет с мандата на Реформаторския блок?
Цвета Караянчева: Аз участвах само в два от разговорите, в останалите не можах, но до момента, в който аз участвах, нямаше тема за продължителността на правителството. Такава тема не сме обсъждали. Но аз пак казвам, че всички политически сили, които участваха в разговорите, заявиха, че ако няма пълен консенсус в политиките, които ще се провеждат, няма да има и правителство.
Министър-председателят Бойко Борисов заяви преди няколко дни, че е редно да бъдат изработени правилата за въвеждането на мажоритарния вот. Обсъждана ли беше и тази тема включително?
Цвета Караянчева: Да, това беше и една от темите, които обсъждахме. И ние държахме на това да се съобразим с вота на българските граждани за мажоритарната избирателна система. Имаше противоречия и по тази тема, но въпреки всичко тя можеше да остане като дебатирана във времето.
Едно единствено непреодолимо различие, изразяващо се в увеличението на пенсиите – така да разбирам от това, което ни казвате?
Цвета Караянчева: Не, има и още някои детайли, които в момента не са толкова съществени.
Оттук нататък какви са вариантите, г-жо Караянчева, по-скоро кой е по-добрият вариант според ГЕРБ: правителството да продължи да работи в оставка до встъпване в длъжност на новия президент или сформиране на служебен кабинет?
Цвета Караянчева: Не е редно ние като законодателна власт да съветваме президента. Той също е в трудна ситуация, защото на практика за две седмици трябва да сформира служебно правителство. Може би по-добрият вариант е това правителство да изкара до 22 януари и оттам нататък новият президент да си състави правителство. Ако естествено г-жа Нинова му разреши да направи това, защото виждаме, че тя се явява негов говорител, тя говори от негово име, че няма да съставят правителство, че няма да участват, че и той няма да участва. Изобщо… неговият говорител.
Понеже споменахте г-жа Нинова, тя днес също така каза, че бавенето на сформирането на служебен кабинет е загуба на време, загуба на време са били и днешните преговори. Смятате ли, че рискува страната ни да задълбочи по някакъв начин политическата криза, колкото повече се бавят извънредните парламентарни избори?
Цвета Караянчева: Г-жа Нинова говори неща, които трябва да поставяме винаги под условие и да се съмняваме в това, което казва. На БСП им замириса на власт и те много бързо искат да стигнат до този служебен кабинет, до предстоящите избори, защото опиянени от резултата, който постигнаха с избора на президент, си мислят, че тази приятна изненада ще им се повтори. В никакъв случай това не е губене на време. Ако можеше да се състави правителство, би било добре, защото щеше да има приемственост от едното в другото правителство. Радев не се вслуша в призива на президента Плевнелиев да седнат и като отговорни държавни мъже да направят един служебен кабинет, който безпрепятствено и без трусове да приеме властта от правителството на ГЕРБ. Надявам се, че ще има здрав разум и няма да има такива сътресения, каквито се очакват. В крайна сметка конституционната процедура трябва да се извърви и това не става по искане или не на г-жа Нинова.
Ще търпим ли, г-жо Караянчева, критики от страна на Европа за тези провалени преговори и за липсата на кабинет?
Цвета Караянчева: Не, не мисля. Някой се опитва да вкарва внушения, че едва ли не Европа е поискала такива преговори да се случат или да се прави кабинет. Нищо подобно. Единственото, което знам от посещението на премиера в Брюксел, е, че всички колеги са го поздравявали за постигнатите резултати. В никакъв случай никой не му е извивал ръцете или му е давал препоръки да съставяне на правителство. Това са едни зловредни слухове, които се ширят.
Коя е най-реалистичната дата за провеждането на избори според вас?
Цвета Караянчева: Която каже новият президент, естествено.
Президентът, да, но понеже днес вече се…
Цвета Караянчева: Сигурно ще е 26 март. Естествено, сигурно той ще изпълни желанието на г-жа Нинова, защото тя го заявява вече от няколко месеца. За нас няма значение. Изборите са си избори и са едно предстоящо състезание, в което по-добрият ще спечели.
Ще се проведат ли по мажоритарната система?
Цвета Караянчева: Не, разбира се. Няма кога да стане. Затова искахме да се сформира това правителство, за да може да се работи спокойно и да се стигне до избори с нови изборни правила. Но за съжаление, това няма как да стане. В рамките на оставащите четири седмици след Нова година не може на коляно да се пише и да се районира държавата, защото тогава ще се предизвика един хаос, една липса на представителност в парламента. И към тази тема с районирането и мажоритарната избирателна система – много пъти съм казвала – трябва да се подхожда изключително отговорно, да се прави от хора, които разбират от тази материя, а не от такива, на които им се иска да им се угоди.
Т.е. дори кабинетът да продължи да работи в оставка до встъпването в длъжност на новия президент, не е възможна промяна на изборната система?
Цвета Караянчева: Не е възможно.
За този кратък период.
Цвета Караянчева: В никакъв случай.

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен21/12/16 16:00

    Относно МАЖОРИТАРНИЯ ВОТ-ПИСНА МИ БЕ.РЕФЕРЕНДУМЪТ НЯМА ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН РЕЗУЛТАТ.И петчленният състав на ВАС реши.Вече не се обжалва .Щели да броят .Ами да броят -един глас да не стига -резултатът НЕ е задъжителен.Аман от популисти ,КАРАЯНЧЕВА . СПЗВАЙТЕ ЗАКОНИТЕ -ДЕТО ВИЕ ГИ ПИСАХТЕ

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен21/12/16 16:05

    РУМЕН РАДЕВ спазва закона.След 2201 17г Щеима правомощията да назначи правителство и да разпусне онова смешно нещо дето "работите"

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен21/12/16 16:15

    Интересно,защо бягате от мажоритарните избори, като дявол от тамян?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен21/12/16 16:32

    ХА_ХА Вашият лидер вчера цитира Корана -като казахте дявол че се сетих.Никой от нищо не бяга.ИМА ГРАМОТНИ ХОРА.С МНОГО ХОРА ГОВОРИХ (СЛАВА НА БОГА НЕ ОТ БЛИЗКОТО МИ ОБКРЪЖЕНИЕ) -гласували 3 пъти ДА ама не знаят защо.Ами другите дето ЗНАЯТ защо са против.АЙДЕ ИТЯХ ДА БРОИМ. И КОЙ е този със сценаристите си дето ще предлага закони райониране и т.н.АМАН

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен21/12/16 16:44

    От мажоритарни избори бягат БСП като дявол от тамян а и нека не забравяме че са и безбожници.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен21/12/16 17:27

    по законите на ЕС една година преди избори никое правителство няма право да смени изборните закони

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен21/12/16 20:00

    I Zahari Stoyanov taka si mislel...a napisal nabarzo edni zapiski ...do 3 mart ima mnogo chasove i minuti...a i prez april sa stavali dosta dobri sluchki v teritoriata...

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен22/12/16 11:06

    Правителството в Булгаристан може да смени всеки закон, кодекс и т.н. когато си иска! Хеле този който вече има два недовършени мандата - на калинките. Гаранция : хранено с филии със свинска мас!

    ОтговорИзтриване
  9. Спомени .... (нерегистриран)22/12/16 14:57

    ..., за съжаление някои от нас живеят и работят там, но тъгуват по родината. А тя за съжаление не тъгува за тях. анандънму - Секс, Пари, Роднински връзки

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.