Двойно повече актове за пушене на обществени места, чака ли ни вълна от ХИВ заради бежанския поток?


Д-р Виктор Кирчев е роден в гр. Хасково през 1964 г. Възпитаник е на ЕСПУ „Христо Ботев”, Кърджали, математическа паралелка. Завършил специалност „Медицина” във ВМИ гр. Стара Загора през 1989 година, „Здравен мениджмънт“ в УНСС през 2014 година и „Обща медицина“ във ВМИ-Пловдив през същата година.
В продължение на 7 години работил като участъков лекар в с. Широко поле, общ. Кърджали.
От 2001 г. до 2010 г. е лекар в групова практика.
От 2010 г. до 2016 г. работи в кабинет по неконвенционална медицина и хомеопатия. През 2012 г. завършва специалност „Клинична хомеопатия” в Европейската школа по клинична хомеопатия.
Занимава се с частен бизнес от 1998 г.

Спазването на здравните правила, наркотиците, опасността от ХИВ поради близостта на пътя на мигрантската вълна. „Водната карта” на региона, превенция на най-разпространените заболявания в Източните Родопи. По всички тези теми репортер на 24rodopi.разговаря с директора на Регионалната здравна инспекция в Кърджали д-р Виктор Кирчев.

Д-р Кирчев, как изпраща Регионалната здравна инспекция в Кърджали тази година?
-От РЗИ приключваме 2016 година успешно и със задоволство. През годината се работеше усилено по много програми, свързани с опазване здравето на населението в нашия район. Всички проблеми с болниците, поликлиниките и други здравни институции в областта бяха решавани на момента, в интерес на гражданите, за което искам да благодаря на всички директори и управители на здравните и лечебни заведения от област Кърджали.
Как Инспекцията успя да се „намести”, от чисто финансова гледна точка, в момент на толкова коментирана здравна реформа?
-При нас, с цел подобряване ефективността на работата и оптимизиране на административния капацитет на служителите, е въведена електронна система за контрол на спазване на осемчасовия работен ден. Закупен е нов автомобил със спестени собствени средства от РЗИ, което беше необходимост от доста години. Благодарение на правилно и точно изразходване на средствата успяхме да заделим средства за автомобил, което смятам за добре свършена работа. По този начин постепенно ще успеем да обновим морално остарелия автомобилен парк на Инспекцията. Бяха поставени GPS устройства на служебните автомобили, с цел оптимизиране и отчетност на бюджетните средства. Тази мярка допринесе за намаляване на разходите за гориво.
Кърджалийци и здравните закони?
-Увеличен е броят на предписанията и актовете за тютюнопушене почти два пъти повече от 2015 г. При условие, че проверените обекти са по-малко през 2016 г., което говори за качеството на самите проверки. Контролът върху тютюнопушенето на обществени места е сред най-важните и съществени дейности на регионалните здравни инспекции. Зачестилите проверки и осъществяването на превантивни действия имат за цел да се спазва Закона за тютюнопушене в заведенията за обществено хранене. Полагаме усилия да направим контролът по-ефективен с помощта на осигурен телефон за подаване на сигнали от гражданите за извършване на злоупотреби. Именно за да бъде ефектът видим, разчитаме и на помощта и активната роля на нашите съграждани.
Целите през следващата година?
-РЗИ извършва редовен, текущ контрол на питейни води по график, който гарантира качеството на питейната вода, която се използва от гражданите. През следващата 2017 г. имаме намерение да извършим анализ на водоизточниците на територията на област Кърджали, от които най-често се консумира питейна вода от населението. Става въпрос най-вече за чешмите с обществен достъп в града и около пътищата извън населените места в областта. Резултатите от извършените проби ще бъдат публично оповестени в средствата за масова информация. Както знаете обещах в началото на годината, с встъпването ми в длъжност, да се засили акцентът върху профилактиката на рисковите фактори, водещи до хронични, незаразни болести (ХНБ), а именно тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, нездравословно хранене и ниска физическа активност. Всичко това е залегнало в Националната програма за превенция на ХНБ 2014-2020 г. и всички мероприятия, свързани с нея, се изпълняват стриктно от отдел Профилактика на болестите и промоция на здравето.
Тук е мястото да се спомене и за едно мероприятие, което ще е в началото на годината -14 януари в Кърджали ще се проведе кампания за безплатен преглед за рак на млечната жлеза от онколог, който ще бъде организиран в сградата на РЗИ. Преди това пък ще бъде изнесена лекция какво представлява самото заболяване. Това мероприятие ще го продължим и в друго населено място в областта през следващите месеци.
Ще продължи и кампанията за изследване за остеопорозата в областта, съвместна инициатива на Асоциацията на жени без остеопороза и РЗИ-Кърджали. Планира се няколко пъти годишно, по институции и предприятия, безплатно да бъдат проведени изследвания на място на кръвна захар. Предвижда се на някои от тези изследвания да присъства и ендокринолог със съвети към хората с тревожно високи показатели.
Планира се и мащабна кампания за повишаване на двигателната активност, която по интересен начин ще прикани хората да променят застоялия си начин на живот.
Има ли от какво да се тревожат кърджалийци?
-Тревожно се повишава броят на младите хора, употребяващи психоактивни вещества. РЗИ ще се заеме с обучителни лекции по темата, като си партнира с психолози от Центъра за лечение на зависимости към Държавната психиатрична болница. Като приоритет остава и здравословното хранене, което обаче освен в детските градини и училища, ще се презентира по предприятия и институции. Обмислят се и кампании, свързани с превенцията и на други онкологични заболявания, като рак на дебелото и право черво и рак на маточната шийка.
Здравната инспекция планира да засили сътрудничеството си и с други институции, като МБАЛ например с идеята за засилване на профилактиката. Такава съвместна инициатива вече предприехме на тема здравословно хранене при бременни жени.Традиционно остава и анонимното и безплатно изследване за ХИВ, което се провежда в лаборатория „Медицински изследвания“ няколко пъти годишно. Геополитическата обстановка повишава риска от заразяване с ХИВ, по отношение на близостта на Кърджали с пътя на мигрантската вълна от Близкия Изток.
24rodopi.com



Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен25/12/16 15:41

    Потвърждава се правилото, че там където администрацията се управлява от хора, справящи се в частния бизнес, нещата се получават добре! Успехи Ви пожелавам!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.