Община Кърджали стартира обществени консултации на проект на нова Наредба за условията и реда за настаняване и ползване на социални жилища.
Проектът планира настаняване в жилища на бездомни хора или социално слаби временно - за срок до 3 години.
Изграждането на социални жилища ще бъде финансирано по  Оперативна програма "Региони в растеж"  2014-2020.  В тях ще бъдат настанявани бездомни хора, които живеят на улицата, многодетни семейства, които нямат собственост или право на строеж, семейства с дете с увреждане, хора от уязвимите групи, които живеят в лоши битови условия - без електричество и вода.  Ползването на социално жилище ще включва пакет битови услуги. Целта е да бъде осигурено достатъчно време за социализация на хората.
От Общинска администрация съобщиха, че предложенията и становищата могат да бъдат депозирани в Информационния център на първия етаж в сградата на Община Кърджали в рамките на работното време от 8.00 до 16.30 часа или на следния електронен адрес: ip_kj@mail.bg.
"Социално жилище" е жилище  за осигуряване на подслон и нормални условия на живот на уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението и други групи в неравностойно положение, които не могат за си позволят собствен дом или жилище под наем на пазарни цени  При предоставянето на тази услуга общината ще изпълни своите задължения към групите в неравностойно положение в обществото, а именно осигуряване на подслон и нормални условия на живот на онези жители на общината, които не могат да си позволят собствен дом или жилище под наем на пазарни цени и които на практика нямат друга алтернатива, тъй като не съществува предлагане на жилища за такъв вид ползватели.
С наредбата  от една страна ще се регламентират специфичните условия  и реда за установяване на жилищни нужди на уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението и други групи в неравностойно положение на територията на Община Кърджали и настаняването им в изградените социални жилища. От друга страна ще се  конкретизират права и задължения, които ще поемат настанените в социалните жилища,  свързани с участието им в дейности насочени към тяхната интеграция и социализация, включително такива в областта на образованието, здравеопазването, социалното приобщаване и заетостта.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.