www.24rodopi.com

Пет отличия за младите писатели на Езиковата

вторник, декември 60 коментара

Десетокласничката Ива Иванова от Езиковата гимназия в Кърджали спечели първото място в Националния конкурс, посветен на благородната кауза на осиновяването. Ива получи грамота и таблет за прекрасния си разказ „Дългият път към себе си”. Организатори на литературния конкурс за разкази и стихове са Община Бургас, Българската асоциация "Осиновени и осиновители" (БАОО) и Националния алианс за социална отговорност /НАСО/.
Журито бе председателствано от композитора Стефан Диомов, а членове бяха поетесата Роза Боянова - председател на Съюза на писателите в Бургас и Теменуга Захариева - писател, журналист и настоящ служител в отдел "Закрила на детето" в морския град. Своята оценка за ученическите творби дадоха и екипи от Българска асоциация "Осиновени и осиновители" и Национален алианс за социална отговорност.
Придържайки се към обявените критерии за оригиналност при интерпретация на темата, съпричастност към проблема и постигнато художествено майсторство, журито отличи още четирима ученици от Езиковата гимназия с наградата за емоционално въздействие, креативен подход  и умело боравене с художественото слово. Това са десетокласниците от Литературен клуб „Добродетели“ Даяна Тодорова, Кристияна Урумова, Мирослав Милушев и Иван-Асен Крачунов за творбите им "Историята на Ема", „Неочакван обрат“, „Съдбата на Мая“ и „ТО“ идва от сърцето“. Чрез своите мисли и вълнения учениците още веднъж осмислиха големия проблем за осиновяването не просто като правен акт, а като една благородна проява и безценен дар.
Отговорното отношение на участниците към актуалния проблем донесе и цялостен успех на гимназията – на училището бе присъдена наградата за най-активно участие, съпричастност и популяризиране на обществено значима тема.
Успехите на тези ученици не са първи. През изминалата година Даяна грабна първото място в конкурса „Рождество на Спасителя“, Кристияна повтори успеха й в конкурса за Възкресение Христово, а Иван-Асен имаше възможност да посети Европейския парламент в Брюксел след успешно участие с есе на тема „Лицата на миграцията“ , което беше последвано и от още една награда от фондация „Благотворител“ в конкурса „Моето бъдеще е в моите ръце“.

24rodopi.com
Изпрати :

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи