Най-силно кърджалийско парламентарно присъствие (при конфигурация от 240 души) е имало в последото Народно събрание. Все още има! 8 нашенци ще получават заплати, командировъчни и полагаемите се на един народен представител бонуси поне до 22 януари 2017 година.
5-ма получиха квоти от 9-ти Кърджалийски многомандатен район: Цвета Караянчева от ГЕРБ, Лютви Местан (ДПС, но сега независим), Ердинч Хайрулла (ДПС) Шабанали Ахмед (ДПС, но сега независим), Мустафа Ахмед (ДПС). Почетният гражданин на Кърджали, министърът в оставка Вежди Рашидов също спечели депутатски мандат, но Бойко Борисов го вписа в листата на ГЕРБ в Пловдив. От Кърджалийско са още двама депутати – Салиха Емин (ДПС, избрана от Хасково) и Айхан Етем (ДПС, избран от Враца).
Колкото повече представители имаме в Народното събрание, толкова повече гурбетчии пращаме на Запад, а област Кърджали затъва! Куриозът беше, че един баща отписа от училище 4-те си деца, за да ги прибере при себе си в Западна Европа, и цяло едно селско школо бе закрито заради недостиг на бройки за сформиране на смесени паралелки.
Много депутати, много гурбетчии - странна констатация, която може да чуете от много кърджалийци, но още по-силна е връзката на парламентарния списък и последния анализ на Института за пазарна икономика, представен ни в края на ноември.
След трудно възстановяване на икономиката от кризата брутният вътрешен продукт (БВП) на Кърджали отново намалява като нарежда областта сред петте в страната с най-нисък БВП на човек от населението - почти двойно по-нисък (6041 лв./човек) от средното ниво за страната (11 574 лв./човек).
Инвестиционната активност в Източните Родопи е ниска. Здравеопазването в областта страда от недостиг на лекари и легла в болниците. Кърджали е най-сигурната за живеене област от гледна точка на регистрираните престъпления, но само това не стига. Голяма част от населението все още няма достъп до канализация, а пречистването на отпадъчните води е символично.
След четири години ръст, през 2015 г. заетостта в областта отново намалява до 58,8% при 62,9% за страната. Наред с това икономическата активност на трудоспособното население рязко намалява и Кърджали се превръща в една от трите области с най-ниска икономическа активност през 2015 г. - 60,3%, или с 9% пр.п. по-малко от общия показател за страната (69,3%). Безработицата е много ниска – 2,3% при 9,1% за страната през 2015 г., но това се дължи на факта, че голяма част от населението не е икономически активно, т.е. не търси активно работа.
По средногодишен доход областта е на предпоследно място след пореден спад до 3393 лв./човек от домакинството през 2015 г. Работната заплата в областта също е значително под средната за страната въпреки ръста през последните години. През 2014 г. средната годишна брутна заплата на наетите в област Кърджали достига 7222 лв. при 9860 лв. за страната. Проблемите в икономиката и доходите обясняват високия дял на населението, живеещо с материални лишения – 41,6% при 33,1% за страната през 2013 г.
Кои от 8-те нашенци в Народното събрание какви шансове имат за парламентарно присъствие и след март 2017 година? Четете по-късно само в 24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен4/12/16 12:14

    ЕМИ НАЛИ СЕ РАДВАТЕ НА ДПС ...

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен4/12/16 12:46

    Толкова депутати минаха през този град ,толкова пари им платихме - един кадърен инвеститор не докараха!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен4/12/16 13:58

    Тодор Живков е казал оставете турците нае на турците те ще се самоунищожат и е бил прав дпс тотално обезлюди цели региони с компактно турско население излиза, че ДС с и е свършила добре работата и заради псевдо защитниците направата и свободите на турците смепринудени да живеем по чужбина лошото е,че децата ни не изкат въобще дс чуяат за България

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен4/12/16 15:04

    DPS da obqsni zashto iska ot investitorite komisionni i im kazva che nqma da mogat da namerqt rabotnici i te otivat v drugi gradove da investirat

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен4/12/16 15:49

    Rasim Musa kakvo napravil za Kircali

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен4/12/16 16:06

    Dps ne mogat povece ot 3% da izkarat osven ako ne kupuvat glasovete

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен4/12/16 16:48

    Въобще няма нужда от толкова много депутати .Какво са направ5или за област Кърджали за хората .Унищожен е основния поминък на хората .Те не знаят как живее обикновения човек с 150 лева пенсия . Те не знаят как висшисти работят за минимална заплата .Те нищо не знаят те си живеят в охолство и хич не им пука за народа .

    ОтговорИзтриване
  8. до 13,58
    много точен коментар

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен4/12/16 18:25

    Най големите комисионни са в .........

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен4/12/16 19:41

    Господа, не само депутати но всики които стигат до власта чрез ДПС и престават да работят. Много млади хора не мога да понасят тези хора които мислят само за себе си. Но вече хората се пробудиха.Не може вече да врьзвате магарето в центьра на селото и ония дерибей да каже че той искам да бьде кмет и неговото да стане.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен4/12/16 19:49

    Рашидов унищожи два театъра.Уволни директора който създаде турския театър.Орхан замина и направи театър в Лондон,но Кърджали остана без театър.Заминаха за Англия и хора от балета .От как ГЕРБ назначиха свой човек в обединения театър заминаха много за Германия.Дадох само пример това се случва в центъра на Кърджали ,а си представям какво става на други места .Како правят ДПС,ГЕРБ? Май за всички тях са валидни стиховете на Вапцаров(Какво тук значи някаква си личност..)

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен5/12/16 10:36

    НАИВНИЦИ СМЕ АКО МИСЛИМ , ЧЕ В ГЛАВИТЕ НА НАШИТЕ ДЕПУТАТИ СЕ ВЪРТИ МИСЪЛТА ЗА ХАЛА НА НАРОДА. ИЗОБЩО НЕ ИМ ПУКА. ВАЖНОТО Е ТЕ ДА СА ДОБРЕ. КЪДЕ ПРЕДИ СА ВИДЯЛИ ТЕЗИ ПРИВИЛЕГИИ, КЛАНЕНЕ НА ПОДЛИЗУРКОВЦИ . СЕГА ИМ СЕ Е ПАДНАЛО.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.