Ученици от кирковското село Чорбаджийско посетиха джамията „Йеди къзлар джамиси” (Джамията на седемте моми ) в село Подкова. Възпитаниците на СУ „Христо Ботев” са обединени в група за извънкласни дейности „Културно –историческото наследство на моя роден край”. Групата има за цел посещения на важни културно –исторически обекти в областта, като по този начин се набляга на една приемственост и съхранение на историческото богатство и запазването му за бъдещите поколения.
Именно такава беше и целта на посещението в религиозния храм в село Подкова-запознаване на младите хора с историята на построяването на джамията, както и с уникалната архитектура на религиозния храм, нямащ аналог в България.
Учениците бяха топло посрещнати от имама на джамията Емрах Мустафа, който от своя страна запозна учениците с историята на джамията, нейната реставрация, както и важни детайли относно архитектурата на храма.
Джамията е сглобена преди повече от 500 години без да е използван нито един пирон, затова е наричана още „Дървената джамия”. Легендата гласи, че тя е изградена за една нощ от 7 момичета. Историци твърдят, базирайки се на данни в султански архиви, че това е станало през 1428 г.
В момента джамията е паметник на културата, а след реновирането й Община Кирково се надява да стане атрактивен туристически обект заедно със старите къщи и воденици, римските мостове, тракийските некрополи и крепости в района.
Групата за извънкласни дейности е сформирана по програма „Твоят час”, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.