През лятото Ангела Меркел посъветва Бойко Борисов да не се кандидатира за президент на България. Най-влиятелната жена в Европа била убедена, че Борисов щял да спечели вота, но пък без него в ГЕРБ щяло да става все по-тъжно - на следващите парламентарни избори БСП се очертавала победител.
Не се знае дали прогнозата на канцлера на Германия се доближавала до хоровото ясновидство на българските социолози, че който и да е кандидат на ГЕРБ за президент, ще спечели. Факт е обаче, че победата на ген. Румен Радев БСП я приема и за своя и няма търпение час по-скоро да се проведат предсрочните парламентарни избори.
През седмицата Борисов пак се срещна с лидерите на Европейската народна партия и от Брюксел прати хабер в България, че трябва да има ново правителство в този парламент, за да бъдат следващите избори легитимни. Т. е. да се изпълни волята на народа от референдума, когато 2,5 милиона българи поискаха смяна на пропорционалната избирателна система със 100-процентова мажоритарна.
Няма лошо. Народът ги избира, народът си ги отзовава. Партиите гаснат, а в Народното събрание осезаемо се вдига качеството на представителството.
Европейските лидери много не ги интересува кой кой е от тези 240 души в Народното събрание. За ЕНП е важно ГЕРБ да е първа сила в България, а и Реформаторите да имат някакво присъствие.
И ако към предсрочните парламентарни избори, чието евентуално провеждане през март-април 2017 година ще стане по досегашната избирателна система, ГЕРБ и БСП вървят почти с изравнени проценти, при мажоритарен вот партията на Бойко Борисов печели със смразяваща преднина. Това е пределно ясно на всички занимаващи се с политика - от Брюксел до най-малката общинска партийна структура в България. Вече сме обяснявали логиката на мажоритарния вот – който има повече пари и партийни структури, той печели повече мандати. Ами авторитетните личности!? Това е залъгалка, важни са колко са парите и структурите зад тази „авторитетна личност“. А и тези, които ги вписват в тази категория са по-големи интересчии и от самите партии. Всеки ще предпочете да бъде номиниран от ГЕРБ вместо да е номинация на партията на Янев Янев.
При мажоритарен вот Бойко Борисов ще може да създаде следващия си кабинет без пазарлъци. Скромно присъствие в следващото Народно събрание пък ще имат само БСП и ДПС. Ще има и изненади на системата, но от тях нищо няма да зависи, защото ще са малко на брой заплатаджии.

*
ГЕРБ-ерите по места обаче не бива да се радват, защото ако Бойко Борисов е честен пред българския избирател, трябва да работи за 100-процентова мажоритарна система. А за да се случи това, на новото временно правителство ще са необходими от 6 до 9 месеца за така нар. „география на вота“.
100 процента мажоритарни избори по френския модел, който дава право на втори тур да се явяват всички получили поне една осма от гласовете (12,5 на сто) означава да се създадат 240 едномандатни райони.
Ако Реформаторите имат дарбата да виждат напред в политиката, трябва още днес да се извинят на Бойко Борисов за отправената покана, и да върнат мандата. Формирането на 240 едномандатни райони ще предизвика напрежение в две трети от тях. Всички ще се чувстват прецакани. В смесените райони ще се говори за етническо напрежение от самите политически лидери. Такава олелия ще се вдигне, а комичните ситуации ще дадат ново начало на… Бай Ганьо прави избори!
Когато пък на хоризонта вече се очертае някакво избистряне, темата „Предсрочни парламентарни избори“ ще звучи глупаво, защото ще сме влезли в 2018-та - годината на българското председателство на Съвета на Европа.

*
Ако Бойко Борисов е решил да накаже най-преялата от власт политическа формация, която му създаваше най-много проблеми - Реформаторския блок, ще остави партньорите да си излъчат премиер. Казват, че името не било важно - Лукарски, Зеленогорски, Кунева и т. н., защото този път от ГЕРБ щели да извиват ръце, а БСП и ДПС мощно да атакуват временния кабинет.
Ами ако новият министър – председател успее? Да прави стъпка по стъпка изборната география, като споделя отговорността с ГЕРБ. Да изхарчи 1,6 милиарда лева от излишъците за увеличение на минималните пенсии, като отговорността ще бъде споделена с Патриотичния фронт и ГЕРБ. Да бъде безупречен в подхода си към мигрантския проблем…
Ако този премиер завърти нещата до „Ако успея, ще бъде победа на Реформаторите! Ако нещата не се получат, губим всички – Реформаторски блок, ГЕРБ, Патриотичен фронт“!?
Затова по-далновидно за Борисов е да посочи Томислав Дончев или някой друг от своите за премиер. Защото това временно правителство може да изкара и 2017-та, и 2018-та.
И все пак, най-здравословно за ГЕРБ е да откажат на Реформаторския блок днес. Бойко Борисов не вижда всички заложени капани.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Пейзи19/12/16 10:08

    Меркел най добре е да предложи Реджеб от село Лисиците за премиер , а инж Илиев за президент

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен19/12/16 10:40

    Турция се намесва във вътрешните работи на България намесва се та намесвасе Турция та Турция.Ха сега да вие приятно не турското а ЕВРОПЕЙСКАТА намеса във вътрешните работи на България.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен19/12/16 13:24

    Реджеб от Лисиците и Ахмед от Дерели трябва да са министири в новото правителство.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен19/12/16 13:26

    Щом държим толкова за волята на хората,защо тогава не намалихме партийните субсидии,на ли това беше също волята на народа?

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен19/12/16 21:04

    13:26, много си прав.И аз си задавам същия въпрос, но на никой не му отърва да го коментира.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.