„И тази година в очакване на Рождественската нощ ние сме заедно, за да засвидетелстваме
вярата си за откриването на великата тайна на благочестието - Бог се яви в плът. Сам, Той, Творецът и Промислител на всичко съществуващо влезе като човек в сътворения от него свят и възприе пълнотата на човешката природа, за да я излекува от греха и смъртта и да даде възможност на човека да се завърне във висотата на своето божествено призвание“, заяви в речта си патриарх Неофит, който в съслужение с архиереи и столичното свещенство, отслужи вечерната служба, съобщава агенция БГНЕС. Чисти сърца и чисти помисли са даровете, които ние можем да поднесем пред младенеца, каза още в словото си патриархът.
"Нека бъдем достойни за този безценен дар на Божията любов и милост, за тази щедра изява на бащината Божия грижа към всички нас - да не бъдем нехайни за богатството на Божията благост, кротост и дълготърпение, но да скъпим даруваните дни от живота ни и Божията благост да ни подбужда и води към нашето искрено покаяние и промяна", каза още патриарх Неофит. Негово светейшество се обърна към хората и им пожела Мирът и любовта на раждащият се днес Богомладенец и общението на Светия дух да бъдат с всички нас". На празничната вечерна служба присъства и президентът Росен Плевнелиев, който получи благословение от патриарх Неофит. Бяха се събрали и традиционно миряни, дошли на службата, която предшества Рождественските чествания. Различното тази година бяха засилените мерки за сигурност при влизането в храма. Този празник събира семейството, той е символ на традициите, на единството, на преходността във времето, на връзката между поколенията. Тогава всеки се завръща у дома си. Младите, които учат навън или живеят на друго място, възрастните, които за съжаление най-често са сами. Това е смисълът да бъдем заедно, да бъдем добри, да се обичаме, да намерим мира в себе си и да се опитаме да го разпръснем и сред другите хора, каза Румяна Стоилова. За мен е важно здраве да има за децата. Миналата година два дни по-късно почина брат ми и реших да дойда за неговата душа да запаля свещичка, а е много по-млад от мен. По принцип аз съм от комунистическото поколение и много не съм по църквите, а сега нали се ходи повече. Моя приятел ме доведе,той е поп и живее в Чехия, разказа той. За новата година си пожела здраве, имам две деца, разказа Румен Радев, който носи и трите имена на новоизбрания президент и двамата са градски, но не са роднини. Раждането на Исус Христос ни изпрати Спасител на земята, за да покаже, че най-голямото чудо това е раждането на живота, а особено когато се е родил Спасителя, това е вече Божието благословение и благодат за цялото човечество. Хората са благословени чрез Христос от Отца и чрез Светия Дух. В този ден да изпълним сърцата си с радост, че се е родил Христос и с любов, защото от любов към страдащото човечество Бог изпрати своя син, за да спаси човечеството. Това разказа отец Пламен Ангелов, който служи в Прага и е дошъл, за да изкара празниците с родителите си, посочва Бгнес. Този светъл празник е символ на вярата и бъдещето, което може да бъде искрящо в съзнанието на хората. Всички добродетели, за които учителя Христос е оставил като символ за цялото човечество. Трябва да бъде припознато от всеки човек, който би искал да дава радост на хората, да обича и да се радва на онова, с което е сбъднал мечтите си, да бъде радост за децата си, да бъде добродетелност в очите на всеки , който се докосва до него. Бъдете живи и здрави и щастливи и нека добротата просъществува и светлината се разпръсква над всяка душа и сърце по земята, каза друга жена, дошла за вечерната служба в храма.
Снимка: БГНЕС

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.