Експерти: Промишленост и туризъм не спират обезлюдяването!

Темповете на обезлюдяване на Родопите се увеличават неимоверно. Процесът не може да бъде спрян от промишлеността в региона, както и от туризма на този етап, смятат икономически анализатори. Все повече семейства от малките населени места избират живота зад граница, което пряко се отразява на демографията и икономиката.
С 14 лева на ден е принуден да живее помощник-готвач в региона на Родопите със заплата от 420 лева, а обявите за обслужващ персонал в сферата на туризма изобилстват в Смолян и Кърджали. За учител по компютърни технологии в Смолян пък офертата за заплата е 660 лева срещу дипломата му за висше образование, установи проверка на 24rodopi.com. Масово шивачки трябва да правят трудови рекорди, за да достигнат до минималната работна заплата за страната.
Същевременно още в края на миналата година в Бюрата по труда в региона постъпиха предложения за осигуряване на работа в чужбина. Селско стопанство и строителство чакат нашенци зад граница. Млади жени се търсят за бране на малини и ягоди, а мъже-по строежите, сочат офертите за работа в чужбина през 2017 година, публикувани в Бюрата по труда в Родопите.
Работодатели от Португалия търсят дами на възраст между 18 и 50 години, които да се включат в прибирането на реколтата от малини. В Испания пък търсят родопчанки между 20 и 40 години за бране на ягоди. „Жените трябва да са с опит в селското стопанство и подходящи физически данни, предвид естеството на работа и високите температури. Трябва да притежават чисто свидетелство за съдимост”, се посочва в офертата. Работодателят предлага брутна заплата в размер на 40,15 евро на ден, като след внасяне на здравни осигуровки и данък общ доход, нетното възнаграждение е 38,70 евро на ден. Разходите за път до Испания са за сметка на кандидата, като стойността на билета се удържа от първата заплата. Връщането до България е за сметка на работодателя. Работното време е 6 ч. и 30 мин. на ден при шестдневна работна седмица, а почивният ден е в зависимост от производителността и климатичните условия.
Израел търси работници в строителството. За работа по Спогодбата между двете държави могат да кандидатстват мъже на възраст между 25 и 50 години. Те не трябва да имат родители или деца, които работят в Израел, да не са осъждани и да не са работили досега в държавата. Търсят се мазачи, кофражисти, арматуристи, както и работници по полагане на керамични облицовки. Задължително е да умеят да разчитат строителни планове.
Разликата във възнагражденията у дома и зад граница предопределят избора на родопчани. Хиляди вече живеят в страни от Западна Европа, САЩ и Канада. Както вече писахме, 22 деца само от Доспат са установени с родителите си в Чикаго. 50 от родените бебета в родопския град през миналата година, вече не живеят със семействата си в региона.
24rodopi.com
На снимката: Строителят Али е един от щастливите кърджалийци в Брюксел
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен15/1/17 18:11

    Bulgar architekt i bulgar sadia - bonus bez pari - samo za krasota na malinite i borovinkite.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен15/1/17 20:38

    Геноцида и Робството над бедната провинция продължава в пълна сила и крайно време е държавата да излезе от крадливия и корумпиран катун София ,иначе БГ нема да е в същите граници....не може вечно да се робува на кръвожадни хиени от катуна София.....София не е БЪЛГАРИЯ

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен15/1/17 20:42

    Нормално е да се дават надници по 40 евро на берач на ягоди, 30 евро на куриер, 20 евро на готвач и 15 евро на учител, но нашите чукундури горе правят все обратното.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.