Критики, обвинения, липса на предложения - няма идеален бюджет, но срещу 15 млн.лв. задължения имаме насреща 150 млн.лв. реални инвестиции в Кърджали.
С това изречение могат да се опишат най-кратко двучасовите дебати при приемането на бюджета за 2017 година на Кърджали.
Както вече 24rodopi.com писа, най-важният финансов документ на Общината бе приет с 23 гласа „За", 11 „Против", а един общински съветник гласува „Въздържал се". Бюджетът за тази година е в размер на 49,4 млн.лв., като той е с 5% по-голям от миналогодишния.
От БСП нарекоха бюджета „амбициозен". Групата съветници обаче заяви, че няма да го приеме, но и няма да гласува против.
„Вместо да намаляват, просрочените задължения в общината се увеличават и достигат 15,1 млн.лв. Разплащаме стари и трупане нови задължения", заяви Радослав Милев, който обяви, че Реформаторският блок няма да подкрепи бюджета.
„Това е компрометиран бюджет. Очакваме приходи от 16 млн., а задълженията са над 15 млн.лв. Затова нашата оценка е отрицателна. 90 на сто от заложените дейности няма да се случат. Едно само е сигурно-приходите от делегирания бюджет и това, че хората ще си платят данъците", посочи Огнян Иванов от ГЕРБ.
От ДПС пък отговориха, че 1/3 от бюджета е насочен към инвестиции в Кърджали. „26 милиарда лева дълг на държавата. Не е нормално и морално да се коментира задлъжнялостта на общината, която започна да расте с най-бързи темпове след 2009 година след влизането в първия мандат на кабинета „Борисов". Реализираха се много проекти, но само в големи общини, управлявани от ГЕРБ. Като слушам опозицията все едно съм в Гърция и слушам Ципрас-толкова много популизъм. Постоянно сте против-срещу увеличаването на данъците, продажбата на имоти. А, откъде да дойдат приходи? Предложете нещо, поне веднъж", прикани от трибуната общинският съветник от ДПС Байрам Байрам.
Кметът Хасан Азис нарече задлъжнялостта на хазната „ахилесовата пета" на общината. „Бюджетът обаче не е само разходна част, има и приходна. За предния мандат съфинансирането ни на проекти е в размер на 3 млн.лв. Срещу тях ние имаме инвестиции в размер на 120 млн.лв. Ако вие бяхте кметове, какво щяхте да направите? Да заделите 3 млн.лв. за връщане на дългове или да ги вложите за инвестиции в размер на 120 млн.лв.?", се обърна към представителите на РБ и ГЕРБ кметът Хасан Азис. Той посочи, че от 2007 до 2016 година Общината е съфинансирала проекти и е изплатила финансови корекции в размер на 6 млн.лв. Срещу тази сума обаче има вложени 150 млн.лв. инвестиции.
„Това е другият прочит на бюджета. Аз обаче не виждам конструктивизъм от страна на опозицията. Дайте ни вашите предложения и те ще получат разбиране и подкрепа", допълни кметът Хасан Азис.
На снимките:
-Гласуването
-Разговори между Хасан Азис, Милко Багдасаров и Огнян Иванов минути преди точка №13-бюджета на Кърджали
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен27/1/17 17:11

    Г-н Байрям иска предложение!Ами то е едно и единствено-вдигайте си чуковете,защото сте некадърници....

    ОтговорИзтриване
  2. Редакцията Ви е сте луди какво гласуване сте показали ?

    ОтговорИзтриване
  3. Наджие28/1/17 10:05

    Казах, ви дайте си пазара на прекупвачите на банката за да може града малко да живне

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.