След 8 месеца в килия от 4 квадрата – нямала пари, за да се укрие

Майката, която заряза бебето си в храсти пред обществена тоалетна в Кърджали, е освободена от ареста, осем месеца след като бе задържана по обвинение-умишлено убийство, научи 24rodopi.com от отлично осведомени източници. 27-годишната Наджие М. ще чака делото срещу себе си с мярка за неотклонение „домашен арест”, решиха окръжните магистрати в Кърджали. Протоколното определение бе протестирано от прокуратурата, но потвърдено от Апелативния съд в Пловдив.
Припомняме, че Наджие и 23-годишният й брат Исмаил М. бяха привлечени като обвиняеми за убийството на новородено. Историята разтърси Кърджали м.г. На 2-ри май трупът на бебето е открит в калъфка от възглавница в храсти до обществена тоалетна в квартал „Възрожденци”. Момиченцето е починало от измръзване. В хода на разследването прокуратурата събира доказателства, че деянието е извършено от Наджие М. и брат й Исмаил в периода 30 април-2 май. Детето е родено в средата на месец април. Наджие имала още три деца. Пред съда тя посочи, че искала бебето да бъде открито и отгледано от други хора. Магистратите дадоха най-тежката мярка на двамата-„задържане под стража”. Осем месеца по-късно, защитата на 27-годишната майка поиска „домашен арест” за обвиняемата.
„Считам, че е изтекъл доста продължителен период от време, в който не се извършват никакви следствени действия, освен дадените през лятото обяснения от моята подзащитна. Съдът е приел, че нейното поведението е различно от това на брат й, съдът правилно е преценил, че тя, раждайки детето, 10 дни сама го гледа в този апартамент, правилно е преценил и е дал вяра на нейните обяснения, че всяка сутрин тя е хранила детето и е ходила на работа, връщала се е от работа в обедната почивка и пак се е връщала и така 10 дни. И ако тя има вина, то при всички случаи тя е мотивирана от действията на брат й, защото той, докато не е узнал, че това дете е там, тя 10 дни се е грижила за него. Ние твърдим, че тя няма виновно поведение. Твърдим, че самото обвинение е неправилно. Ако се касае за престъпление, то не е при форма на вината в съучастие и при пряк умисъл убийство”, посочи пред съда адвокатът на Наджие. Според защитата жената е прекарала месеци наред в арестно помещение от 4 квадратни метра. Нямало е с кого да говори, а „задържането е било психически неоправдано”.
„Аз винаги съм работила и съм се грижила за децата си. Скрих го бебето, грижех се за него докато брат ми не го откри. Много съжалявам за това, което се случи. Толкова много се зарадваха децата им като разбраха, че ще съм си вкъщи”, посочи пред съда Наджие. Тя поиска от магистратите да се прибере у дома при дечицата си.
„С изтичане на повече от 8 месеца от задържането на обвиняемата, опасността, която е констатирана при първоначалното й задържане, е намаляла. Чистото съдебно минало на обвиняемата, наличието на известен адрес, семейно положение и необходимостта от полагане на грижи за трите й деца, оказаното съдействие на разследващите, липсата на финансови и материални възможности за напускане на страната, а от там и за укриване, са все обстоятелства, мотивиращи изменение на най – тежката мярка за неотклонение в следващата по тежест „домашен арест“”, посочиха в мотивите си апелативните магистрати.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен30/1/17 12:09

    Културните особености на тия, които никой не може да интегрира, разплод и когато не ти трябва-хвърляш

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен30/1/17 12:30

    Tova ne pravosideie vseki da ubiva i da se pribere v ksti pro defeats si brat i ne moje zorlen da ya nakara da ubivat nevinnoto dete kakto gledala 10 Dena taka stese da ya gleda ne iskala da ya ubiva stom ne e iskala zasto na takova myasto sa go ostavili nie nyamame prokorori sidii i politsai prosto nyamam dumi

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен30/1/17 12:32

    е, това е животът. коментарът е излишен.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен30/1/17 12:36

    А знаете ли, че детето е от брат й.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен30/1/17 12:37

    щом е посегнала на това каква е гаранцията за другите 3 деца, че няма да бъдат наранени

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен31/1/17 12:21

    За такива хора няма за какво да се коментира за**ават се и раждат деца и за кво.. неим пука въобще...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.