39 станаха убитите при терористичната атака в един от най-известните нощни клубове в света – истанбулската „Рейна“. 69 са ранените, като състоянието на петима е особено тежко. Няма данни за пострадали български граждани по първоначални сведения, твърдят от Външно министерство. Все още обаче не е установена самоличността на 18 от загиналите, защото в тях няма документи за самоличност, посочват турските медии. "Гардиън" съобщи, че терористът е ликвидиран, но информацията е грешна. Терористът все още се издирва.
Както вече 24rodopi.com писа, около 1.15 часа Дядо Коледа терорист убил полицай и цивилен на входа на заведението в квартал „Ортакьой“ в истанбулския район Бешикташ, след което влязъл вътре и започнал безразборна стрелба с автомат "Калашников". 1 122 били резервирали места за посрещане на новата 2017-та година, голяма част от тях чужденци. В този час вътре имало близо 800 души.
„Първо е хвърлил няколко димни бомби, за да стресне хората. След като паниката е била вече факт, този е почнал да стреля по невинните. След като е изпразнил един пълнител, заредил нов и продължил да стреля“, заяви пред медиите валията на Истанбул Васип Шахин.
Вече се знае, че от 21 загинали с установена самоличност, 16 са чужденци. Това пък съобщи вътрешният министър Сюлейман Сойлу.
Една от убитите жени е от Израел, съобщи външно министерство в Тел Авив. Нейната приятелка е сред ранените, нямало опасност за живота й.
Припомняме, че според оцелели, терористът говорел арабски. За да се спасят някои от клиентите скочили в морето. Истанбулските медии съобщиха, че терористите били два.
Синем Уйанък, която била със съпруга си вътре, твърди пред "Созджу", че терористите са били
трима, като двамата стреляли по хората. Мъжът й бил ранена на три места.
Министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу опроверга информациите за трима терористи. Според него дегизираният като Дядо Коледа терорист бил сам.
Според собственика на "Рейна" Мехмед Кочарслан, от преди седмица - 10 дни американските служби предупредили, че се очаква терористична атака. Поради това била засилена охраната откъм морската част. Собственикът твърди, че облечен като Дядо Коледа терорист убил полицая на входа, после влязъл вътре и започнал на стреля с автомат. 
Тази година властите не позволиха посрещането на новата година на площад "Таксим", където обичайно в новогодишната нощ се събират хиляди души. 17 000 полицаи отговаряли за сигурността в новогодишната нощ, някои от тях били дегизирани като Дядо Коледа.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен1/1/17 14:22

    Редакцията на Родопи 24 не подтикваъте омраза между религиите не предавайте трагичната случка в Рейна като Коледни празници. Една обикновенна новогодишна изява както е в целият цвят.
    Терористичните изявления са за омразата към монополите които ограбват света.
    Най много подземно богатсво има в Близкияр Исток и в Африка.
    Ето тези карттели от монополи водят тези ужостечните битки в Близкият Исток и Африка. Те са съвраммени робовладелци. И местното население няма друг изхор от нелегалната съпротива.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.