Абдулгадир Машарипов спечелил време, забравяйки 500 лири в нощния клуб – смяната на три таксита отклонили вниманието на преследвачите му! Голямата му грешка - фасовете!


Терористът Абдулгадир Машарипов, който уби 39 души и рани 71 празнуващи в новогодишната нощ в клуб „Рейна“ в Истанбул, бил нападнат от зло куче минути след терористичния акт. Това съобщава вестник „Хюриет“, който разкрива детайли около залавянето на терориста от „Ислямска държава“ с кодовото име Абу Мухаммед Хоросани.
На 36-ия час след нападението спецполицаите установили категорично, че Машарипов е човекът, който стрелял с автомат „Калашников“ срещу празнуващите в „Рейна“. 
Първоначално се смяташе, че терористът направил груба грешка, бягайки от „Рейна“ без пари. Във връхната дреха, която той захвърлил в клуба, имало 500 турски лири. Припомняме, че за да стигне до жилището си в „Зейтинбурну“, узбекът сменил три таксита. От първото бил свален в момента, в който водачът на жълтата кола разбира, че клиентът му няма пари, а на позвъняването на приятел няма отговор. Това станало на около 5 км от „Рейна“, в район „Улус“. Машарипов вървял известно време пеша, но нещо го притеснило и той прескочил ограда и влязъл в двор на къща. Там бил нападнал от куче, което съборило неканения гост на земята. В един момент Машарипов успял да се отскубне и се затичал обратно към булеварда.
Разследващите смятат, че ако терористът е имал пари, щял да пътува от „Ортакьой“, където се намира „Рейна“, до жилището му в „Зейтинбурну“ и да бъде заловен още на 1 януари. По изгледаните записи от камерите полицаите бързо стигнали до таксиджията, който дал описание на съмнителния тип, който се качил пред „Рейна“, но следите му се губели в „Улус“.
Едва след 36 часа, след изгледани над 7 500 часа видеозаписи, полицаите влезли в жилището в „Зейтинбурну“.
Една от най-важните следи е открита в таксиметровите коли, пише "Хюриет". Машарипов черпел с цигари шофьорите. Те се оказали от същата марка цигари, които пушел терористът в жилището си. Фасовете които били открити в пепелник в жилището в "Зейтинбурну". 
На 9 януари били установено местонахождението на съпругата на терориста Машарипов – Фатима. Тя е заловена с малката си дъщеря, на година и половина, в жилище в „Пендик“.  Фатима е казала на полицаите, че Абдулгадир е избягал с 4-годишния им син. И до днес от момчето няма следа.
Общо 480 жилища били обискирани в акцията по издирването на терориста. Задържани са над 200 души.
Както вече 24rodopi.com писа, Машарипов бе заловен в нощта на 16 срещу 17 януари в апартамент на петия етаж в жилищен комплекс в квартал „Есенюрт“. Полицаите получили сведения за три адреса, на които по всяка вероятност може да бъде открит най-издирваният човек в Турция. В продължение на три дни кооперациите била наблюдавани. Акцията започнала след 23.00 часа на 16 януари.
За отбелязване е, че в продължение на 16 дни на 220 антетирористи (близо 2000 полицаи са участвали в издирването на терориста) им било забранено да ползват мобилните си телефони и особено приложението WhatsApp, за да не бъдат прихванати разговорите им.  Турските спецслужби допускали, че мощна чужда разузнавателна служба стои зад атентата. Спецполицаите говорели помежду си посредством сигурни радиостанции с криптирани връзки.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен26/1/17 09:53

    Тоя ако беше в Кърджали, кучета щяха да го хапят, бикове да го мушкат, а докато бяха по улиците в тъмното щеше да падне в някоя дупка и да се пребие. Те, затова няма престъпност в Кърджалито, кофти терен

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен26/1/17 18:27

    От страх за сина си този звяр сигурно няма да издаде никого !

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.