Д-р Мехмед: Във военното поделение винаги се поддържаше строга дисциплина
Наставникът на аматьорския футболен отбор на „Докторите” от Кърджали хирургът д-р Мюмюн Мехмед след десетилетия посети бившите казарми в Ардино. В закритото военно поделение 33-310 в центъра на града той служил две години през 80-те години на миналия век.
„С носталгия си спомням за тежката военна службата в Ардино. През онези години тук винаги се поддържаше строга дисциплина, постоянно учения и тревоги и малко отпуски за войниците”, разказва д-р Мехмед. Той е бил на служба в Ардино в танковата рота в Българската народна армия.
Д-р Мюмюн Мехмед е роден през 1966 година в чернооченското село Комунига. Завършил е Медицинския университет в Стара Загора. В момента работи като хирург  в Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Атанас Дафовски” АД в Кърджали. Женен, с две деца.
Припомняме, че казармите в Ардино са построени през 1937-38 година. На мястото им е имало няколко къщи, които са били иззети и съборени, а собствениците били финансово компенсирани. Една от разрушените къщи била на известния по онова време в града Хапчъ Хасан. За изграждането на казармените сгради са били използвани местните жители, като всички мъже над 18 годишна възраст са били задължавани да работят „ангария" (безплатно) между 5-10 дни на месец. Камъните за основите са били докарани от кариерата в кв. „Любовна чешма" на гръб. Двама войници слагали камъните на гърбовете на хората, имало е случаи когато камъкът е бил тежък и ако човекът, който трябва да го носи не издържи, го налагали с пръчки като истински роби.
Тухлите били изпечени между Горичево (Кайрак махала) и сегашното СУ „В. Левски". Още горещи, тухлите натоварвали в специални сандъци на гърба на хората и през 10 метра е имало войници с пръчки, които налагали жестоко всеки движещ се по-бавно.
Гюнер Шюкри

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

16 comments so far,Add yours

  1. Анонимен5/1/17 10:53

    Пълни глупости! Казармата в Ардино е построена от Строителни войски, Хасково! /Така нареченият КЕЧ/ По-късно същите войски построяват и ДНА-то, в което сега се помещава шивашки цех и мебелен магазин! Бъдете по-внимателни с глупостите и измислиците!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен5/1/17 11:07

    Роден в Кърджалийско и е служил в Кърджалийско! Знаете ли кои имаха този късмет! А да го откоментираме и да познаем!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен5/1/17 11:55

    Podelenieto v Ardino beshe 32310...

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен5/1/17 11:59

    Кои са родените и служили в Кърджалийско?

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен5/1/17 12:06

    този път Гюнер се е поувлякъл май, а?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен5/1/17 12:09

    ПРИ ИЗГРАЖДАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИ СГРАДИ СЛЕД 20-ТЕ ГОДИНИ НА ХХ ВЕК, В ЦЯЛАТА СТРАНА , НЕ САМО В КЪРДЖАЛИЙСКО СА БИЛИ ИЗПОЛЗВАНИ МЕСТНИТЕ ХОРА. АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ ВЪВЕЖДА ТРУДОВАТА ПОВИННОСТ, ПО СИЛАТА НА КОЯТО ВСЕКИ ГРАЖДАНИН НА БЪЛГАРИЯ, НАВЪРШИЛ 18 ГОДИНИ ИМА ЗАДЪЛЖЕНИЕТО ДА ОТРАБОТИ ОПРЕДЕЛЕН БРОЙ ДНИ В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА.ТАКА СА БИЛИ ПОСТРОЕНИ И ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ПЪТИЩАТА В СТРАНАТА. А ПЪК ТОВА ДОПЪЛНЕНИЕ ЗА "РОБИТЕ",Е ЗА ДА СЕ ПОДСИЛИ ВКУСА , НАЛИ?

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен5/1/17 12:49

    11.07 - Ми не може да познаеш, няма нищо общо с това дето ти е в празната глава. Аз съм роден в Кърджали, и служих в Момчилград, без да имам кьорава връзка. Ако си мислиш, че съм си ходил всеки ден или всяка седмица вкъщи, си в огромна грешка. Действат те по устав, независимо кой откъде е.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен5/1/17 13:18

    12:49 ти може да си нямал връзки, бил само на 17-18 години, ами вашите? много си знаел на тази възраст къде и защо имат хора.но си прав, че си беше строго и дисциплината беше яка, друг е въпроса какво е било отношението "стари" и "новобранци"...

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен5/1/17 14:39

    http://rodopi24.blogspot.bg/2014/03/1937.html

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен5/1/17 14:48

    ясно е кърджалиец да служи в танкова бригада онова време
    а

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен5/1/17 15:48

    Аз бях там през 2005г.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен5/1/17 16:14

    Този Гюнер трябва да знае, че живее в България и яде българския хляб.За какви роби става въпрос? или този т.н.писач не познава Търновската конституция/чл.60-"Роб пристигнал на територията на България става свободен гражданин".Жалка работа е, че неграмотни хора се опитват да ни внушават антибългарски тези.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен5/1/17 18:21

    Menopoz Memo zabravih skalpela,pokray trenerlika da ne si zavirshil magnaurskata trenerska shkola vmesto eskizarskata putz hababam:-).

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен5/1/17 18:45

    Родопи 24, искаме да напишете опровержение на тъпата,манипулативна,платена статия на Гюнер.Ако може и да го глобите за публикуване на не проверена информация.Ясно е ,че определени кръгове насаждат етн.омраза!!!

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен5/1/17 20:30

    До 12.49: Що ме обиждаш бе, братле? Защо изобщо се ядоаваш? Аз не говоря за неверниците, а за правоверните!

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен5/1/17 20:56

    знаете ли какво е черно поделение -АРДИНО ; ХАРМАНЛИ ; МОМЧИЛГРАД ТОВА БЯХА ЧЕРНИТЕ ПОДЕЛЕНИЯ

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.