Вчера и днес (09.01. и 10.01.2017 г.), успоредно с извършените проверки в детските градини, са посетени и голяма част от училищата на територията на община Кърджали. С директорите на училищата от областта е разговаряно по телефона. Ръководствата на училищата са предупредени температурата на територията на учебните помещения да не бъде под 18 градуса, което е критичния минимум за провеждане на нормални учебни занятия. Това пише в писмо до редакцията на 24rodopi.com ръководството на Регионалната здравна инспекция – Кърджали.
От страна на ръководствата на учебните заведения са получени уверения, че необходимите действия в тази посока са предприети още в петък (06.01.2017 г.).
Въпреки всичко това, с изрична заповед директорът на РЗИ – Кърджали е разпоредил извършването на масови проверки по училищата, като на тези проверки са поканени и представители на медиите, които да отразят получените резултати. Декларираме, че няма да бъдат допуснати никакви компромиси със здравето на учениците, което е приоритет
№1 за нас, като контролен орган. На повечето от проверките ще присъстват лично директорът на РЗИ – Кърджали и директора на дирекция „Обществено здраве”. За резултатите от извършените проверки, средствата за масова информация ще бъдат уведомени своевременно.
Нямаме законовото основание да затваряме предварително учебните заведения. Това може да стане само при констатиране на градуси по-ниски от допустимия миниум (18 градуса) пишат още от РЗИ. 
При констатиране на ниски температури, от РЗИ се издава констативен протокол на съответното учебно заведение. То от своя страна уведомява Инспектората по образование, който е в правомощие да удължи училищната ваканция.
Ако директорът на учебно заведение установи, че повече от 30% от състава на учениците отсъстват поради заболяване, уведомява Инспектората по образование за удължаване на неучебните дни.
РЗИ може да преустанови учебния процес на територията на областта единствено при обявена грипна епидемия, която към този момент не е налична, според данните на лекарските практики.
Към настоящият момент обстановката на територията на област Кърджали е предепидемична..
24rodopi.com
На снимката: Ученическите общежития в 17.00 часа на 10 януари. Няма никой, на децата от селата никак не им е до учебен 11 януари. Само едно момиче се появи към 16.30 часа, постоя на студа половин час и си тръгна
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

14 comments so far,Add yours

  1. Анонимен10/1/17 17:06

    Я не се правете на интересни, бе, удължете ваканцията час по-скоро!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен10/1/17 17:10

    И как очаквате от мен да отида в тоя студ пеша до училище , па после да се върна в 7 часа вечерта при температура от около-20 градуса? Предполагам знаете , че не всеки родител има възможността да закара детето си до училище с кола или да му даде повечко пари за такси.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен10/1/17 17:27

    По-добре удължете ваканцията защото съм сигурен че утре половината от учениците няма да отидат на училище

    ОтговорИзтриване

  4. УТРЕ ЩЕ СЕ УЧИ САМО В 27 ОБЩИНИ В СТРАНАТА
    Утре ще има учебни занятия в 27 общини в страната и няма да има в останалите 238 съгласно заповедите на кметовете на населените места с оглед на тежките зимни условия. При нас ще се учи понеже положението е цветущо ли ?????????????

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен10/1/17 17:48

    НЯМА ДА ПУСНЕМ ДЕЦАТА СИ НА УЧИЛИЩЕ ТАЗИ СЕДМИЦА! УЧЕБНИТЕ СГРАДИ СА ЗИМНИЦИ И ПРИ ПО-ДОБРИ МЕТЕОРОЛОГИЧНИ УСЛОВИЯ! СТИГА ВЕЧЕ С ТЕЗИ ИЗМИСЛЕНИ ЗАКОНОВИ ОСНОВАНИЯ! ОТ КОЛЕДА БОЛЕДУВАТ СЕЦАТА И ОЩЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ ОПРАВЯТ!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен10/1/17 17:54

    РЗИ,заповядайте в четвъртък сутринта в 8.00 часа в гимназиите на община Кирково-която си изберете.С ТЕРМОМЕТРИТЕ,МОЛЯ.Ако вие измерите поне 15 градуса,нека децата учат цял ден.НАЛИ ВИ Е ЯСНО,ЧЕ НИКОЙ ДИРЕКТОР НЯМА ДА ПОСМЕЕ НА СВОЯ ГЛАВА ДА УДЪЛЖАВА ВАКАНЦИЯ?Че вие после ще го разкъсате.Защо се правите на идиоти?В Кирковско снегът е 150 см и продължава давали.Училищата/с изключение донякъда на гимназията в Бенковски/ са извън населените места.ВСИЧКИ ученици са пътуващи.Според вас как ще станат нещата?Или цялата статия засяга само Кърджали?Ами и до там са повечето пътуващи ученици.Не мислете само за града.По селата също живеят хора ,още не сте успели да ги прогоните по големите градове или вэ чужбина.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен10/1/17 18:05

    аха,5 градуса по стаите достатъчно основание ли е?

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен10/1/17 18:07

    Основание е, разбира се, но трябва да бъде измерена утре, а не днес! Какво не разбрахте, защо скачате срещу РЗИ, те не могат да решават проблемите на МОН!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен10/1/17 19:30

    Кой точно да ви почисти пътищата,да ви стопли стаите и да ви удължи ваканцията??

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен10/1/17 19:41

    Във всеки случай не и РЗИ, нали 19.30 часа?

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен10/1/17 20:56

    РЗИ Направете ненадейни проверки на училищата в Кирково, за да видите колко нередности има.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен10/1/17 22:10

    а как ще стигнат до там, с хеликоптер ли?

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен11/1/17 11:10

    Proverka i v cernoocene

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен11/1/17 14:22

    На вниманието на РЗИ Кърджали:
    ОТМЕНЕНИ СА УЧЕБНИТЕ ЗАНЯТИЯ ЗА 12 И 13 ЯНУАРИ (ЧЕТВЪРТЪК И ПЕТЪК), ПО ПРЕДПИСАНИЕ НА РЗИ ПЛОВДИВ.
    Някакъв коментар от РЗИ Кърджали по въпроса?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.