Санирането в Кърджали не само, че не върви по график, а изостава с повече от година и половина. Общината е на опашката по всички показатели и кметът Хасан Азис носи персонална отговорност за това, коментира депутатът Цвета Караянчева по повод изявление на градоначалника в медиите.
„Обществените поръчки за техническо и енергийно обследване са обявени в  края на май 2015 г, а изборът на  изпълнители става чак през пролетта на 2016 г. Още половин година е „прахосана“ докато се обяви процедура за инженеринг и такава за надзор.  В резултат – нямаме нито един подписан договор за изпълнение и нито една сграда със стартирало СМР. За сравнение в  Момчилград  в 10 от общо 12 одобрени сгради строително-монтажните работи са на финала. В момента Кърджали е единственият областен град без нито един саниран блок и докато кметът реди пасианса на новия си управленски екип и подбира „правилните“ фирми-изпълнители, сдруженията на собствениците тръпнат как ще изкарат зимата в старите панелки, които можеха отдавна да бъдат ремонтирани. Хората търсят съдействие от държавата, в лицето на МРРБ, чрез мен като народен представител, за да бъдат задвижени процедурите. Но държавата си е свършила работата, парите са осигурени от сегашното правителство и топката е в полето на община Кърджали. Тя дължи отговори на хората защо протака процедурите. Няма друго логично обяснение, освен дефицит на административен капацитет и корпоративни интереси. И за да не бъда голословна, прилагам стъпките, които трябва да се извървят - от сдружаването на собствениците до избора на строителен надзор на обектите и сравнителна таблица за двете общини Кърджали и Момчилград по дати за да стане ясно кой не си е свършил работата и кой лъже без срам:
1.         Създава се сдружение на собствениците
2.         Сдружението се регистрира в общината
3.         Сдружението взема решение да участие в Програмата
4.         Документите се внасят в общината
5.         Общината ги одобрява
6.         Сключва се тристранен договор м/у  СС, кмета и областния управител
7.         Общината изпраща искане за финансиране към Българската банка за развитие
8.         Сключва се договор за финансиране  м/у ББР, кмета и областния управител
9.         Общината обявява обществени поръчки за избор на външни изпълнители
10.       Избират се изпълнители за Техническо и енергийно обследване /сроковете за изпълнение са приблизително 30 дни за двете дейности)
11.       След като има готови обследвания, се обявява обществена поръчка за инженеринг – проектиране и СМР (проектирането е около месец, СМР е около 4 месеца)
12.       Паралелно се обявяват процедурите за строителен надзор и оценка на съответствието
“,
се казва в изявлението на народния представител от ГЕРБ.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

15 comments so far,Add yours

  1. Анонимен6/1/17 12:50

    Е как бойко хвалеше кмета
    Я се разберете

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен6/1/17 12:56

    ние, хората от блоковете сме виновни че не съдействахме за сдружаването. вие сте виновни че не ни показахте верния път а бяхте в общини с управление от ГЕРБ, патка, да не използвам друга дума - сега не се пиши за спец след като не си
    мръдна пръста .пак ти се привиждат спасителни постове,този залък е голям за мръсните игрички

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен6/1/17 13:39

    Подкрепям изцяло статията.Думите на г-жа Караянчева са абсолютно верни.Нека кмета да си понесе своята отговорност.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен6/1/17 13:50

    Вежди Рашидов: "Хасан Азис е най успешния кмет"

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен6/1/17 14:01

    Cvete, Cvete pak pochnahte s vashite predizborni igrichki! Ti kakvo sikimi razbirash ot sanirane, manirane...prati kaka Lili tuka da ni obqsnqvba na dalgo i shiroko za Balgarskiya futbol i Narodnata prosveta...

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен6/1/17 14:24

    Ние от БСП/ДПС и Атака/ сме против санирането и искахме да спре. Гласувайте за нас на пролет спечелим ли и до старите блокове ще ви изградим нови. Анадънму?

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен6/1/17 14:39

    Няколко въпроса към оптимистите:
    1. Защо сдруженията на собствениците на са бенефициенти, а трябва за ремонта на техните собствени сгради възложител по смисъла на ЗУТ да се явява друг, кмета на общината, а не те самите?
    2. Допустимо ли е възложител на строителство да не е собственика на имота? Ако четем ЗУТ.
    3. Какви реални права на контрол ще имат собствениците върху строителство, извършвано в собствените им имоти?
    4. Каква отговорност ще носи кмета ако една фирма просрочи сроковете, например? С месеци, с години. Само не казвайте, че това не е възможно.
    5. Какво ще стане, ако чичото от ап. 32, например, замине в чужбина и няма кой да пусне строителите в апартамента му. Само не казвайте, че това не е възможно.

    ОтговорИзтриване
  8. TOVA NYAMA ZNACHENIE, VAJNOTO E CHE VSICHKI GERBERI STANAHA MILIONERI!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен6/1/17 19:31

    Единствено Цвета ли ги вижда тези важни проблеми в града

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен6/1/17 19:33

    Само ДПС ли да са милионери

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен6/1/17 19:36

    Бойко го похвали за теклас , това е друго

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен6/1/17 19:37

    Няма толкова изостанал град както Кърджали само дупки

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен6/1/17 19:49

    на 6/1/17 16:34 а БСП,ДПС и дригите са същите Всички обещават като наближават избори за много неща. В града сме една шепа народ ,а ще се изядем един към друг.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен6/1/17 20:27

    Защо хората нямат никакъв комфорт и качество на живот в Кж

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен7/1/17 19:40

    Безплатното саниране накрая се разбра, че е със средства от бюджета. Това май е за прокурорска проверка. Не може да се прави саниране на частни блокове с обществени средства!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.