Все повече учениците в Кърджалийско отпадат от училище заради заминаване в чужбина. Тревожната тенденция бе отбелязана в анализ за проблемите на децата от Южен централен район на България. Работната среща, състояла се в Пловдив, хора от различни професии, работещи на различни места и на различни позиции, но обединени от една кауза –  решаване проблемите на децата. Проектът, който ги обединява е „Гласът на българските деца“.
Както вече 24rodopi.com писа в началото на ноември м. г., гурбетчия напусна кърджалийското село Ненково с 6-те си деца и Общината бе принудена да закрие местното училище. Основният мотив, с който точката бе поставена за гласуване на заседанието, бе намаляване броя на учениците в ОУ „Иван Вазов“, вследствие на тежките миграционни проблеми в района. От учебната 2010/2011година насам те са намалели в пъти. От 32-ма в 4 паралелки преди 5 години, до 13 ученици в три паралелки през учебната 2015/2016 година. След заминаването на децата на гурбетчията, броят на учениците не покривал минимума според критериите за „Защитени училища”.
Данните от изследването за проблемите на децата в областите Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Смолян и Хасково показват, че сред основните проблеми на малките жители на този регион е образованието.
Причина за оставането в един и същи клас и за отпадане от училище е и бедността. Семействата без доходи или разчитащи на социални помощи много често прекъсват образованието на децата си, а не са редки и случаите, когато деца под 16 години са принудени да работят.
Безработицата е друг често срещан проблем, засягащ децата в общините от района. Коефициентът на безработица в област Пловдив е 9.6% през 2015 г., 8.6%  е в област Пазарджик, 2.3%  - в област Кърджали, 17.2%  - в област Смолян и 8.6% в област Хасково
След общи дискусии по между си и с експерти участниците в срещата набелязаха следните мерки за справяне с проблемите на децата в областите Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Смолян и Хасково: да бъде създадено министерство на детето и семейството, за да се развият по-успешно политиките на децата; създаване на закон за родителството; повишаване качеството на социалните услуги и повишаване на знанията и уменията на специалистите; изработване на специфични методики за задължително усвояване на български език; промяна на изискванията за наемане на служители в социалните дейности и др.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

14 comments so far,Add yours

  1. Анонимен29/1/17 20:22

    Гласувайте като офце за ДПС те ще ви оправят.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен29/1/17 20:38

    С този нов закон, което приеха ГЕРБ и Синдикатите и с другите основни селски училища догодина ще е същата работа, та нали основното образование става до Седми клас, което довежда до рязко намаляване на броя на учениците. ГЕРБ и СИНДИКАТИТЕ УБИХА СЕЛСКИТЕ УЧИЛИЩА.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен29/1/17 20:56

    kakvo znachi zadaljitelno usvoiavane na balgarski ezik vie drugo pooshtrenie niamate li tapanari

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен29/1/17 21:10

    А в колко училища на есен се води истинска война да записват едно "ромче -бонбонче" в дневника? Дали ще идва, дали ще учи, дали ще се запише в пет училища след това КОЙ му дреме? Важното е да се спаси делигирания бюджет, да оцелее някой даскал с фалшива и измислена бройка. Някой директор с по вече учители, отколкото са децата, да продължава да смуче държавния бюджет, нашите данъци. И после дигат врява горе "оставаме без доктори, без учители" само и само да им увеличат заплати. Уреждат държавните служители, хвалят се по медиите с средна заплата от 1000,00 лева за страната. А какво да правят тези с измислената минимална, с Костовата точкова система и нищожна пенсия? И колко човека няма да могат да съберат 40 години стаж до навършване на 65-70 години? Направихте много полезни реформи. Евалла господа! Унизихте и унищожихте българския народ! И затова единственото спасения вече се търси или в чужбина или в гроба! Разберете това господа политици!!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен29/1/17 21:17

    negramotni hora=bogati politisi

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен29/1/17 22:07

    Всичко живо се предава без бой!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен29/1/17 23:42

    Бесило за националните предатели и мекерета които докараха страната до това мизерно положение......една кръвна революция и до 9- то коляно да се избият тия продажници убийци на народа си...

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен30/1/17 07:20

    Мащеха. България.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен30/1/17 08:54

    Какво да учат и като завършат ще работят за 500 лв.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен30/1/17 09:01

    Прав си 20:22. Ама не офца, ами уфсъ, в една дума - четири грешки, да съответства на нивото.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен30/1/17 11:31

    С лошото си управление до там доведе ГЕРБ.Хората избягаха от селата.ГЕРБ уби селското стопанство,препитанието на хората в селата.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен30/1/17 11:52

    Do 08:54-za men sega kat sim bezraboten i 500lv.sa dobri pari.otkolkoto bez rabota da mizerstvash.zatuy tryabva da se ikonomisva da se stiska kolkoto moje zaplataraza utreshnitedni zazor zaman.samo tva e reshenieto.inace 4ovek har4i.mnogo i parite sa vinovni ne stigali.neznam si kvo.vasiya akil ne stiga.1234.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен30/1/17 14:24

    ДИРЕКТОРКАТА КЪДЕ ОТИВА.КАКВО ЩЕ СТАНЕ С НЕЯ СЕГА.ИЛИ МОЖЕ БИ СЕ ВРЪЩА ПАК В С.ГРУЕВО.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен30/1/17 14:28

    Поредното тъпо предложение за ново министерство. Достатъчно администрация има и сега, която е далеч от проблемите на децата и семейството, заровена в ненужна бумащина.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.