Ученици, учители и родители от СУ „Петко Рачов Славейков" в Кърджали се насладиха на представлението, подготвено от учениците от клуб „Млади будители" по проект „Училище за шампиони" по оперативна програма „Наука и интелигентен растеж". Темата бе „Познатият и непознат Банго Васил" или как ромската общност в България празнува настъпването на Нова година.
Актьорските способности на участниците от клуба предизвикаха бурните аплодисменти на публиката в препълнената актова зала с представлението на ромския съд „Мешерето" и решенията, които той бе длъжен да вземе. Момата, за която е бил платен най-голям откуп, за да стане булка, трябваше да доказва способностите си по гледане и гадаене на ръка. Случайно избраният господин Багдасаров беше „потърпевш" и сам се увери в гадателските способности на момичето. След успешно приключилата стара година, дойде време ромите да посрещнат и новата. Около богата трапеза се събра многолюдно семейство и с песни и танци посрещнаха Новата година. По стара традиция ромският дом беше посетен и от сурвакарите, които наричаха за здраве и берекет и според обичая получиха пари, ябълки, орехи. Към веселбата се присъединиха и комшиите. Актьорското майсторство на учениците зарази и всички присъстващи, които пяха, танцуваха и се веселиха дълго след като свърши представлението.
Това е поредната изява на младите будители, които преди седмица поставиха представлението „Рекламата в историята – една не/възможна връзка", както и рецитал по стихове на Дамян Дамянов.
В подготовката на дейностите се включиха и клубовете „Живо наследство" и  клуб „Природозащитници",  „Журналистически клуб „Славейков", които помогнаха за сценария, за подготовката на интериора за представлението. Ръководителят на клуба Димитър Димов има още много идеи, които чакат да бъдат реализирани. Предстои, организирано от няколко клуба, представянето на обичая Сирни заговезни, който се празнува на 26 февруари.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/1/17 21:25

    Браво за представлението
    Но след представлението да бяхте взели всички които са на представлението с по една кирка и лопата и да бяхте почистили тротоарите в Кърджали сигурно щяхте да получите повече отзиви

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.