Пред нощния клуб в новогодишната нощ имало 4-ма полицаи, в 1.18 часа обаче на пост бил само един


Терористът от „Рейна“ е член на „Ислямска държава“, в групировката е наричан Абу Мюслим  Хорасани. Засега не се съобщават официалните му имена.
Тази сутрин министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу съобщи, че е идентифициран мъжът, който уби 39 души и рани 69 празнуващи в нощния клуб в новогодишната нощ (на снимката в ляво: терористът с двете си деца).
Междувременно в Измир са арестувани 27 души, свързани с терориста. Те са от 3 семейства, които преди 20 дни са пристигнали от град Коня.
Както вече 24rodopi.com писа, терористът и семейството му летели на 20 ноември м. г. от Киргизстан за Истанбул. Два дни по-късно Хорасани, съпругата му и двете им деца пристигнали в град Коня, където предплатили 1 100 лири и наели студио за три месеца. Пред брокера и съседите в кооперацията, той казал, че е от уйгурските турци в Киргизстан. Именно съседите са дали информация на полицията, че мъжът от разпространяваните кадри след терористичното нападение в нощния клуб „Рейна“ в Истанбул, живее в Коня. След като била арестувана, съпругата му казала при разпитите, че той не е член на „Ислямска държава“ и, че дори не им симпатизира. Последно двамата се видели на 29 декември, когато терористът тръгнал от Коня за Истанбул.
В новогодишната нощ терористът е сменил 8 таксита, това става ясно от последните видеозаписи, с които разполага истанбулската полиция, посочват местните медии.
Всеки от водачите е установен и разпитан. Знае се, че терористът е пристигнал пред нощния клуб в квартал „Ортакьой“ с две чанти – голяма и малка. За отбелязване е, че в новогодишната нощ пред „Рейна“ имало 4-ма полицаи, но в 1.18 часа – началото на нападението, отпред бил само единият от тях.
След като изпразнил 6 пълнителя в клуба, терористът захвърлил връхната си дреха и характерната празнична шапка и тръгнал към изхода. Превивал се, за да го помислят за един от ранените.  Излязъл навън и се качил на такси. Едва тогава осъзнал, че парите са останали в другото яке и че няма с какво да плати на таксиджията. Помолил от неговия телефон да звъни на приятели, които щели да донесат парите. Нямало връзка с набрания номер и таксиджията се принудил да остави на пътя клиента си.
„Мозъкът“ на терористичното нападение е с кодовото име Юсуф Ходжа, пише вестник „Ватан“. Именно с него се опитвал да се свърже стрелецът, ползвайки телефона на таксиджията. На 29 декември терористът бил посрещат в Истанбул от Юсуф Ходжа, който го настанил в къща в „Зейтинбурну“. Именно в този квартал бяха арестувани 14 души и обискирани няколко къщи, но следа от терориста няма.
В кървавата нощ той е тръгнал с такси от булевард „58“ в „Зейтинбурну“. Носел раница. Помолил таксиджията да ползва телефона му и провел разговор, като се предполага, че отсреща е бил „мозъкът на операцията“.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен4/1/17 11:52

    Този джихадист ислямист инценеира тероризъм и преврати за мотив да всява страх у неудобните и интелигенцията.Какви са тия терористични атаки ,нали има извънредно положение .пиле да не може да префръкне .Може би за удължаване на извънредното положение за всяване на ужас ,терор над собствените си граждани нови терористични изпълнения .

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен4/1/17 15:02

    11:52 това Кълъчдароглу ли каза,недей му вярва.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.