Два Богоявленски ритуала по вадене на кръста ще има на 6 януари в Кърджали. Възрастните ще могат да се гмурнат в ледените води на Водното огледало. Шествието от централната църква до водния канал ще се води от отец Петър Гарена и кметът инж. Хасан Азис.
Басейн с размери 10 х 6 метра пък са изградили родители на деца от Неделното училище към средновековния манастирски комплекс „Свети Йоан Предтеча” в Кърджали, за да могат децата да се включат в Богоявленския ритуал за изваждане на кръста.
„Родители на децата, посещаващи Неделното училище по православно християнство и вероучение към Средновековен манастир "Св. Йоан Предтеча" - Кърджали, се подготвят за големия християнски празник Богоявление. Те споделиха с отец Николай, че много биха искали децата им да участват в ритуала по улавянето на кръста, но се притесняват от дълбоките води на естествените водоеми. Въпреки, че коритото на река Арда минава точно покрай средновековната крепост, водите й са опасни за деца. Така се роди идеята за построяване на уникално временно съоръжение в двора на храма. Родителите сглобиха огромен басейн, в който ще се извърши Богоявленският водосвет и така в ритуала ще могат да се включат момчета от целия град, като засега най-малките, заявили участие, са на 7 г. Благочестиви родители са дарили специално за ритуала красив дърворезбован кръст“, се казва в съобщение на Неделното училище.
В петък, след празничната литургия и водосвет, момчетата в братско сплотение ще се хвърлят в специално монтираното съоръжение в двора на храма, извисяващ се на южния бряг на река Арда, и ще извадят заедно кръста от осветената вода. Най-голямата награда за всички участници ще бъде възможността Светият кръст, осветил водите, да пренощува в домовете им, озарявайки ги с Божията благодат и благословение.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен5/1/17 22:33

    До сега ритуала бе един в града!И такъв би следвало да остане!
    Който е малък ,като порастне да участва, а ако желае да участва в обявениият градски ритуал- на водното огледо!
    И в Калофер има млади Българи и те са там,където трябва!
    Това дето сте го измислили е ..........?!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.