697 са селата в областите Кърджали и Смолян. От Охлювец до Чурка - 697 имена на населени места с от двама до над 1000 жители. В едно има джамия, в друго черква, в трето и двете. Сгушени в планината селца, обединени в поминъка и суровия живот в грубо изсечените очертания на баирите, родно място на Орфей. Селца, в голяма част от които още се чува музика. Тя никога не е тъжна. Тъжни са само очите на хората. Те са дълбоки като деретата в планината. В тази необятна бездна е трудно да се влезе просто ей така. Нужно е самият поглед на новодошлия да продълбае пътя от заобикалящите го възприятия досами сърцето му. Тогава и може би само тогава, той ще разбере живота. Не в жадния философски смисъл, а в мъничкия, на самите малки хора от тази планина, която опустява все повече и повече…

***
Възрастен мъж загребва сняг и хвърля встрани от пътя. Стиснал е здраво лопатата, сякаш животът му зависи от тези действия. Казва, че се е изпотил въпреки студения вятър, който безмилостно го шиба по лицето и тялото. Всеки ден разчиства снега, за да може колата с хляб да дойде и до последните къщи на селото. Ако не е разчистено, тя не може да обърне. Ако не е разчистено, той и комшиите му ще трябва да вървят километър през същия този сняг, за да пазаруват. Ако сега не се изпоти, довечера няма да има хляб на масата. Лопатата е най-важният му инструмент, който ще докара колата. С малката пенсия пък ще си плати хляба. Той не се оплаква. Няма време, защото снегът трябва да е почистен.
Той е един от малките хора в малко и затънтено селце в снежните Родопи.
24rodopi.com
На село се живееи с 8, и с 5 лева на ден (четете тук)
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен29/1/17 14:32

    В свещената планина на Орфей Родопите живеят най честните и най трудолюбивите хора на България,.но корумпираните и крадливите ни управници гледат само крадливия и корумпиран катун София и прословутите магистрали където най лесно се краде и се надписва....крайно време е държавата да излезе от София и да обърне внимание на бедната и изчезващата се провинция която вече на места се е превърнала в марсиански пейзаж

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен29/1/17 15:32

    Колко красиво и колко тъжно. Съществените неща в живота са толкова крехки, а ние все мислим за пари

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен29/1/17 19:07

    Така е защото горе от черния Костов,от царя до пожарникаря, от Доган до Мъстан всички са милионери. Те и техните бастуни продадоха и ликвидираха индустрията, присвоиха, отсякоха горите и планините, измислиха обръчите от фирми, обществените поръчки, некачествените магистрали, асфалтиране, саниране и ред други далавери. До като тези герои от Родопите или са на минимална или са без работа те са недосегаеми. Те продължават още да са бреме, като за тяхната охрана се харчат стотици хиляди левове. Кой ти мисли за непочистените улици и тротоари, за гладните и забравени селяни, изоставените по принуда родители и стари ергени.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен29/1/17 20:31

    Ami kak otiva v fitneszalata?!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.