След увеличението на данък сгради и данък МПС, областният управител Илия Илиев даде на съд и необоснованото завишение на такса битови отпадъци, гласувано от мнозинството в Общинския съвет в Кърджали през месец декември с решение № 284, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация. С него разпоредителният орган приема приходно-разходната план-сметка на дейностите по управление на отпадъците за 2017 г. и гласува по-висок размер на досегашната такса смет за жилищните и нежилищните имоти. Според областния управител въпросното Решение № 284 е незаконосъобразно, прието е при съществени нарушения на административно-производствените правила (чл.146, т.3 от АПК) и следва да бъде отменено.
Става дума за общ административен акт по смисъла на чл.65 от АПК, с който  непосредствено се засягат права, свободи или законни интереси на неопределен брой лица. С оглед защитата на техните интереси, законодателят е предвидил специална процедура – публично оповестяване чрез средствата за масово осведомяване, изпращане на проекта на организации на заинтересовани лица и др. Уведомяването включва и основните съображения за издаване на акта, писмени предложения и възражения, обществено обсъждане и т.н. Заинтересованите лица и техните организации имат право на достъп до цялата информация, съдържаща се в преписката по издаване на акта, както и възможност да реагират в разумен срок, който не може да бъде по-кратък от един месец. В случая няма данни Общински съвет – Кърджали да е оповестил публично и в срок откриването на производство по определянето на размера на такса битови отпадъци за 2017 година, посочват от екипа на Илия Илиев. Не се установява и да е дадена възможност на заинтересованите лица да участват в производството, съобразно формите, предвидени в нормата на чл.69, ал.1 от АПК. Допуснатото от общинския съвет административно-производствено нарушение е съществено и мотивира незаконосъобразността на акта, категоричен е областният управител.
На следващо място, от материалите по издаването на акта, не става ясна конкретната причина за вдигане на такса битови отпадъци, спрямо 2016 година. Няма ясен разчет на постъпилите приходи от ТБО, както и на извършените разходи по сметосъбирането, сметоизвозването и обезвреждането им. Посочено е само, че към 24.11.2016 год. постъпленията от ТБО са в размер на 4 350 000 лв. (при заложени 4 960 000 лв. за 2016 год./, като принос в увеличението на разходите за управление на отпадъците са дали приетите отчисления по чл.60 и чл.64 от Закона за управление на отпадъците. Не става ясно в какъв размер са тези отчисления и как точно тяхното нарастване е повлияло върху план-сметката за дейностите по управление на отпадъцитеза 2017 год.и върху размера на ТБО, посочват от Областна управа.
С оглед на изброените доводи, областният управител счита, че решението за увеличение на таксата за битови отпадъци е необосновано и следва да бъде отменено от Административния съд. Делото ще се гледа на 13 февруари.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

14 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/1/17 12:48

    браво Илийка, ти майка, ти баща

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен13/1/17 13:08

    Илийка дай на съд и ГЕРБ за Винетките, за това, че община Кърджали трябва да плаща допълнително на държавата такса за сметосъбирането по решение на правителството на ГЕРБ! Давайй......... ти.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен13/1/17 13:18

    И общинските съветници които гласуват като стадо на съд

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен13/1/17 13:40

    Браво Илийка, народа е с теб, Господ е с теб, АЛЛАХ е с теб...не ти трябва достаджии да са до теб да са махат в Босфора и ориентала с пияници да са кандардисват. .още дълги години да си областен председател това е твое право и има бъдище в теб когато мислиш за народа без да ги делиш по етнос и вяра..в ДЖЕБЕЛ искаме да ва видиме като първа партия в следващите избори а дост да си ближат пръстите си доноснически и агентурни

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен13/1/17 14:58

    Ардинците също не сме съгласни с новите по-високи данъци и такси, но никой не ни пита.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен13/1/17 15:22

    ей това е народен човек,бастър Илия

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен13/1/17 15:47

    Сетил се когато го изкараха в оставка ! Като цървула - сетил се че е обувка, ама вече е 2017 година ! Късно, много късно !

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен13/1/17 16:01

    Популист, къде беше онзи ден, когато бяхме затрупани от снега?
    С нетърпение чакаме да се върнеш в дюнерджийницата

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен13/1/17 17:02

    А ве, пак предизборни котешки таклаци! Илийчо май се пъне да става депутатин, кой знае!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен13/1/17 21:12

    Илия народен човек!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен13/1/17 22:29

    Г-Н ИЛИЕВ, АКО МОЖЕ ДА ОБОРИТЕ РЕШЕНИЕТО НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ ЗА НОВИТЕ ДАНЪЦИ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ВАШАТА ПАРТИЯ И ЩЕ ОСИГУРЯ ОЩЕ ПЕТДЕСЕТ ГЛАС.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен14/1/17 20:03

    Излизайте и вие арденци.

    ОтговорИзтриване
  13. ILIYA ILIEV I FERDI BEKINA SA NOMER EDNO BA.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.