www.24rodopi.com

И такса „Смет” влиза в съда! Илия Илиев оспори решението на Общинския съвет за скока на услугата

петък, януари 1314коментара

След увеличението на данък сгради и данък МПС, областният управител Илия Илиев даде на съд и необоснованото завишение на такса битови отпадъци, гласувано от мнозинството в Общинския съвет в Кърджали през месец декември с решение № 284, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация. С него разпоредителният орган приема приходно-разходната план-сметка на дейностите по управление на отпадъците за 2017 г. и гласува по-висок размер на досегашната такса смет за жилищните и нежилищните имоти. Според областния управител въпросното Решение № 284 е незаконосъобразно, прието е при съществени нарушения на административно-производствените правила (чл.146, т.3 от АПК) и следва да бъде отменено.
Става дума за общ административен акт по смисъла на чл.65 от АПК, с който  непосредствено се засягат права, свободи или законни интереси на неопределен брой лица. С оглед защитата на техните интереси, законодателят е предвидил специална процедура – публично оповестяване чрез средствата за масово осведомяване, изпращане на проекта на организации на заинтересовани лица и др. Уведомяването включва и основните съображения за издаване на акта, писмени предложения и възражения, обществено обсъждане и т.н. Заинтересованите лица и техните организации имат право на достъп до цялата информация, съдържаща се в преписката по издаване на акта, както и възможност да реагират в разумен срок, който не може да бъде по-кратък от един месец. В случая няма данни Общински съвет – Кърджали да е оповестил публично и в срок откриването на производство по определянето на размера на такса битови отпадъци за 2017 година, посочват от екипа на Илия Илиев. Не се установява и да е дадена възможност на заинтересованите лица да участват в производството, съобразно формите, предвидени в нормата на чл.69, ал.1 от АПК. Допуснатото от общинския съвет административно-производствено нарушение е съществено и мотивира незаконосъобразността на акта, категоричен е областният управител.
На следващо място, от материалите по издаването на акта, не става ясна конкретната причина за вдигане на такса битови отпадъци, спрямо 2016 година. Няма ясен разчет на постъпилите приходи от ТБО, както и на извършените разходи по сметосъбирането, сметоизвозването и обезвреждането им. Посочено е само, че към 24.11.2016 год. постъпленията от ТБО са в размер на 4 350 000 лв. (при заложени 4 960 000 лв. за 2016 год./, като принос в увеличението на разходите за управление на отпадъците са дали приетите отчисления по чл.60 и чл.64 от Закона за управление на отпадъците. Не става ясно в какъв размер са тези отчисления и как точно тяхното нарастване е повлияло върху план-сметката за дейностите по управление на отпадъцитеза 2017 год.и върху размера на ТБО, посочват от Областна управа.
С оглед на изброените доводи, областният управител счита, че решението за увеличение на таксата за битови отпадъци е необосновано и следва да бъде отменено от Административния съд. Делото ще се гледа на 13 февруари.
Изпрати :

+ коментара + 14 коментара

Анонимен
13/1/17 12:48

браво Илийка, ти майка, ти баща

Анонимен
13/1/17 13:08

Илийка дай на съд и ГЕРБ за Винетките, за това, че община Кърджали трябва да плаща допълнително на държавата такса за сметосъбирането по решение на правителството на ГЕРБ! Давайй......... ти.

Анонимен
13/1/17 13:18

И общинските съветници които гласуват като стадо на съд

Анонимен
13/1/17 13:40

Браво Илийка, народа е с теб, Господ е с теб, АЛЛАХ е с теб...не ти трябва достаджии да са до теб да са махат в Босфора и ориентала с пияници да са кандардисват. .още дълги години да си областен председател това е твое право и има бъдище в теб когато мислиш за народа без да ги делиш по етнос и вяра..в ДЖЕБЕЛ искаме да ва видиме като първа партия в следващите избори а дост да си ближат пръстите си доноснически и агентурни

Анонимен
13/1/17 13:46

Браво

Анонимен
13/1/17 14:58

Ардинците също не сме съгласни с новите по-високи данъци и такси, но никой не ни пита.

Анонимен
13/1/17 15:22

ей това е народен човек,бастър Илия

Анонимен
13/1/17 15:47

Сетил се когато го изкараха в оставка ! Като цървула - сетил се че е обувка, ама вече е 2017 година ! Късно, много късно !

Анонимен
13/1/17 16:01

Популист, къде беше онзи ден, когато бяхме затрупани от снега?
С нетърпение чакаме да се върнеш в дюнерджийницата

Анонимен
13/1/17 17:02

А ве, пак предизборни котешки таклаци! Илийчо май се пъне да става депутатин, кой знае!

Анонимен
13/1/17 21:12

Илия народен човек!

Анонимен
13/1/17 22:29

Г-Н ИЛИЕВ, АКО МОЖЕ ДА ОБОРИТЕ РЕШЕНИЕТО НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ ЗА НОВИТЕ ДАНЪЦИ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ВАШАТА ПАРТИЯ И ЩЕ ОСИГУРЯ ОЩЕ ПЕТДЕСЕТ ГЛАС.

Анонимен
14/1/17 20:03

Излизайте и вие арденци.

15/1/17 17:41

ILIYA ILIEV I FERDI BEKINA SA NOMER EDNO BA.

Публикуване на коментар

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи