С песен на Краля на баладите от Безводно Аца Лукас станал певец №1 на Сърбия, турски изпълнител пък пожънал успехи с присвоената „Обичам те още“

Една от най-големите звезди на балканската музика Цеца Величкович е заимствала мотиви от песен на легендарния ни певец – Кралят на баладите от кърджалийското село Безводно Орхан Мурад. През далечната вече 1996 г. изпълнителят изпява хитовото си парче "Гурбетчии". Години по-късно авторската му песен се "преражда" във Vidimo se daso на Цеца. Наблюдателни меломани откриват, че същата мелодия присъства в още една песен на Величкович в албума й "Позив", пише HotArena. "Има много голяма прилика между моята песен и парчетата на Цеца. Имам предположение, че тя дори не знае кой съм и какви песни съм пял, като вероятно композиторът й е заимствал мелодията. Не знам дали съм ограбен, но е факт, че толкова голяма звезда на Балканите използва мелодия от моя авторска песен", коментира Орхан Мурад.
Талантливият ни певец и композитор призна, че не се чувства обиден, но държи да се знае кой е първи и затова дава конкретни примери с дати и факти. Орхан Мурад с мъка казва, че е ставал обект на откровени кражби.
„Преди години сръбският певец Аца Лукас ми открадна песента "Нямаш ли душа". Аз я представих през 1999 г., а той по-късно я взе едно към едно. Дори не беше се постарал да промени нещо. И точно с тази песен беше провъзгласен за певец №1 на Сърбия. Това вече е обидно! Много известен турски изпълнител ми открадна "Обичам те още" и също направи фурор в неговата държава (това е изпълнителят Ефкан Шешен, Efkan Şeşen, който изпълнява „Sen İstemedin“ - б. р на 24rodopi.com). Това не са приятни неща, но съм ги приел. Не можем да си изкривим душата, че имам колеги, които крадяха сръбски и гръцки песни, за да ги правят хитове у нас", добави Мурад, цитиран от „Новини Бг“.
Орхан Мурад е известен като широко скроен човек и затова няма да си търси правата по съдебен път. Въпреки това се надява в бъдеще изпълнителите да се свържат с него, ако отново искат да заимстват мелодии и мотиви. Все пак смисълът на авторството е да изхранва автора, а не да се превръща в донор на други творци.
Мурад в момента е в усилена подготовка за 50-ия си рожден ден. За юбилея певецът е подготвил огромна изненада за многобройните си почитатели - записал е свои песни с аранжимент на китара. Малко известен факт е, че Мурад е завършил Държавната консерватория в София с точно този музикален инструмент. "Ветровете на живота така ме завъртяха, че започнах да си изкарвам прехраната не с китара, а с пеене. Затова и сега ще се върна към тази моя страст, а и мисля, че на хората ще им хареса", допълни легендарният изпълнител, който остава в историята с десетките си хитове.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен21/1/17 20:02

    Щом мястото е българия краденето е нормално нещо

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен22/1/17 00:40

    Г-н Мурат ти си велик музикант Гопсод да ти дава здраве и живот,
    все да ни радваш с твоите песни,детството ми мина с твоите изпълнения колай гелсин

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.