Университетски екип с план „Електроенергия от големия канал“
„Водното огледало“ може да произвежда ел.енергия, която да покрива някои от обществените нужди на Кърджали. Това смята екип на Техническия университет във Варна. Ще се използва постоянния пад на водата до шлюзовете до Ардинския мост.
Производството на електроенергия ще става в електрическа централа чрез преработване на водния потенциал.
Както вече 24rodopi.com писа, Община Кърджали и Технически университет – Варна ще подпишат рамково споразумение за сътрудничество. За това се договориха кметът инж.Хасан Азис  и  ректорът на висшето учебно заведение проф.д-р инж.Росен Василев. На срещата присъства и проф.д-р инж.Христо Скулев, ръководител отдел „Международно сътрудничество“ в университета.
Инж.Азис постави въпроса за продължаващото обучение на зрелостници от Кърджали в ТУ-Варна в зависимост от нуждите  на местната икономика.
„Частните инвеститори  в родопския град имат необходимост от подготвени специалисти за местното производство. В тази връзка с ръководствата на професионалните гимназии и  Министерство на образованието и науката също са водени разговори за актуализиране на учебните програми, за да се подготвят кадри за местното производство“, посочи кметът.
Представителите на ТУ-Варна се ангажираха при проявен интерес да  организират изнесен предварителен изпит за кандидат-студенти в Кърджали, което ще улесни младите хора, желаещи да се обучават във висшето учебно заведение.
По време на разговорите бяха обсъдени възможностите за реализация на общи проекти  между общината и университета в различни области.
Припомняме, че Община Кърджали има работен проект за изграждането на малка
ВЕЦ на "Водното огледало" в централната градска част. Хидротехническото съоръжение е единственото по вида си у нас. Дължината му е близо 3 километра и е с полезен обем 1,5 млн. куб. м вода.
Електроцентралата може да бъде монтирана след саваците на огледалото. Един от вариантите е получената електроенергия да бъде използвана за захранването на нощното осветление на града, което би спестило значителни средства на местната хазна, смята кметът на общината Хасан Азис.
Поради липса на достъп до "Водното огледало" Басейнова дирекция-Пловдив не разрешава ползването в него на лодки и джетове за състезания и атракции, строго е забранено да се плува. От туристическия бизнес вече на няколко пъти е поставяно
пред държавната власт към съоръжението да бъдат изградени удобни подходи, за да се разширят неговите функции.
24rodopi.com
Вижте видеото от днес:


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен16/2/17 13:15

    Когааааааааааааааааааааааааа????????????????????????????????

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен16/2/17 14:19

    Откриване????
    ЗАЕДНО С ОБХОДНИЯ ПЪТ

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен16/2/17 14:40

    Май ДПС не може да разчита на,завършилите "полицейското училище" в Смолян и сега ще ги обучават във варненския ТУ.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен16/2/17 15:57

    "Водното огледало-Ахмед Доган"!
    Нещо направиха, а от 2009, едно голямо нищо

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен16/2/17 19:14

    то още от самото начало.бе.ясно че ще има турбина,само дето не бе за целия град а за осветлението на алеята посрай водното огледало. Те първо да оправят връзката на обратните води между двата бряга, че е повредена под коритото на реката. тазе турбина съшо я мислат да е от към.веселчане.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен16/2/17 21:16

    Супер, после го подарете на НЕК да го стопанисва като ВЕЦ Кърджали и купувайте ел.енергия от тях.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен25/7/17 10:16

    Хайде , де ! Чакаме. И за околовръстния път чакаме . Докога?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.