Бизнес и образование в отношения „Малки заплати-кадри няма“

Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие, ръководена от зам.-областния управител Румен Младенов, обсъди и съгласува проекта на РУО за държавния план-прием в държавните и общински професионални гимназии в област Кърджали за учебната 2017/2018 г. Комисията одобри общо 35 паралелки в дневна форма на обучение, от които 19 след завършен 7 клас (17 в професионални гимназии и 2 в средни училища с професионални паралелки) и 16 – след 8 клас (14 в професионални гимназии и 2 в средни училища). Предложени са и 5 паралелки за задочно обучение след 8 клас.
План-приемът е съобразен със социално-икономическия и демографския профил на региона, с броя на учениците, завършващи 7 и 8 клас по общини и населени места, реализираните паралелки през предходните три години, нуждата от баланс на професиите, възможността за обезпечаване на обучението със специалисти и материално-техническа база, както и потребностите на пазара на труда. На заседанието присъстваха представители на общините, работодателските организации, синдикатите, службите по заетост и др. Отчетено бе, че 97 процента от фирмите в областта са малки и средни, а ниското заплащане на труда води до текучество и дефицит на кадри. Бизнесът от своя страна се оплаква от липсата на тесни специалисти. В момента в Бюрото по труда в Кърджали са заявени най-много свободни работни места в хранително-вкусовата промишленост, търговията, машиностроенето и строителството.
24rodopi.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/2/17 14:55

    Това задочното,е голям майтап ! Без рязане,моля !

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/2/17 15:40

    Един въпрос на господата Какво правим с основните училища? Нали щяхте да направите обединени училища.Задавате ли си въпроса какви съкращения ще има там.Хайде бе синдикати къде сте бе, нали бяхте много дейни, какво стана?Майче и Вие се политизирахте.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/2/17 17:53

    Комисията одобри общо 35 паралелки в дневна форма на обучение. Толкова са паралелките в езиковата гимназия 8-12 клас.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен15/2/17 10:09

    основните училища в малките населени места, като взимат 8-мите класове,след една максимум две години се закриват.Това е уважаеми учители на малките населени места.НОВИЯ ЗАКОН ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО НА ГОСПОДАТА ГЕРБЕРИ ДОВЕДЕ ДО НОВО ОКРУПНЯВАНЕ НА УЧИЛИЩАТА, А ОТТАМ ДО ОБЕЗЛЮДЯВАНЕ НА СЕЛАТА.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.