„Докато съм жива ще упражнявам правото си да гласувам. Винаги съм отивала до урната на всички избори, за да дам своя вот за кмета на община Кърджали Хасан Азис. Той е най-добрият и човечен кмет, когото познавам. Убедена съм, че и моят глас, ще има стойност", казва 87-годишната Aйше Юсеин Шериф от кърджалийското село Конево. Тя е една от най-възрастните гласоподавателки в района.
Родена е на 18 март 1930 г. в многодетно семейство в кърджалийското село Крин. На 16 години се омъжва. Със съпруга си Мехмед, починал преди 26 години, са били сплотено семейство и са отглеждали с голяма любов и всеотдайност своите наследници. Има две дъщери, двама синове и 17 внуци и правнуци. Получава 210 лева месечна пенсия и живее сама. Всеки ден при нея идват, за да я видят дъщерите й – Айшегюл и Гюлю, и синовете й Хюсеин и Раим.
През целия си трудов път възрастната родопчанка се е занимавала с тютюнопроизводство и животновъдство. Въпреки своите 87 години, баба Айше е усмихната жена и може да се похвали с бъбривост и жизненост. Помни първите създадени ТКЗС по селата през 50-те години на миналия век. Връщайки се към доброто старо време, баба Айше си спомня, че тогава имало работа за всички. „Сега чедо, селата обезлюдяха. Няма и млади, и работа няма", с мъка споделя възрастната жена. Баба Айше досега не е пропуснала да пости по време на свещения месец на мюсюлманите Рамазан. Знае и много турски народни поговорки. „Getirme sudan dеğirmen dönmez" (От донесена вода, мелница не се върти), „Günü birlik misafir yaz yağmuru gibidir" (Еднодневният гостенин е като летен дъжд).
Според баба Айше, тайната на дълголетието й е в спокойния живот, чистия планински въздух и във всекидневния физически труд. Към това прибавя и добротата, защото злобата и завистта съкращават живота на човека.
Гюнер ШЮКРИ

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен2/2/17 18:55

    Гласувай, бабо Айше, гласувай!Сигурно с общинските коли ви извозват до изборните секции, а по-сигурното е, че ви дават и по 20 лева! Но най-добре е да не гласуваш повече!Защото заради теб и такива като тебе патят твоите внуци, че и ние всички!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен2/2/17 19:25

    Баба Айше не е виновна. Тя си е изпълнила дълга към държавата, родила е четири деца и се радва на 17 внучета. Но, какво да кажеш за 210,00 лева пенсия? Какво да кажеш на безумието на президента на КПСБ да поздравява премиера в оставка за пенсионната рефорама? Реформата, която кара всеки един да събира 105 точки, да работи 40 години до като не можеш да пикаеш, да навършва 65-70-80 години до като се пенсионира! Да работиш примерно 34 години и да се пенсионираш на 67 години с 130,00 лева наравно с мангото и хайманите които не знаят що е работа? До кога подобни ще са и държавни и синдикални лидери? До кога членовете на КНСБ, близките и роднините, децата и внуците на този народ ще търпим солидарността на върхушката наказателен отбор, на безмилостните унищожители на радостта и щастието на хората на възраст, когато заслужават уважение? Всички ли сте горе тапунгери- синдикати, Костовсти, Нейковисти и подобни?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен2/2/17 19:50

    Всеки гражданин на Република България има право на глас! Независимо Айше ли е или Мария. Както каза жената без злоба се живее дълго и спокойно!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен2/2/17 21:35

    Да е жива и здрава още дълги години баба Айше! Всеки, който не е напуснал пределите на родината си е по своему герой! Поклон пред тази отрудена и измъчена жена и майка! 18.55 часа - дали ще ти е приятно, ако някой да теб ти каже същото, когато стигнеш нейната преклонна възраст, нещастни човече? Засрами се!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен2/2/17 23:19

    За тази медия освен хора с турски имена , имали и други хора ?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен3/2/17 08:32

    Да ти кажа честно . . . .няма!Утре сме на медлив,други ден ще прави чешма.До 19.50 ,някой да ти е казал, че има нещо против името на баба Айше?Написаха ти ,че гласуват групово без воля и мнение,но кой да го разбере.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен3/2/17 09:30

    БАБА АЙШЕ ГЛАУВА ЗА ЧОВЕКА ПАРТИЯТА КОЯТА ОТКРИТО ЗАЯВЯВА И РАБОТИ ЗА ПРАВАТА НА МАЛЦИНСТВАТА ТИ КАТО СИ ГЛАСУВАЛ ЗА ГЕРБ ИЛИ ДРУГИ КАКВО ПАК СИ НАЙ БЕДНИЯ

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен3/2/17 09:33

    Българските пенсионери чрез тяхната асоциация са внесли колективен иск срещу страната в Европейския съд в Люксембург. Под него са положили подписи засега 182 души. Организирайте пенсионерите да изметем таз паплач, която ги унизи и продължава да ги унижава! Не трябва да има пенсионер под 500,00 лева пенсия от родените до 1960 година. Техния изискуем стаж от 25 скочи на 40, годините за възраст от 55 на 65-67-80, до като направиш скапаните 40. Защо Костов, Нейков, Христова? Тези хора построиха разрушена България и станаха за смях и подигравка благодарение на вашата позиция и разбиране, поради това че продадохте и разрушихте индустрията на България. Защото оставихте половината народ в безработица и отчаяние! Как се събират 40 години стаж в Родопите? Колко човека имате намерение да убивате още в мизерия? Можели и трябва ли работил 34-39 години за това че нему стигат 1-2 години да се категоризира с човек който не е работил никога, но е навършил 67 години? Платете недостига на стаж от хазната- умници! Няма ли държавници в тази страна?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.