Продължава работата по връщането на благородните елени и елените лопатари в дивата природа на Източните Родопи. През февруари в района на „Студен кладенец“ бяха транспортирани и освободени девет благородни елена. Те се чувстват много добре и вече опознават района. Пo-късно през тази година към тях ще се присъединят още животни. През изминалата седмица бе освободена и група елени лопатари в района на Тинтява, посочиха от екипа на “По-диви Родопи“.
Добре се развиват и освободените през последните три години благородни елени в Ловното стопанство „Студен кладенец“. През изминалото лято отново има наблюдения на малки благородни еленчета.
На част от благородните елени ще бъдат поставени GPS GSM предаватели, които ще позволят да бъдат следени движенията им. В началото на годината подобни предаватели бяха поставени на пет елена лопатари. Екипът разполага и с фотокапани за по-добро непрекъснато наблюдение на животните в района.
Фондация "По-диви Родопи" в сътрудничество с местни ловни сдружения и СЛРБ oт години работи за възстановяване на благородния елен в Източните Родопи. До този момент в тази част на Родопите са освободени над 30 благородни елена. Плановете на фондацията включват разселване на над 50 благородни елена и 200 елена лопатари на няколко места в Източните Родопи. Разселените животни няма да бъдат ловувани минимум 5 години. Целта на проекта е след десет години в тази част на Източните Родопи да има популация от минимум 50 свободно живеещи благородни елена и 300 лопатари.
Благородният елен е едно от често рисуваните диви животни в тракийските гробници. За съжаление почти е изчезнал от района заради бракониерство. В момента има запазени няколко десетки екземпляра по граничните части на Източните и Западните Родопи в Държавно ловно стопанство „Женда“.
Снимка: Мехмед Пайтар
24rodopi.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/2/17 12:40

    Do koga Manco ot Misevo se gi ubiva.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/2/17 12:46

    Златаря от Момчилград ги трепи незаконно

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/2/17 17:50

    Пускайте и района на с.Страница за бракониерите не остана мръфки убиха всичките имат гладни хора

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.