Съседи стигнаха до съда след ремонт на покрив на жилищна кооперация в Кърджали. Общото събрание на етажната собственост поиска по съдебен път да бъдат принудени двама от притежателите на апартаменти да си платят последната вноска за извършения ремонт, разкриха за 24rodopi.com запознати с прението пред Темида.
Събранието решило да сключи договор с фирма, която да извърши ремонтните дейности след като се появил теч в покривната конструкция. Общата сума, която трябвало да се изплати, била в размер на 11 500 лева. Плащането пък да се извърши на три вноски. Собствениците започнали събирането на парите. След като обектът бил издаден, останала последната част от 1000 лева. Тя обаче била събрана от всички живеещи в блока, без собствениците на два от апартаментите. Въпреки нееднократните покани плащането да се извърши, от ап. 10 и 12 отговор не последвал. Това накарало Общото събрание, представлявано от управител, да потърси правата си по съдебен път. Двамата съседи трябвало да изплатят солидарно сумата от 614 лева.
На две инстанции обаче, магистратите оставиха жалбата на Общото събрание без уважение с мотив, че от решенията на Общото събрание не е налице нито едно, което да индивидуализира в пълна степен паричните задължения на лицата.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/2/17 11:33

    До там се стига когото има некоректни съседи, които чакат останалите да им плащат разходите за общите части и какво отношение очакват към тях.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен13/2/17 20:42

    Те ще ги осъдят големите тарикати ...

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/2/17 10:54

    Уважавани съграждани, пазете се от телефонни измамници под формата на организиране и извършване на ремонти на етажна собственост.
    Таванското помещение на този блок по архитектурен и строителен проект е предназначено за простир. Съсобственици без решение на Общото събрание и Техническа служба на общината, незаконно са построили над 15 тавански помещения. Вложените материали са общо над 30 тона. Нарушена е сеизмичната защита на блока, появиха се пукнатини по етажите на блока.
    При неспазване на зуес е "избран" Управител м. юни 2016 г. Регистриран е в Общенятя на 18,10,2016 г., т.е. 5 месеца по-късно, при изискване на чл.46 б от ЗУЕС регистрация в едномесечен срок-нелегитимен в периода на ремонта, без последсвия за взети решения и проведени общи събрания. Чл.56 ал.3, управител който не подаде уведомление в този срок се наказва с глоба от 50 до 400 лева.
    Липсва технически паспорт на сградата и съответно предписания и указания за извършване на ремонт и решение на Общото събрание за такъв ремонт. Цените на фирмите предмет на дейност за извършване на ремонт на покриви през 2016 година са между 9-12-15 лв. на кв.м., включително нруд и материали. "Управителят" на блока сключва договор с физическо лице за ремонт на покрива на цена 57,5 лева за кв.м. (истинска далавера). "Организаторите" присвояват 2 тона филц на сойност над 1000 лв.
    До момента не е представена фактура и касова бележка за извършения ремонт, без доказателства за качество.
    Няколко "Общи събрания" са проведени в нарушение на чл.13 ал.8 от ЗУЕС, в дни обявени за официални празници и дни обявени от Министерски съвет за почивни. Протоколите на "Общите събрания" са изготвени в нарушение на ЗУЕС.
    Само "наивници", заплашвани и рекитирани собственици плащат такива сметки.
    Давам отлична оценка на Районния и Окръжния съд за взетите решения.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.