Политическата му кариера в продължение на две десетилетия е била продукт на всичко това, което той днес пренебрежително нарича „сарай”. Местан е подклаждач и агент на разделението - сред турския етнос в частност, в обществото - като цяло

Проф. Светлана ШАРЕНКОВА 
Изключеният от ДПС за „предателство към своите” Лютви Местан в серия медийни изяви през последните дни се обяви за гарант на „демокрацията без сараи”, която обещава на хората от турския етнос в България.
От устата на Местан тези заклинания звучат като връх на лицемерието, като подигравка с избирателите. Трябва ли да напомняме, че политическата му кариера в продължение на две десетилетия е била продукт на всичко това, което той днес пренебрежително нарича „сарай”. Изключение правят само два епизода от кариерата му - в началото, когато се кандидатира за депутат от СДС под българското име Владимир Зидаров, и в края, когато се скри в турското посолство, а след това създаде партия на ръба на конституцията и закона. През другите 25 години той бе издиган и протежиран от почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган, комуто дължи всичко в политически план. Но както казват и българи, и турци: „Ненаказано добро няма”.
Колосални са разликите между Доган и Местан, между техния политически светоглед и лични способности. Доган е привърженик на идеята за заедност на етносите в България. Благодарение на нея в страната ни нямаше етнически напрежения и конфликти, които не подминаха другите балкански народи.
Местан е подклаждач и агент на разделението - сред турския етнос в частност, в обществото - като цяло. Доган работи за балансирана външна политика, съобразена с реалностите в съвременния многополюсен свят, обяви се за реалистичен подход към Русия. Местан под лозунга за евро-атлантически ценности и „повече НАТО” прокарва чужди държавни интереси. (Турският лидер Реджеп Ердоган върви по пътя на стратегическо сътрудничество с Русия и Путин, нима и него Местан ще обяви за русофил?!) Доган е стратег в политиката, той назовава нещата и проблемите с истинските им имена, Местан маниерно използва купешки фрази с претенция за научност. Доган е роден лидер, признат и от свои, и от чужди. Местан сам признава, че е бил посочен, а не свободно избран за председател на ДПС.
Изброяването може да продължи, но нито един пункт няма да е в полза на председателя на ДОСТ. Именно затова не той е човекът, който ще дефинира диагнозите и ще посочва лечението от проблемите на днешна България.

Бележка на 24rodopi.com: Коментарът на професор Шаренкова е публикуван в „Епицентър Бг“
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

25 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/2/17 15:55

    Okusunlar TR de arkadaslarimiz

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен12/2/17 15:58

    По колко лева ще плати партия ДОСТ за младите си тролове?

    Турция ли ще плаща тези суми?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен12/2/17 16:02

    kakvo o4akvate ot agent pavel

    ОтговорИзтриване
  4. zaferiyus12/2/17 16:18

    Тази професорка пречупва истината.
    Проблемът и Решението нито е Местан нито доган.
    Проблемът е Продължаващият Възродителен процес на който привъженик е доган.
    Решението е в признаване на Исконните права на Турското малцинство за което се бори Местан.
    България поема нова посока.
    Българинът ако е далновиден ще премахне доган, ще отнеме въжможноста на Местан.
    Българинът в името на Силна и Единна България ще признае статута на малцинство на Турците и ще приравни техните права с свойте като Училища и Преса на Турски и други.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен12/2/17 16:22

    Откъде я изкопахте тая стара чанта- двоен агент на ДС и КГБ, бивша любовница на Илия Павлов и по=късно на Ахмед Доган, висш партиен функционер на БКП/БСП. И очаквате да я възприемем на сериозно ? Тази ако ти каже "Добро утро" обърни се виж да не залязва слънцето...

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен12/2/17 16:25

    Такаа излезе, че когато Борисов каза, че Доган е българския султан и е велик политик, е бил прав.! Защо тогава комунетата на Момата, Жаблянов, и Таско арменчето квичаха, като пребити мастии. Сега обаче не им пречи групово да се надупят на Чалмата, изкарвайки го по българин и от Левски. Е.ба си държавата БУЛГАРИСТАН..!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен12/2/17 16:27

    Светлана Шаренкова е заместник-председател е на Българския медиен съюз. Председател на Форум България-Русия (от 2002 г.), заместник-председател на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, член на управата на Института по теория и практика на лидерството „Стефан Стамболов“ и на ръководството на Всемирната асоциация на руската преса (1999)

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен12/2/17 16:29

    Bg porno non stop?!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен12/2/17 16:42

    Защо никой не проверява и твойте финансови средства. Защо не питаше за парите на Агенцията за чуждестранна помощ, когато беше дясната ръка на Петко Симеонов. Защо не питаш, как така ОвърГаз, не си плащали сметките. Защо не питаш за Пеевски, или е по-удобно да въпросите си да задаваш в частните си разговори с него. Аз мисля, не ми е забранено, нали, че си огледалното положение на клакиорите на америка за България, умишлено е с малка буква, само че в качеството си на носител на орден Дружба.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен12/2/17 16:57

    Вярно с оригинала.....всичко каквото казва Шаренкова е вярно и ДОГАН е истинския Българин патриот който се бори за интересите на родината ни България

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен12/2/17 17:21

    Г-жа Шаренкова Българския турски етнос не обича предателите и шарлатани те и нема да гласуваме за тях....ние не обичаме и мекеретата и крадците на прехода които разрушиха фабриките и заводите,ТКЗС и АПК където бедния народ се преподаваше....от крадливия и корумпиран катун София усилено мачкат хората в провинцията и самата държава не обръща абсолютно никакво внимание на проблемите на хората.....ще гласуваме за ДПС и БСП...но не и за грабителите на страната и народа от герб,деформаторския блок,Паричния фронт,за измениците и за шарлатаните.......искаме промяна на статуквото

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен12/2/17 18:04

    aloo zaferisus marcianeca i pen4o

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен12/2/17 18:14

    /ziko/pishete levi i desni.mnogo si e tocna g-ja sharenkova.cest mi pravi.ako ne beshe boyko sega shtyaha da lipsvat komentari za pavleto

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен12/2/17 18:22

    И от кога г жа Шаренкова стана професор? Има ли някакъв научен стаж? Била ли е преди това доцент, асистент? Има ли публикации, чела ли е лекции по нещо си къде, кога, колко? Или както се навъдиха вече 5 или 6 "академии" сипващи звание "академик" на килограм, така и някой университет раздава "професури" безплатно, надяваме се. Както е тръгнало ще станем нация от професори и академици и няма да остане кой да дои млякото на село. По темата: "Доган използва маниерни фрази" твърди Ш. Вярно е. Ама поне се разбира какво иска да каже. Докато в последната реч писание на Доган за ускорения темпоритъм и дълбинния му рефлекс не се разбра нищо друго освен нбеистовата му любов към Русия. За това и "професор Шаренкова" шеф на някаква русофилска организация високо го цени. Нали

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен12/2/17 18:49

    Предполагам не са свършили умните хора в България. Тежестта на Доган е претеглен през всичките тези години и от българи и от турци. Той се оказа рядко явление в политическата цена през годините на прехода. Даде възможност и приятелите и враговете му да го премерят и да му свалят шапка. Това, че му позволиха да се качи в сараите е плод на продажността, крадливостта, недалновидността, простащината на Ганьо както е в разказите на Алеко Константинов. Колкото до другия ненаситен, алчен злобар, това е пълна интрига и пълен провал. Влиза в всеки джоб от където може да изкарва нещо БКП, СДС, ДПС, ДОСТ, АКП, където го отърва.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен12/2/17 19:06

    Turcite shte glasuvame za Mestan,koyto e dobre priet ot Turcia nikoy da ne se zablujdava che turcite mogat bez Turcia tq e nashiyat garant,Dogan puk e agent na DS i 27 god pokaza tova s deystviyata si,na Balkanite vsichki malcinstva si uchat na maychiniya ezik i ezicite im sa vtori oficialen redom s ezika na saotvetnata strana

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен12/2/17 19:16

    КАСИМ ДАЛ АКО ВОДИ

    ЛИСТАТА ЩЕ ГЛАСУВАМ ,ЗА АГЕНТ ПАВЕЛ И МЕНТЕ ХОДЖАТА ШИБАНАЛИ НЯМА.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен12/2/17 20:30

    След като прочетох коментарите, придобих много ярка представа за образа на проф.Шаранкова.Наистина имах друго мнение за нея,но се оказа, че и тя е била жена с "Богата" история.Така че няма смисъл от нейните коментари.

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен12/2/17 22:30

    Който е предал веднъж, е склонен да го стори още веднъж, и още веднъж!
    Може ли да се вярва на човек, който, докато е от едната страна – говори едно, а след като е изритан от тази страна и премине в другата, започва да плюе страната, от която е изритан и се прави на голям демократ и какво ли още не!?

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен12/2/17 23:36

    Слънцето залязва!
    За това вече ние
    Българските Турци ще гласуваме
    за Марешки .

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен13/2/17 05:05

    partia koyato e protiv turcia kak ste zactitava turcute v bg tova sa dumi na mestan i e prav kracite go naricat predatel no predatel e dps cistevremeno vrag na tucite v bg

    ОтговорИзтриване
  22. V GIRJALI SHTELI DA VKLYUCHAT V LISTATA I MALOGRAMOTNIYA TASKO OT AVTOGARATA . EGASI SEIRA V DOSTLAR BIRLIKA!

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен13/2/17 12:38

    Тя е известна с проруските си възгледи до степен, че през 2013 г. руският посланик в София Юрий Исаков я награди с най-високия руския орден за чужденци "Дружба" и заяви: "Когато говорим за българо-руска дружба, раз­бираме Свет­лана Шарен­кова, и обрат­ното – когато говорим за нея, раз­бираме българо-руската дружба".

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен13/2/17 14:29

    А колко ви платиха да напишете тази статия г-жо "професор"-измислена

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен13/2/17 14:40

    Ех че голяма излагация шаранкова,по добре да си мълчала.разбрахме каква жена си била и с кго.и пъстрото ти минало. защото не всяка жена има шанса като твоето минало.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.