До този момент в тази част на Родопите са освободени над 120 елена лопатара и над 30 благородни елена
Сателитни предаватели ще предоставят ценна информация за живота и ще помагат за опазването на елените в Източните Родопи. В началото на година бяха поставени първите пет устройства от ветеринари и експерти от екипа на фондация „По-диви Родопи“. Предавателите работят  и вече изпращат на екипа първите сигнали и данни. До края на годината предаватели ще бъдат поставени общо на девет лопатари и пет  благородни елена, съобщи Нели Найденова от „По-диви Родопи“.
Сателитното проследяване ще помогне още да разберем повече за разпространението, движенията и заплахите за елените, любимите места за почивка и хранене на лопатарите и благородния елен в Студен кладенец. Технологията  ще  предоставя важна информация за живота и навиците на елените, които ще бъдат използвани за по-ефективното опазване на двата вида. „Данните ще помогнат и за създаването на по-точен хабитатен модел на елена лопатар. Моделът ще покаже кои са най-предпочитаните места от елените и подходящите за бъдещо разселване места“, сподели Стефан Аврамов от екипа на По-диви Родопи.
Целта на фондация По-диви Родопи е стъпка по стъпка еленът лопатар да бъде възстановен в целите Източни Родопи. Фондацията работи в сътрудничество с местни ловни сдружения и СЛРБ oт години за възстановяване на елена лопатар и благородния елен в Източните Родопи. До този момент в тази част на Родопите са освободени над 120 елена лопатара и над 30 благородни елена. Плановете на фондацията включват разселване на над 50 благородни елена и над 200 елени лопатари на няколко места в Източните Родопи. Разселените животни няма да бъдат ловувани минимум 5 години.
Първите места за разселване са избрани след сериозно проучване, което включваше  оценка на качеството на местообитанията за елени лопатари и на готовността на местните  ловни дружинки да работят за възстановяването на вида и срещу бракониерството.

Еленът лопатар заедно с други диви тревопасни животни, има решаваща роля за поддържането на мозаечния ландшафт на Родопите. Това е от огромно значение за опазване на биоразнообразие в Родопите, което е едно от най-богатите в Европа. Също така увеличаването на дивите копитни ще подпомогне възстановяването на популациите на белоглавия, черния и египетския лешояд.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен9/2/17 04:09

    А бяха години, когато елените се разхождаха в парк Простор, и в градската градина. Сега се налага да се възстановява популацията им в Родопите.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен9/2/17 06:06

    Da ama Manco ot Misevo gi ubiva s snayper

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен9/2/17 09:44

    И сега е време и да поставят на ловджиите такива предаватели....
    те всички са бракониери

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен9/2/17 10:19

    Obshtina cernoocene tam imat nai golemite brakonieri i krades na lovni kiceta vseko go zae koo e toy

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен10/2/17 08:01

    От фризера ще хваща ли тоя предавател?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.