Проект за повишаване енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради бе представен днес от ръководството на община Крумовград. Кметът г-жа Себихан Мехмед представи основната цел на проект „Повишаване на енергийната ефективност  на многофамилни жилищни сгради в гр. Крумовград“. Според нея  проектът ще допринесе за постигане на националната цел по отношение на повишаване на енергийна ефективност, а именно - достигане на по-високо ниво на енергийна ефективност и косвено - за намаляване на емисиите на парникови газове в атмосферата.
Заместник кмета на общината и ръководител на проекта г-н  Абидин Хаджимехмед представи подробности за реализацията на проекта, свързан с изпълнение на мерки за енергийна ефективност в три жилищни сгради, намиращи се на ул. "Родопи" № 2, пл. "България" № 7 и ул. "Васил Левски" № 6. Мерките  ще се изпълняват въз основа на извършено обследване за енергийна ефективност, придружено от валиден сертификат за енергийни характеристики на сградата, и обследване за установяване на техническите характеристики на сградата с изготвен технически паспорт.
На етап реализация на проектното предложение ще се изработят инвестиционни проекти, съгласно Закона за устройство на територията и Наредба 4 от 2001 г. за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти.
В инвестиционните проекти ще се включат всички задължителни енергоспестяващи мерки, предписани в обследването за енергийна ефективност, в т.ч. мерки за оползотворяване на възобновяеми енергийни източници и всички задължителни мерки, предписани в техническото обследване.
Инвестициите в мерки за енергийна ефективност в жилищни сгради на територията на гр. Крумовград ще бъдат предпоставка за подобряване сградния им фонд с цел създаване на достъпни и атрактивни жилища. Подобряването на жилищния фонд в гр. Крумовград ще доведе до по-добро качество на въздуха и ще подобри условията за живот в тях.
Общата стойност на проекта възлиза на 1 185 319, 81 лева. От тях 1 007 521, 84 лева са осигурени от Европейския съюз чрез ОП „Региони в растеж 2014-2020 г.” под формата на безвъзмездна финансова помощ (или 85 процента) и 177 797, 97 лева (15 на сто) - от бюджета на Република България.
Проектът се очаква да приключи не по-късно от седми юни 2018 година.
Представители на етажната собственост в трите жилищни сгради, включени в проекта, проявиха интерес към процедурите и техническите подробности при реализацията му. Живеещите в трите сгради бяха помолени за търпение и разбиране за евентуалните несгоди при реализацията на проекта.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.