Всички анализи, които се правят в страната ни през последните години, и в частност-района на Родопите, са категорични-децата ни прекарват все повече време пред компютрите, мобилните си телефони, сърфирайки в интернет.
Едва ли нещо ново ни показват тези данни, ще си кажат хората. Този факт е известен и на възрастните, които също прекарват част от свободното си време в интернет.  Но като се замислим по-дълбоко ще си признаем, че нашите деца не могат да комуникират помежду си, не излизат да играят навън, а желанието им е по-бързо да приключат учебните часове, за да могат на воля да са в интернет. Често срещана гледка в заведения е няколко тийнейджъри да са на една маса, а изобщо да не си говорят. Всеки е впил поглед в телефона, чати си с някой или си играе някаква игра. Често срещано явление е, дори и да са на една маса да си пишат, а не да си говорят. Родителите не се притесняват от факта, че децата им много време изкарват във Фейсбук. Според тях това  е нормално, макар че тийнейджърите вече трудно контактуват извън виртуалното пространство.

„Моят син никъде не излиза, не обича да ходи на дискотеки. Стои си в къщи и постоянно е на телефона”, споделя майка на 17-годишен тийнейджър.

Донякъде тя е доволна, защото момчето се е запазило от лоша среда, която да му предлага например наркотици или алкохол, но от друга страна е притеснена, защото детето й не контактува. „Питам го как си, мъчи ли те нещо, имаш ли проблеми, а отговорът е „Всичко е наред , мамо! Малко съм на фейса, но по-интересни са ми игрите”, споделяло момчето. То й разказало, че в училище с някои съученици не си говори изобщо, но във фейса си чатили по един  час, което е доста странно. А най им било мъчно, когато някои учители ги карали преди да започне часа да си оставят телефоните на техните бюра в кабинетите. Честа картинка иначе е учителят да си преподава урока, а малчуганите уж скрито са онлайн и зорко се пазят да не ги заловят.  
„Използваме Фейсбук, за да си търсим гаджета в чужбина. Тук в България е пълна мизерия”, споделят смеейки се млади момичета, които тази година завършват средното си образование. Те си правят селфита, за да изберат най-добрия кадър, за да се пласират в социалните мрежи. Посочиха, че се рекламират със снимки по бански, с прозрачни блузи, излизайки от морето и други провокиращи кадри, показващи прелестите им.

„Фейсът е най-добрият начин да си намерим солиден пич”,

смятат момичетата, затова охотно се рекламирали, като в същото време не се притесняват от опасностите в социалните мрежи. „Провокацията е най-добрият начин да те забележат, да те коментират, да излезеш в публичното пространство, лоша реклама няма. Вижте НиЛо /б.р.Николета  Лозанова/ ”, категорична е 18-годишната Маринела. Затова с охота си разменят клипчета, целуват се с момичета, разголват се, за да бъдат… забелязани. „И още нещо, като ти е тъпо и като те е зарязал някой, пускаш снимки как се целуваш с друг и бившият ти е бесен. Показваш му, че и без него си живееш добре. Ако ти е много мъчно ще намериш съчувствие от приятелите ти и ще получиш ценни съвети как да се избавиш от лошото настроение”, посочва тийнейджърка от Родопите.
„Харесва ми да се правя на по-голям, предпочитам с по-големи жени от мен да общувам, моите съученички са кифли. Това е възможно във фейса, там съм 25-годишен, а иначе съм на 17”, разказва ученик и се забавлява искрено. „Чатя си с 27-28-годишни от други градове, за да разбера какво харесват жените, а и да науча нещо за по-добрите свалки”, споделя младежът. „Някои искат да се видим на живо, но още не съм готов за това. Просто във фейса се представяш за това, което искаш да си, какъвто искаш да си, изразяваш мнението си,  а като не ти изнася блок и край”, допълва момчето.
„Има си тръпка в социалните мрежи. Приемаме непознати за приятели, споделяме с тях лични неща, обикваме ги, липсват ни, чакаме съобщенията им и електронните им целувки и си пийваме питие или кафе в зависимост от часа. Но сами, пред екрана. Смеем се сами, плачем сами. После блокираме „приятеля”, който ни е наранил без никога да сме го виждали. А нищо не губим, просто се разочароваме и така до следващото запознанство, а и няма забременяване, болести и изнасилвания”, разказва за страстта си в социалната мрежа 16-годишната Анита. Според нея и родителите са доволни, защото си е в къщи и не ги занимава с нищо. Просто е онлайн и живее в мрежата. Това бил и най-добрият начин да опознаваш живота, макар и виртуален, той ти дава представа за реалността, категорична е Анита и казва, че не може да живее без интернет. 

В чата няма нужда от подаръци

„Ако сваляш някое гадже в чата няма нужда от подаръци или пък да се чудиш как да се облечеш при първа среща, а и парички трябва да имаш, за да я почерпиш. А пък във фейса й пращаш емотикони с целувки и сърчица, котенца, кученца, маймунки и тя усеща, че я харесваш. Можеш да си гледаш снимката й за дълго време и чата да си препрочиташ. Можеш през нощта да станеш и да й пишеш. По всяко време можеш да й кажеш какво ти е, да й пратиш целувка и като се събуди да я види. Романтично е, сега времената са такива, животът е оф и онлайн. Не мисля, че сме пристрастени, всяко поколение си има своята специфика”, смята Иво. Родителите нищо не му казвали, защото и те прекарвали много време в мрежата и го разбирали.
При разговорите тийнейджърите споделят, че знаят как да се пазят от опасностите в мрежата и от педофили например. Имало е случаи да ги зарибяват подобни извратеняци, но те ги блокирали и не се връзвали на мераците им.
Според специалистите, именно учениците са рискова и уязвима група.
Независимо от проучванията и статистиките,  интернет толкова навлезе в нашия живот, че не можем да живеем без него. Двулично ще бъде да забраним на нашите деца да го ползват, като самите ние, възрастните, не го напускаме. Ако можем да направим нещо е поне да ограничим престоя им във виртуалното пространство и да ги научим да го ползват безопасно, а и да им обясним, че все пак съществува и реален живот, а не само виртуален.
И самите възрастни вече не контактуваме помежду си в истинския смисъл на думата. Интернет ни промени така, както променя голямата любов. И вече не сме същите, какво остава за децата ни…
Николай Михайлов,

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.