„Никой не държи турски лири под дюшека. Сакън, ако имате турски пари, харчете ги. Изпаряват се. Четирилистна детелина под възглавница може с чудо на евро да се обърне след време, но от лирите губите категорично. Преди месец купих лири за около 1000 лева, забавих се с пътуването заради бронхита, сега съм с близо 200 лева на „червено“. Няма защо да ги обменям, ще ги харча в края на седмицата в Одрин. Лирата пада, но цените са си като миналия месец“, твърди пред 24rodopi.com Гюнай Емин, таксиметров шофьор, който през уикендите кара хора на пазар в Одрин.
През 2013 година една турска лира се купувала за 83 стотинки, четири години по-късно - в средата на януари 2017 година, цената на лирата е 48 стотинки. Това отбелязва „Olay Bg“. В края на 2016 година една лира вървяла за 60 стотинки, а само месец по-късно е „олекнала“ с още 12 стотинки.
Само за няколко месеца през миналата година лирата се е понижила с 20% спрямо долара заради политическите трусове и опита за преврат в държавата. Припомняме, че световните икономически агенции отбелязаха, че инвеститори започнаха веднага да изнасят капиталите си, което съвпадна и със силната волатилност на валутните пазари в края на лятото. Последва още един срив с 8% спрямо долара и след изборите за президент в САЩ на фона на масовите разпродажби на валутите на развиващите се пазари. Централната банка на Турция прави опити да спре срива на лирата и да не допусне рязко нарастване на инфлацията, но засега без успех.
На 30 януари една лира се купуваше за 46-47 стотинки.
„Печелим в Кърджали, харчим в края на седмицата в Одрин – това е положението“, това пък коментира пред наш репортер Исмаил Реджеб, компютърен специалист в частна фирма. „От храна до мебели всичко е на сметка. Дори да си поръчаш холова гарнитура и секция в Одрин, заедно с пътните разходи, пак си на сметка“, коментира той.
Нашенци купуват всичко – храни от „Мигрос“, дрехи от „Марги аутлет“, а от покрития пазар - от подправки до дънки.
Исмаил и съпругата му са избрали мебели в магазин в Одрин. „Същите ги видяхме изложени и в Кърджали, на известна марка са. Цената тук беше 3000 лева, а в Одрин – 2200 лева. Платихме още 300 лева за транспорта и спестихме 500 лева“, пресмята той. Скъпо според него е кафето, месото - особено телешкото, и други неща, които обаче са много по-малко от артикулите, които купуваш на сметка.
„Дюнер в Одрин можеш да хапнеш на кърджалийска цена, но много по-качествен и вкусен. Лахмаджунът в Кърджали е 3 лева, а в Одрин – 6 лири, което е почти еднакво“, пояснява Исмаил.
Според него най-доволни от сриването на лирата са гърците, които живеят до границата с Турция. „Гърците са с по-високи минимални и средни заплати от нашите и видимо са много щастливи от това, че за едно евро купуват 4 лири. Затова през уикенда в Одрин се чува повече гръцка реч, отколкото българска“, подчертава компютърният специалист.
Ремзи Халил е от търговците, които пътуват между България и Турция от зората на демокрацията. „Аз съм енциклопедията на алъш-вериша.  Още от времето на визите, когато всички прекарвахме цигари и уиски и избивахме парите за екскурзията и визата“, пъчи се той и грабва вниманието ни с „артикула на деня“. „Точно днес в процентно изражение най-много сметка има в марулите. Една марула на пазара в Кърджали е 2 лева, а в Одрин, къде-къде по-хубав зеленчук, е 2 лири, т. е. един лен. Аз ще пътувам утре и ще си купя лефер, който е около 2,5 пъти по-евтин от миналата година“, казва бай Ремзи. Леферът, наричан още чернокоп, вървял за 30 лири преди месеци. „Тогава за тези пари получавах една риба, сега ми дават две със същата големина или три по-малки“, казва старият търговец.
24rodopi.com
На снимките:
Торбите за България са пълни, отваряй багажника!
Не цени, направо мехлем за душата
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен1/2/17 13:28

    лъжа аз държа само турски пари..защото съм чист турчин...окадар..

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен1/2/17 14:27

    не знам колко си чист турчин, ама щом държиш турски лири си чист АХМАК

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен1/2/17 14:51

    до 13.28.чист турчин.-Значи си се изкъпал най-накря.А и имаш турски лири.Ашколсун Аби.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен1/2/17 16:17

    Ot koga Edirne stana Odrin.draga redaksiq.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен1/2/17 16:29

    Т.лири държат,а вий дето нямате нищо дръжте на Дядо х...я!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен1/2/17 17:39

    Turci sme okadar,kolkoto i da ni mrazite nie sme tuk i yadete nashte produkti i polzvate nashte stoki o kadar ,tur4ina moje da spe4eli samo 5 stotinki ot dadena stoka no pak go prodava i e na pe4alba ,otkolkoto bulgarina i gurka koito vdigat cenite nikoy ne im kupuva stokite razvalqt se i gi hvurlqt na bokluka no ne prodavat na minimalna pe4alba,zatova tur4ina e jiv dqvol i turgovec ot klasa

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен1/2/17 19:51

    Никой не ви мрази.Е, и никой не ви обича,ама то това не е само в България.Спете си спокойно.Никой не се интересува какви сте,за какви се смятате или как живеете.Хората просто ви казват новина-като си идете в Турция,къде ви е най-изгодно да пазарувате.Ние не ходим там,така че ни е все тая какво става в Одрин.Вас пък като не ви интересува,ми не четете статията.
    ДО 16.17 От 1217 ГОДИНА.Провери в историята/може и в турската,нищо ,че още такава е нямало/Ама истинската,не тая дето сега я пише оня,вашия....Ер...

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен1/2/17 19:52

    Еееей голяма реклама на Одрин направихте, то не сте далече от истината, но по полека.С тази реклама виж, че ...

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен1/2/17 19:55

    Аз вече забравих, кога турската лира струваше 60 стотинки, но категорично не беше в края на 2016 г. Тогава лирата се купуваше за 52-53 ст.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен2/2/17 09:45

    До 19.51 Излез от Б-я за да видиш ,колко са заобичали бълрите и дали ви смятат за хора!!! И тогаз се произнасяй за турците!!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.