Разкритията на "Уикилийкс", описващи тайните хакерски програми на ЦРУ, за които се смята, че са използвани за проникване в компютри и дори шпиониране през модерните телевизори, станаха повод за бурни дебати относно избора между повече сигурност или лична свобода. Скандалът получи и роден привкус, след като сред качените на 9 март на сайта на "Уикилийкс" над 8000 секретни страници се оказа, че има и над 100 IP адреса от България.
ЦРУ е получило достъп до данни от 114 български адреса. Това става ясно от изтеклите чрез Уикилийкс документи. Те са описани в секцията "Трезор 7", която се състои от 238 страници. На 199 от тях са цитирани хиляди IP адреси от десетки държави в Европа. 114 от тях са от България. Проверка на "Стандарт" сочи, че това са предимно големи телекомуникационни компании, както и интернет доставчици, банки и университети. Според експерти IP адресите на тези фирми са били "зомбирани" и използвани за следене на трети компютри и устройства. Няма обаче никаква информация дали това се е случило. Впечатление в списъка с БГ адресите правят Българската фондова борса, Български пощи, "Сиенсис", "Дейталинк", "Некском", "София сат" и "Лирекс". Последната фирма нашумя като единствената, която се престраши да подаде заявление за доставка на машините за гласуване на предстоящите избори на 26 март.
"Това, което можем да кажем за нас е, че нашите системи за обработка на инциденти не са регистрирали атаки към тези IP адреси", каза Боян Янчев, главен технологичен директор в "Лирекс", пред БНТ.
Любопитното е, че в списъка може да се открият агенцията за недвижими имоти "Венус РЕИТ", разградският офис на "Близу", магазин за авточасти в София и даже доставчик на интернет, регистриран в село Енчец. "Аз съм малък доставчик на интернет в селата около Кърджали. Имаме клиенти и в самия град, работим заедно с "Глобал Нет". Не знам какъв интерес мога да представлявам за ЦРУ", коментира учуден по телефона 35-годишният Мюмюн Муса, собственик на дружеството "Нетроникс Нет".
Според списъка на "Уикилийкс" ЦРУ е имало достъп до данните на редица университети като СУ "Св. "Климент Охридски", както и адрес на бившето вече Министерство на държавната администрация.
Всички тези IP адреси са описани във файл с името open resolvers (отворени преобразуватели). Това означава, че тези адреси са уязвими за хакерски атаки. Смята се, че ЦРУ е набелязала адресите, през които може да проникне чрез хакерски програми. В самите документи на разузнавателното управление глобалната хакерска операция е под кодовото наименование "Нулева година".
Експерти коментираха, че това е препратка към популярното название "zero day". Това е пробив в софтуера, който хакерите използват, а да пробият защитите и да променят, източат или повредят компютърни програми, мрежи и бази данни. Дали наистина ЦРУ е придобило някакво чувствителна информация от тези IP адреси не е ясно. Преди дни "Уикилийкс" започна да публикува хиляди документи, взети от Центъра по киберсигурност към Централното разузнавателно управление на САЩ.
От "Уикилийкс" твърдят, че разполагат с общо 8761 документа, които разкриват как ЦРУ компрометира хиляди компютърни устройства по цял свят.
"Най-често това е зловреден софтуер, който идва по имейл, отваряте съобщението и вече вашият браузър не е само Ваш. Използва се и от други. Това много често се случва, особено на мобилните устройства, които нямат никаква сигурност. Малцина са онези, които имат добри системи за защита на мобилните смарт-устройства", коментира пред БНТ Златогор Минчев, който е ръководител на "Информационни технологии в сигурността" в БАН.
Димитър Илиев, „Стандарт“

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. JOKO ROSIC11/3/17 20:26

    СЪЧИНЕНИЯТА НА ЦРУ С КОЕТО ОПРАВДАВАТ СВОЯТА НЕКАДЪРНОСТ. НЕ ДАЙ БОЖЕ ДА ИМАШ ЛОШИЯ КЪСМЕТ ДА ТЕ НАРОЧАТ ТОП НЕКАДЪРНИЦИТЕ НА ЦРУ ИЛИ ФБР ! ОТ НАЙ НЕВИНЕН МОГАТ ДА ТЕ ИЗКАРАТ НАЙ ГОЛЕМИЯ ПРЕСТЪПНИК. В ГУАНТАНАМО НЕСЛУЧАЙНО 90% СА НЕВИННИ,НО КОЙ ЛИ МУ ДРЕМЕ.АМЕРИКАНСКА "ДЕМОКРАЦИЯ".

    ОтговорИзтриване
  2. ADRESITE NE SE SLEDEYAT OT CIA A OT SETRELIYATA.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен12/3/17 07:47

    Ох, много ме разсмяхте

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.