68 милиона лева от средствата, заложени в Националния бюджет за подпомагане на тютюнопроизводителите, да достигнат до сортова група „Басми", която е и традиционната култура за Кърджалийски регион. Този вариант за разпределение на финансирането бе приет на заседание на Консултативния съвет по тютюна, в което взеха участие кметът на Кирково Шинаси Сюлейман и зам.-кметът на Крумовград Абидин Хаджимехмед. Средствата съставляват 76 на сто от предвидените в бюджета 89 461 183 лева за подпомагане на отрасъла. Предвидено е и диференциране в сортовата група, като по-голяма част от сумата да бъде за дребния производител, наброяващ над 33 000 заявители, а в останалата група-с по-малка ставка са производителите над 2000 кг., където попадат 1414 заявители в страната.
„Считаме, че съгласно правилата, регламентирани от ЕС и реалностите към момента,  идеален вариант в разпределението няма, но приетото с мнозинство предложение на Министерството на земеделието е обсъждано, аргументирано и приложено през годините, като най-доближаващо се до очакванията и предвижданията на схемата. Същото е подкрепено от „Съюза на производителите на ориенталски тютюни БГ" и от голяма част от Националната асоциация на тютюнопроизводителите – 2010", както и от други членове на консултативния съвет", бе посочено по време на заседанието.
Тревожните данни за отрасъла сочат, че производството на тютюн през 2015 г. спрямо 2014 г.  в национален мащаб е намаляло с 21,7%, а съгласно предварителната информация за реколта 2016 г. също има намаление. Съветът изрази загриженост за тази тревожна тенденция и предложи възможно най-бързо да се предприемат действия по промяна на Закона за тютюна, така че той да бъде работещ.
Управителят на дружеството „Лийв Табако А. Михайлидис"АД увери съвета, че компанията желае трайно да се настани на българския пазар и че до края на месец май ще се разплати на 100% за изкупеното количество от реколта 2016 г.
Консултативният съвет бе създаден като постоянен орган към министъра на земеделието и храните. В състава му са включени представители на министерството, браншовите организации, представители на Института по тютюна и тютюневите изделия и Аграрния университет-Пловдив, представители на фирмите, изкупуващи тютюни в България. В състава на съвета от регион Кърджали са включени Шинаси Сюлейман, кмет на община Кирково и инж.Абидин Хаджимехмед, зам.-кмет на община Крумовград.
На снимката: Кметът на Кирково Шинаси Сюлейман
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/3/17 15:39

    „Лийв Табако А. Михайлидис"АД да бъде по лоялно към тютюнопроизводителите.Не е нормално изкупен тютюн през м.декември 2016 г. да се изплати през май 2017 г.защото нуждите на хората са ежедневни а не на шестмесечия.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/3/17 15:45

    Г-н кмете това ,че сте в Консултативният съвет значили ,че ще се отнесете с необходимата сериозност към проблема със самотека от яз.Мъглене за селата Китна,Могиляне,както и за съставните към тях махали.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/3/17 20:53

    Kakto dosega se e otnasial...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.