„Аз съм за Турция на Ататюрк, никога няма да подкрепя Ердоган. Още повече негов политически проект в България. На референдума пък ще гласувам "Hayır" (Не)“, казва пред репортер на 24rodopi.com учителят от Бурса Ф. М. Той е от онези 15 000 наши изселници, които принудително дойдоха в Кърджалийско да упражнят правото си на вот. По замисъла на организаторите на изборния туризъм, преподавателят по математика е трябвало да гласува за ДОСТ.
„Възползвах се от офертата за безплатен билет в двете посоки. На тръгване си взех и малко месо. Обещаха да не ни създават проблеми на границата. От безмитния магазин ще си взема и уиски", допълва възпитаникът на Учителския институт в Кърджали. Не казва за коя партия е гласувал, но ни дава да разберем, че не е ДОСТ.
Между 30 и 40 на сто от дошлите с автобуси от Турция в Кърджали са подкрепили ДПС. Това сочат първите анализи на местните партийни централи, пише „24 часа“
“Агитацията за ДОСТ в Турция беше тотална”, твърдят наши изселници, пристигнали с извънредните рейсове за изборите. В турските градове, където има големи колонии на нашенци, дори бил пуснат слух, че ДПС е закрито.
„Мои близки са успели в последния момент да променят вота си. Пред секцията в „Авджълар им казали, че ДПС е закрита и на нейно място се появила друга турска партия – ДОСТ. Добре, че ни звъннаха, за да им обясним, че това не е така. На други нашенци, които от години гласуват за ДПС им обяснявали, че номера на бюлетината е същия като на президентските. Подвели ги. На президентските с "13" се гласуваше за Пламен Орешарски, е сега 13 е ДОСТ“, разказват пред 24rodopi.com кърджалийци.
Инструкциите в Турция са били нашенците да гласуват за ДОСТ.
“Тук трудно могат да проследят как гласуваш. В България е демокрация, в Турция има чатал”, обясняват пред „24 часа“ изселници.
Феноменът изборен туризъм този път излезе от границите на България. Избиратели от Турция са гласували и в 2 от секциите в Северна Гърция. Според българи, живеещи в южната ни съседка, в Комотини пристигнал автобус с избиратели, който преди това е бил върнат от българо-турската граница. Сайтът inkomotini.gr също съобщава за 30-ина избиратели от Турция, отишли да гласуват там.
Припомняме, че нашенци алармираха 24rodopi.com вчера по обяд, че в Комотини са пристигнали три автобуса с изселници. Те търсели изборната секция, която беше в местното кметство.
В Александруполис най-много са гласували за ДОСТ - 34. 31 гласа са за ГЕРБ, 20 - за БСП. В Комотини ДОСТ получава 32 гласа, колкото и ГЕРБ, ДПС - 5, БСП - 28.
24rodopi.com
На снимката: "Белите автобуси" се връщат в Турция
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.