Водите на река Върбица в Златоград отново посивяха, според сигнал на жители от родопския град. Хората са в паника. Според тях, става въпрос за поредно замърсяване на водите от хвостохранилище „Ерма река".
„Установено е, че водите на реката са с променен цвят. След интензивните валежи и разтопяването на ледената повърхност на езерото на хвостохранилището към Ермореченската обогатителна фабрика водното количество е повишено. В резултат се отмиват натрупани по бреговете на съоръжението отложения от хвоствов пясък.
Взети са водни проби на изхода на хвостохранилището, където е заустването на отпадъчните води в р. Голяма. След анализ на пробите ще бъде преценено каква административно-наказателна мярка да се приложи за допуснато замърсяване", посочиха след проверката на сигнала от РИОСВ.
Същевременно със заповед на Регионалната здравна инспекция в Кърджали превантивно се забрани ползването на водата за пиене и готвене от абонатите, ползващи питейна вода от ПС „Бенковски" – селата Бенковски, Дедец, Добромирци, Дрянова глава, Растник, Медевци, Загорски, Здравчец, Мъглене, Първенци, Янино и Еровете; от ПС „Крилатица"1 и 2 – селата Кирково, Крилатица, Домище, Завоя; от ПС „Фотиново" – селата Кърчовско, Дюлица, Метличина, Самодива, Искрил, Фотиново, Върбен, Първица; от ПС „Островец" – селата Островец, Подкова, Старейшино, Чорбаджийско, Шопци; от ПС „Птичар" – селата Птичар, Горско Дюлево, Каменец, Великденче, Вълкович, Душинково, Илийско, Козица, Мрежичко, Овчево, Плазище, Подвръх, Полянец, Ридино, Рогозаре, Рогозче Скалина, Слънчоглед, Чакалци; от „ПС Загорско" – гр. Момчилград, селата Загорско, Багрянка, Чуково, Прогрес, Соколино.
Водата ще може да се ползва само за битови нужди.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

22 comments so far,Add yours

  1. Анонимен9/3/17 15:52

    Ниакои въобше имали на представа чеси играиат с. Животана толкова народ градове села исползват тази вода за пиене със години отровихте народа тази вода въобше нетриабва дасе пиие и. Консулмира ниакоиси взимат комисиона итовае ниама държава мафиоти

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен9/3/17 15:58

    Kade e ekologiqta

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен9/3/17 16:08

    Стига вече сте тровили хората,някой да спре тая простотия

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен9/3/17 16:20

    Институциите къде са защо няма наказани все още толкова ли е маловажен човешкия живот

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен9/3/17 17:36

    Редно е прокуратурата да се самосезира. Едва ли има друга държава в Европейския съюз, която толкова безцеремонно да си играе със здравето на собствения си народ. Или ние не сме народ. Поне тези, които живеем в този регион- помаци, турци, цигани. Български народ ли сме , наистина? На кого му пука за нас. Ние сме само електорат. Наплашени, бедни, уморени и отчаяни. Макар че сме турци, помаци и цигани,не значи, че не сме хора. Никой от нас не е могъл да избира какъв да се роди.А ти , родино, избираш кого да обичаш. Не е честно!
    Кой носи отговорност за това хвостохранилище? Моля господа политиците да ми отговорят.Не ни обещавайте светло бъдеще в тази тъмница, в която се намираме.Това е цинизъм.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен9/3/17 18:00

    Ами да питат тези които направиха помп станции навремето

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен9/3/17 18:25

    Няма ли да дойдат националните телевизии да покажат как ни тровят тук?

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен9/3/17 19:02

    Edna dirjava ako se upravlyava ot PEDALCETA MRISNI.Znaci normalno nesto koyto se trovime ot vodata.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен9/3/17 19:08

    А селата от община Черноочене масово пият промишлена вода от годинииииии и плащат като поп за питейна вода...Паничково,Комунига,Женда,Габрово,Даскалово и други села масово са отровени и измамени от ВиК мафията..нема полза от никаде

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен9/3/17 19:14

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен9/3/17 19:57

    Моля, ръководството на общината или на ВИК да информират хората поне чешмите н квартала и до пощата в Момчилград дали са годни за пиене и готвене! Или и те са смесени с водата от Загорско? Какво е това безразличие и мълчание? Срамота!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен9/3/17 20:00

    Хиляди риби са умрели в района на Костинирово,ВЪрли дол,никой не се чуства отговорен цялата власт мисли за избори....

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен9/3/17 20:00

    Като чели човешкия живот не струва колкото кучешкия. За едно умряло псе вдигат врява до небето.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен9/3/17 21:05

    Скапана държава...

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен9/3/17 21:36

    Спи народе възродени!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен9/3/17 22:22

    За пореден път, при по-обилни дъждове. Кой знае досега колко пъти е ставало, и колко замърсена вода сме изпили? Какво значи водата да се ползва за битови нужди - да си измия чиниите с нея и после от тях да ям, или да си измия марулята за салата с тая вода? И тогава не е опасна за здравето ми ли? Да се съберат заинтересованите кметове и да сезират европейските институции! Не може тия фирми само да печелят - издупчиха планината, замърсиха въздуха, отровиха водата, печелят за сметка на нашето здраве и живота ни.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен10/3/17 08:36

    Това,че водата е негодна за пиене се знае от години,но никой не направи нищо.Щом водата е негодна за пиене тогава няма да се по тарифи за питейна вода.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен10/3/17 09:51

    Нямали кои да им потърси сметка на тези хора. Толкоз ли са големи и обвързани. Както някои по горе са писали е вярно , никой не мисли за народа. Как така при всеки дъжд има изтичане на вредни химикали и вещества в река Върбица.

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен10/3/17 10:04

    Защо изключвате селата Китна и Могиляне?.

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен10/3/17 14:47

    Тапунгери като не става за пиене и готвене какви мерки взимате? Колата на ДОСТ от една седмица обикаля с турски песни и салтанати по всички градове и села. Вие като държава и общини толкова ли патрулки, коли на Гражданска защита, на ВИК оборудвани с мегафони и високоговорители нямате? КОЙ предупреждава това население? С тези два реда мислите, че изчерпате информацията ли. Има малки деца, бебета, къпят се, гълтат вода. На ЧАТ ли сте, в ЧАС ли сте безотговорни пред гражданите си селяндури?

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен10/3/17 15:47

    Кой да им търси сметка .Тия идиоти търсят сметка защо пиеш вода ,защо дишаш ,защо живееш ,защо съществуваш .Ще търсите вие Петър Младенов за онази фраза за танковете ,дето не бе изрекъл но късно е чедо .Същите престъпници ,бандити ,мутри мафия,които сами изрекоха тази фраза са доста напреднали с матряла и с парите на държавата ,че няма как да дойдат танковете ,защото те си ги карат

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен10/3/17 18:02

    На НАРОДА СЕ ГЛЕДА САМО КАТО НА ЕЛЕКТОРАТ, НА НИКОЙ НЕ МУ ПУКА КАКВО ПИЕМ. А ВИК Е СЛУЖБА,КЪДЕТО НАСТАНЯВАТ ВСЯКЯКВИ НЕКАДЪРНИЦИ,НО...ВЕРНИ НА ВЛАСТИМАЩИТЕ.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.