Четвъртият в листата на ДПС Ерол Мехмед е ново лице за голямата политика, но само за нея. Той всъщност е добре познат в Кърджали и областта с дейността си като общественик и като служител на различни нива в общинска администрация в Момчилград. За него казват, че е сред най-добрите познавачи на Източните Родопи. И това не е случайно. Планината е неговата страст. Но освен, че може да ви посочи интересни места, които да посетите като туристи, той познава в детайли и историята на този край и то историята, която няма как да прочетете в учебниците. Той е човекът, който е наясно с бита, културата, многовековните традиции и с душевността на хората тук и затова с такова удовлетворение от години работи за развитие на туризма в региона.
Ерол Мехмед е роден на 17 април 1973 година в Момчилград. Расте на тютюневите ниви, но е и вечно с книга под ръка. Пораснал е с легендите, които възрастните хора разказват за родния си край и именно това запалва неговата страст към историята. През 1994 година, след военната си служба, е приет за студент в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" – град Пловдив. Магистър е по история и български език и литература.
Започва работа в община Момчилград като главен експерт "Връзки с обществеността", а по-късно е началник отдел "Вътрешно-административно, стопанско и информационно обслужване". Не след дълго става началник отдел "ГРАО", а от 2003 г. е заместник-кмет на общината, отговарящ за образование, култура, здравеопазване, социални дейности, туризъм, спорт и младежки дейности. Той е на тази позиция и до момента. Два пъти, през 2005 и 2007 година, е бил и временно изпълняващ длъжността кмет на общината преди местни избори. През всички тези години е представлявал общината в различни комисии, съвети, дружества и обществени организации. Участва в разработването и реализирането на големи европейски проекти в сферата на образованието, социалните дейности и на културно-историческия туризъм.
"Прекрасно е чувството да си полезен на хората и да си съпричастен с общата идея за развитие“. Така мотивира кандидатирането си за депутат Ерол Мехмед Смята, че дългогодишният му опит в местното самоуправление и натрупаните знания в различни сфери, ще му помогнат да е по-ефективен при реализиране на политики и иницииране на законодателни промени.
"Заставал съм пред хората винаги с открито лице и винаги съм бил почтен с тях", смята кандидат-депутатът. Той е убеден, че родопчани трябва да по-осезаемо да почувстват подкрепата на държавата и да получават помощта й, която отдавна са заслужили с трудолюбието си.
"Имено тези хора са строителите на съвременна България, участвали са във всички по-големи строежи на страната ни - пътища, мостове, ж.п. линии, тунели, жилищни блокове. Това са хората от Източните Родопи. През определени периоди в социалистическите времена тютюнопроизводителите са носели зелената валута на България и са допринасяли за икономическата стабилност на страната ни, но въпреки това много от населените места в Родопите са без вода и без пътища. Държавата трябва да провежда такава политика, която да осигури балансирано развитие на регионите”, убеден е Ерол Мехмед. Според него, когато тръгваш с амбицията да представляваш родопчани, трябва да си почтен, отговорен и достойно да защитаваш техните интереси.
Ерол Мехмед не пропусна да коментира и нерешения проблем с майчиния език.
„Европа стимулира и толерира езиковото многообразие, а на Балканите ние все още говорим за забрана, ограничение, неприемливост и едва ли не за йерархия на езиците. Езикът е преди всичко средство за комуникация, той сближава и свързва хората, отразява идентичността и духовнота им същност, а не средство за дискриминация. С по-различен език ти не си по-малко патриот или по-малко гражданин на България. Езикът не се ограничава само в една територия в днешния глобален свят и затова трябва да се разглежда като богатство и възможност за досег с културата на различния“, казва кандидат-депутатът. Той допълва, че за децата и учениците от етническите малцинства трябва да е еднакво задължително изучаването, както на официалния български език, така и на майчиния. А да се попречи на възрастните хора да чуят, разберат и осмислят политическите послания преди изборите, е ярка дискриминация и ДПС ще продължава да настоява за промени в Изборния кодекс и в рамките на 44-тото Народно събрание.
Една от сферите, в която Ерол Мехмед смята, че ще бъде най-полезен, е образованието, където са и най-големите проблеми. Той е категоричен, че системата на делегираните бюджети трябва да се коригира. „Това беше ефективна реформа, но ако през 2008 г. целта беше да се оптимизира училищната мрежа, тя вече е постигната, макар да беше болезнен процес. Ако образованието е национален приоритет, защо финансовите проблеми се прехвърлят върху общините? Приемаме с разбиране и синдикалните искания, но решенията по софийски стандарти и брой на деца и ученици, са неприложими за малките училища в райони като нашия. Накрая ученици, родители и учители очакват общината с ограничените си местни приходи да реши проблема с хроничната финансова недостатъчност, което се отразява и на качеството като цяло. Тук трябва да се работи така, че нормативите да са еднакво добре приложими за цялата страна“, смята Ерол Мехмед. Според него образователната система така и не се е настроила към пазара на труда. Губят се интелигентните деца, които продължават своето образование в чужбина. Губят се и качествените преподаватели, които вече са без стимул и мотивация. „Новият закон за предучилищно и училищно образование не се нуждае от правилник, но има нужда от преработване!“, смята кандидатът за народен представител от листата на ДПС.
„Ние сме широкоспектърно политическо движение, което създава свобода и нови възможности. Нашите ценности са в основата на българската демокрация! Ние успяваме вече 27 години да прилагаме повече справедливост в обществения живот“, казва Ерол Мехмед и призовава хората да не се поддават на манипулации, провокации и опасни политически тенденции, защото историята е безмилостна и няма да ни прости житейските грешки. „Историята ни поучава с велики дела на велики хора, но съхранява и греха и падението на други. Изборът трябва да е и проекция на съвестта ни в идващото време. Със своя избор всеки един от нас взима съдбата си в своите ръце, с обичта към родното се взира в сърцето си и решава, че заедно сме по-силни”, убеден е Ерол Мехмед.
Купуването и продаването на гласове е престъпление

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.