www.24rodopi.com

Хасан Азис – патриотът, който превърна Кърджали в Столицата на една мечта

петък, март 240 коментара


„Искахте готин кмет. Предложих ви най-готиния-Хасан Азис!".
Думите са на почетния председател на ДПС Ахмед Доган по време на предизборна обиколка в Кърджали през 2009 година. Речта му е прекъсната от множеството, което аплодира своя кмет…

Връстник на една кауза за права и свободи

Годината е 1991-ва. Хасан Азис става първия председател на новоучреденото студентско дружество към ДПС. 26 години по-късно, той вече е част от новото ядро пълководци на партията. Изкачването на стъпалата към поста зам.-председател на Движението за права и свободи е доказателство за новата посока на партията. Пътят започва от университета и отвежда до личните възможности и способности. Годините следват логичния ход на фразата „работа, отдаденост, заедност". Последната дума бе и най-коментираната по време на една отминала предизборна кампания. ДПС обогати лексиката в българския език, а Хасан Азис премина през всички стъпала в йерархията на Движението, за да запише в биографията си-четири мандата кмет и „заедност" в Централното оперативно бюро на партията.

Никога не забрави откъде е тръгнал

Хасан Азис постигна най-големия резултат за ДПС по време на последните местни избори в Кърджали просто с една… снимка от ученическите години в родното му село Мост. Черно-бяла фотография от класната стая. „Аз тръгнах от този чин и никога не го забравих"-посланието бе ясно, а резултатът-катастрофален за опонентите. Хасан Азис започна четвъртия си мандат като кмет на Кърджали с 60 процента одобрение, нещо, което не е постигал нито един кмет на града край Арда от началото на демократичните промени.

5 110 дни работа в полза на една мечта

Повече от 14 години или 5 110 дни работа в режим 24х7 за една-единствена кауза. Кърджали-европейски град и мечтана столица. С тези две изречения най-кратко може да се опише битието на Хасан Азис в кметския кабинет в Община Кърджали.
„Направи ни едно впечатление при първата среща с него. Това бе размахът, с който той говореше за своята визия за региона", изричат негови колеги още когато Хасан Азис е зам.-областен управител на Кърджали. Моментът за изпълнението на идеите настъпва през 2003 година. Новият кмет се казва Хасан Азис, а за града следват години, изчислявани в милиони левове инвестиции.
Пазарът на производителите, „Водното огледало", парк „Арпезос-Север", Водният цикъл с една от най-модерните в Европа пречиствателни станции са само една част от перлите, поставени в герба на Кърджали. В историята на града се записват страници на строителство, което града не помни от десетилетия. „Това са проекти, които тепърва ще разкриват своите ползи и ще бъдат оценени", отговаря спокойно Хасан Азис на всеки опит от страна на опонентите му да заменят понятието „голям проект" с „грандомания". И отговаря още по-сигурно: „Екипът ми има техническа готовност за проекти на стойност над 150 млн.лв. Всички те ще се реализират в Кърджали, рано или късно".

Винаги първи, на всяка цена

Кърджали неизменно е в челото по реализирани проекти. „Аз и екипът ми искаме да сме първи и ще го постигнем, защото знаем, че когато се работи правилно и имаме волята и професионализма, то няма начин да не успеем", категоричен е Хасан Азис.
Кметът на Кърджали бе готов да се срещне лично в столицата с кърджалиец, живеещ в София от години. Единствената цел-да го убеди да подпише декларация за осигуряване на достъп до жилището му в Кърджали, за да може сдружението на собствениците да подготви документацията си по Националната програма за енергийна ефективност. В противен случай, първото регистрирано и одобрено сдружение можеше да отпадне от програмата.

Резултатите не закъсняват

Национална награда „Кмет на годината" за повишаване на жизнената среда. С това изречение най-кратко може да се опише последния мандат на кмета на Кърджали Хасан Азис. Наградите обаче са десетки. Кърджали е един от най-зелените градове в Европа, благодарение на реализираните проекти, с признание от ЕС. Стотици са новооткритите работни места в града край Арда заради привличането на чужди инвеститори, а Кърджали спокойно може да се нарече Център на автомобилостроенето заради производствените мощности, открити от „Теклас" благодарение на предоставените условия на инвеститорите от страна на ръководената от Хасан Азис община.
Думата на кмета се чува еднакво добре както в Кърджали така и в България, но също и в Брюксел. Той е заместник-председател на Националното сдружение на общините в Република България. Участва в диалога с правителството за защита на интересите на българските общини, работейки за децентрализацията на местното самоуправление. Хасан Азис е и член на Комитета на регионите на ЕС.

Държи и пушка, но думите му стрелят още по-точно

Кметът на Кърджали бие опонентите хем в стрелбата с пушка (срещу областния управител по време на военно обучение на ученици), хем и в битката срещу други кметове от страната в направление „Най-патриотично честване на 3 март", което му донесе поредния приз „Кмет на месеца".

Малцина знаят как се превръща един малък град в столица

„Кърджали е столица на толерантността. Градът е пример не само в България, но и в цяла Европа. Това постижение обаче трябва да се пази и надгражда", неведнъж изрича Хасан Азис. Посланията му за всеки празник могат да накарат да настръхне от гордост и най-гръмко прокламиращият се патриот. Той бе инициатор бившият казармен район да се превърне в парк, но негова бе и идеята в две от местата за отдих на града да има съхранен спомен за величието на българската армия. По негова инициатива артилерийско оръдие и военен самолет напомнят за храбростта на българската армия. Кметът на Кърджали нито веднъж не измени на формулата си „шарен екип" за управлението на общината. Хасан Азис е с мюсюлманите и християните на всеки религиозен празник, а традиционното кафе с попа и мюфтията може да влезе в учебниците по политология за това как се съхранява национална сигурност.
Един патриот, който превърна града си в столица, показвайки какво означава да обичаш Родината си без дори веднъж да нараниш или обидиш опонент.
Купуването и продаването на гласове е престъпление
Изпрати :

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи