В следващите дни до 26 март, когато са изборите, е възможно да бъдат изгонени и други турски граждани, които агитират в районите с турско население за създаването на антибългарски настроения, съобщава всекидневникът „24 часа“.
Извънредните парламентарни избори са активизирали дейността на турските агенти на българска територия. Това показва информацията на българските специални служби, която е била обсъдена на среща на шефовете им с президента Румен Радев, главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Пламен Узунов.
Радев свика съвещанието в понеделник следобед, след като в края на миналата седмица ДАНС изгони от страната турски гражданин и забрани на още двама да влизат в България. В същото време Турция активно участва в предизборната кампания у нас в подкрепа на ДОСТ.
Официално от президентството обясниха, че това е поредно работно съвещание на Радев с шефовете на специални служби и главния прокурор. Темата била провеждането на предсрочните парламентарни избори и сигурността на страната, казаха от прессекретариата на държавния глава. В действията на българските служби не трябва да се търси политическа окраска, но е факт, че изборите послужиха като катализатор, тъй като заради тях се засилиха действия срещу сигурността на България, коментира участник в разговорите при Радев пред “24 часа”.
В следващите дни до 26 март, когато са изборите, е възможно да бъдат изгонени и други турски граждани, които агитират в районите с турско население за създаването на антибългарски настроения.Тези действия също са били обсъдени при държавния глава. Според данните на специалните служби чужденците извършват противоконституционна и сепаратистка дейност.
“Когато и ако има наши действия, те ще бъдат съобщени на обществото както досега през интернет страницата на службата”, коментира на влизане шефът на ДАНС Димитър Георгиев в отговор на въпроси дали ще бъдат гонени още турски граждани.
Освен него на съвещанието, свикано от президента Радев, бяха шефът на Държавна агенция “Разузнаване” Драгомир Димитров, шефът на служба “Военна информация” ген. Светослав Даскалов.
Служебният вътрешен министър Пламен Узунов и главният прокурор Сотир Цацаров не коментираха нищо след разговорите. Узунов дори се върна от официалния изход на президентството и ползва заден, за да не говори пред журналистите. По същия начин се оттегли и главният прокурор.
На разговорите са били обсъдени и действията на органите за сигурност при избухването на евентуални безредици в изборния ден. Възможно е и избухване на напрежение по границите, както и засилване на бежанския поток от Турция в дните около вота.
24rodopi.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.