www.24rodopi.com

Басейнова дирекция: Спрете водохващането от река Върбица!

петък, март 104коментара

БД „Източнобеломорски район" предупреди институциите в областите Кърджали и Смолян за възможно замърсяване на водите в река Върбица. Предупреждението е изпратено до областните управители на Кърджали и Смолян, кметовете на общините Златоград, Кирково и Кърджали, управителите на ВиК дружествата и директорите на Регионалните здравни инспекции в Смолян и Кърджали.
Това се прави във връзка с постъпила информация в Басейнова дирекция „Източнобеломорски район" /БД ИБР/ за изтичане на води от хвостохранилище „Ерма река". „Необходимо да се предприемат действия съобразно правомощията на съответните институции за предупреждаване на населението за възможно замърсяване на водите на река Върбица и ограничаване ползването им. Необходимо е ВиК Смолян и Кърджали и Регионалните здрави инспекции в двата града да извършат анализ за качеството на питейните води от водоизточниците, разположени в терасата на река Върбица, като се вземе предвид източника на замърсяване и се дадат предписания за  ползването им от населението", се казва в съобщение на Басейнова дирекция.
Експерти от лабораториите към ИАОС съвместно с БД ИБР вземат проби за анализ на водите от девет пункта за мониторинг: р. Ерма - преди хвостохранилището "Ерма река и след него, Гидюрска устие на река Върбица - преди Златоград, преди вливането на р.Неделинска при с. Върли дол и преди вливането й в язовир "Студен кладенец", при опашката на яз. „Студен кладенец",  шахтови кладенци, разположени в терасата на р. Върбица за водоснабдяване на Златоград и други населени места.
Ще бъдат изследвани температура, разтворен кислород, рН, електропроводимост, неразтворени вещества, калциево-карбонатна твърдост, кадмий, олово, живак, никел, арсен, цинк, мед, свободни цианиди, манган, желязо, антимон, селен, хром (общ), хром (3+), хром (6+).
 Резултатите от анализите ще бъде публикувани на сайта на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район".
От община Златоград съобщиха, че вече са предприети мерки в тази посока и водоснабдителната мрежа на село Старцево и град Златоград се подава питейна вода само от шахтовия кладенец в река Неделинска.
От РЗИ Кърджали пък забраниха ползването на вода за питейни нужди в Момчилград и още 54 населени места.

Изпрати :

+ коментара + 4 коментара

Анонимен
10/3/17 08:52

Във връзка с бездействието на правоимащите органи по този жизнено важен проблем за живото на хората в селата Китна и Могиляне се създава инициативен комитет за протестни действия.

Анонимен
10/3/17 10:12

Файда от инициативен комитет няма ,хващайте сопите и бой по кратуните на тези които замърсяват реката те се знаят кои са в България така се оправят нещата като държавата е абдикирала от всичко

Анонимен
10/3/17 11:29

Тия идиоти от басейновота дирекциа още ли са на работа.Кога там ще играе метлата за прочистване на калинките и неграмотните на ГЕРБ. То в ррека върбица не остана ни пясък ни баластра ни чакъл ни камъни бе мародери такива

Анонимен
10/3/17 13:17

Хайде да видим дали ще имате куража да кажете чий са мините в Ерма река ? На КОЙ ХИДРОИНЖЕНЕР СА ?

Публикуване на коментар

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи