www.24rodopi.com

Стартира петиция против замърсяването на река Върбица – „Ако не може да се контролира, затворете „Ерма река”!

събота, март 117коментара

Стартира петиция против замърсяването на река Върбица край Златоград от хвостохранилище " Ерма река".
Както вече стана ясно, в рамките на месец, водите на реката се замърсяват два пъти, като жителите на селата и самият Златоград са сериозно притеснени от случващото. Потърпевши са и десетки населени места от Кърджалийска област, през където минава р. Върбица.
Организаторите на подписката настояват да се вземат незабавни мерки по отстраняване на техническите проблеми на съоръжението и недопускане на изтичане на нефилтрирани утайки в коритото на реката, като работата на обогатителна фабрика бъде спряна до отстраняване на проблема.
Те смятат още, че трябва да се потърси отговорност на лицата, допуснали замърсяване на целия район по поречието на р. Върбица. Инициативният комитет настоява още да се инициира постоянен мониторинг на разтворен кислород, рН, електропроводимост, неразтворени вещества, калциево-карбонатна твърдост, кадмий, олово, живак, никел, арсен, цинк, мед, свободни цианиди, манган, желязо, антимон, селен, хром (общ), хром (3+), хром (6+) в питейната и речната вода, като резултатите от изследванията бъдат публикувани на достъпно място в интернет и на видно място в сградата на Общинска администрация.
Да се направи анализ на въздействието на хвостохранилище „Ерма река" върху екосистемата в района и върху здравния статус на населението е другото желание на жителите на Златоград.
Те настояват още да се сформира специално звено от специалисти, което да информира гражданите своевременно за нови замърсявания на реката и произтичащите от това замърсявания на питейната вода, водата използвана за земеделие и как това се отразява на качеството на произведената земеделска продукция.
 „При последните замърсявания на реката с хвостова и нефилтрирана вода, реакцията беше забавена и продиктувана от граждански натиск. През това време, жителите на града ползваха вода от кладенци разположени в коритото на р. Върбица. Отговорните служители за информационното затъмнение да понесат наказания за укриване на важна информация, касаеща живота и здравето на голям брой хора", пишат още в искането си организаторите на петицията. Те дори искат, ако няма възможност за отстраняване на техническите проблеми на хвостохранилище „Ерма река", да се премине към неговата незабавна консервация.
Петицията е стартирала в края на работния ден в петък, като вече близо 80 души са се подписали в нея. На този етап тя основно се разпространява в интернет, като е адресирана до президента и омбудсмана на България, както и до кмета на Златоград и медиите.
24rodopi .com
Изпрати :

+ коментара + 7 коментара

Анонимен
11/3/17 09:57

Дайте информация къде може да се види тази петиция и как да се подпишем под нея. Браво на инициаторите!

Анонимен
11/3/17 10:04

Няма какво да чакат отстраняването на проблема. Винаги всичко правим формално и на половина. Ще кърпят нещо и намажат очите. Затова да се затвори веднага и завинаги! Не може да си играят с здравето на хиляди хора.

Анонимен
11/3/17 10:28

Парата прави играта братче. Щом живеем такава корумпирана страна така ще е. Ще бутнат някой лев рушвет и всичко е точно

Анонимен
11/3/17 10:39

Ne vyarvam nyakoy da misli za nas

Анонимен
11/3/17 14:33

Населението на селата Китна и Могиляне също е готово да подкрепи петицията и да се подпишем под нея.

Анонимен
11/3/17 20:20

Изтровихте сума народ

Анонимен
11/3/17 21:47

Na koi e fabrikata?

Публикуване на коментар

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи