Координатор пита: Защо лъжем хората? Защо никой не иска да признае, че сме пионки в зловеща игра? Ердоган има толкова много проблеми, а ние ги взимаме от Турция и ги местим в Кърджали. Защо? Нашият роден край да не е депото на управляващата партия в Анкара?

„Защо лъжем хората? Защо никой не иска да признае, че сме пионки в една голяма и зловеща игра? Защо, докато едни работим за кауза, други просто отклоняват пари, а такива като Местан ги държат за топките и са безгласни, не могат да шавнат? Защо возим с автобуси едни хора и с тях пренасяме напрежение тук? Тези хора обаче ще се върнат обратно с автобусите при страха, но напрежението ще остане тук. Лошият сценарист иска да ни върне времената на Възродителния процес, иска Иван и Осман да се гледат лошо в следващите години“, казва един от активистите на ДОСТ в Кърджали, който напусна партията веднага след скандала „От Турция ни дават по 16 евро за торбичка с храни, ние харчим за хората 13 лева и 41 стотинки“. Той е единият от тези, които повдигнаха въпроса „В чий джоб потъва разликата?“.
„Казваме, че Турция подкрепяла партията ДОСТ, но ни подкрепят само хората на Ердоган. Къде е другата половина на Турция? Къде са светските хора? Защо в началото ни обещаха и такава подкрепа, а тя не се случи. Сега по-будните турци в Кърджали ни питат защо сме само ердоганистите, но партията на Ататюрк не е с нас. Защо ДОСТ получава подкрепа само от тези, които на референдума ще гласуват за едноличния режим на Ердоган, а тези, които са за парламентарната демокрация са против ДОСТ?“, отбелязва недоволният активист на ДОСТ. Той повдига въпроса и за прехвърлянето на хора от една населено място заради събранията.
„Защо събранията по селата ги представяме като отчет за пари? В село, в което реално живеят 50 души, пишем, че на събранието са дошли 200 души. Защо е тази лъжа. Какво значение има нагласената бройка, когато няма послание, програма няма, реални обещания липсват. Бройки, та бройки. Явно някой в Анкара иска в новините за партията да вижда счетоводен отчет. На митинга в Момчилград имаше 80 души от града, другите бяха от селата или докарани от Джебел. Искаме да заблудим врага или да се отчетем на човека с парите в Анкара? Ако е така, мястото на такива като мен не е в тази партия. Аз съм за каузата, за промяната, а не за поредната далавера“, казва бивш координатор на партията.
Недоволството вътре в партията остави без общински офис ДОСТ в Ардино – местните лидери скъсаха плакатите, заключиха офиса и градът под Белите брези остана без ДОСТ. Напусна и най-активният координатор на партията в Източните Родопи - бизнесменът в Черноочене,
който скъса в офиса в Кърджали учредителните протоколи на над 20 местни съвети (на снимката вляво). Единият от координаторите в Крумовград също се оттегли. В Кърджали пък младите се разбунтуваха срещу общинския председател…
„По селата обясняваме на хората, че ако не подкрепят Ердоган, утре България можела пак да им смени имената и само Ердоган щял да ги защити. Това звучи толкова нелепо, че човек се чуди в пределите на Европейския съюз ли се намира или в Югоизточен Анадол, където се води война и хората се крият по пещерите.  С разумни хора ли работим или положението е необратимо фатално. Ердоган има толкова много проблеми, а ние ги взимаме от Турция и ги местим в Кърджали. Защо? Нашият роден край да не е депото на управляващата партия в Анкара? От Турция ще ни почерпят с концерт на Мустафа Джеджели, за да съберем народ и да направим митинг (записът на разговора е направен на 22 март – б. р.). Няма лошо. Касим Дал събра 15 000 души на площада в Кърджали преди години, а два дни за партията му гласуваха 3 000 души. Всички наши изселници имат избирателни права, никой няма право да ги лишава от тях. Но защо още в Турция се заплашват, че трябва на всяка цена да гласуват за ДОСТ и в никакъв случай за друга, защото ще останат без работа. С това ли ще сме по-различни от другите? С насаждането на страх?!“, допълва активистът. Той разкрива и в детайли за скандалите в партията около финансирането, раздаването на торбички с храни, изплащането на парите на координаторите. Данните с имената и фактите ще предадем на прокуратурата.
24rodopi.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.